Crypto komt wel eens negatief in de media omdat het veel energie zou gebruiken en dus niet duurzaam zou zijn. Is dat wel zo? En welke duurzame cryptomunten bestaan er?
Cryptomunten koop je veilig en makkelijk bij Bitvavo. Maak hier je account aan en betaal de eerste 7 dagen over de eerste €1000 geen handelskost.
Energie Bitcoin vs bankwezen
Een tijdje geleden tweette Elon Musk om geen Bitcoin als betaalmiddel te aanvaarden omdat het niet milieuvriendelijk was. En dat pas zou gaan doen als het duurzamer zou worden. Volgens de University of Cambridge is het energieverbruik van Bitcoin 59,03 terawatt, wat ongeveer zo veel is als Finland.
Om Bitcoins te minen moeten computers moeilijke puzzels oplossen en aangezien het aantal Bitcoins beperk is, worden de puzzels in de loop van de jaren moeilijker. Dat vraagt wat van deze computers. Hier is heel veel rekenkracht voor nodig wat energie kost.
We mogen echter ook niet vergeten dat we al een tijdje niet meer met briefjes betalen maar met eentjes en nulletjes. Dat gaat via de computers van de banken en dat kost ook energie. Volgens het onderzoeksrapport van Galaxy Digital verbruikt de Bitcoin 113,89 TWh per jaar terwijl de bankindustrie 263,72 TWh per jaar doet. Dus eigenlijk doet Bitcoin het dan beter. Maar we komen zo meteen of zuinigere crypto’s.
Energie niet op basis van aantal transacties
In de cursus Bitcoin masterclass kwam ik er achter waarvoor het hoge energieverbruik is. Dit is niet zoals meestal in de media vermeld wordt door de transacties, want dan zou het een groot probleem zijn als er op grote schaal transacties gebeuren, dan zou het energieverbruik alleen maar stijgen.
Het energieverbruik is nodig om de veiligheid te garanderen van het netwerk zodat het veilig is tegen potentiële aanvallen. Meer transacties zal dus niet zorgen voor meer energieverbruik.
Bovendien staan de meeste miners (computers die crypto in de rotatie brengen en alle transacties controleren) in de koudere landen, waardoor er geen extra koeling nodig is voor de toestellen.
Volgens “3rd global cryptoasset benchmarking study” komt momenteel 39% van de gebruikte energie uit hernieuwbare bronnen (voornamelijk Hydro elektrische energie).
Dus Bitcoin doet het beter dan de banken en het is niet op basis van transacties zoals vaak gedacht wordt. Toch zijn er duurzamere alternatieven dan Bitcoin. Daarvoor moeten we eerst eens kijken naar de manier waarop transacties goedgekeurd worden.
Proof consensus
Een transactie moet door meerdere computers (de nodes) goedgekeurd worden. Er zijn hiervoor veel computers nodig zodat er niet gesjoemeld kan worden en transacties terug gedraaid zouden worden.
Om een transactie goed te keuren moet er door alle computers een consensus bereikt worden. Hier zijn verschillende manieren voor. De bekendste is Proof-of-Work (het minen van bijvoorbeeld Bitcoin) wat een hele grote energiekost heeft.
Maar er zijn andere technologieën zoals Proof-of-Stake, Proof-of-history en Proof-of-commitment die veel minder energie verbruiken.
Duurzame cryptomunten
De meeste mensen kennen Bitcoin en denken dat crypto enkel iets is als alternatief betaalmiddel. Maar crypto is veel meer. Zo kunnen er door slimme contracten documenten of goederen van eigenaar veranderen zonder dat daarvoor een notaris aan te pas hoeft te komen. Meerdere computers checken namelijk of alles klopt en als dat zo is dan krijgt dat document of goed een andere eigenaar. Ook in de gaming wereld en kunstenaarswereld wordt crypto steeds meer gebruikt. Er zijn dus veel meer crypto-projecten dan enkel Bitcoin.
Sommige van onderstaande cryptocurrencies zullen veel minder energie verbruiken om te doen wat ze moeten doen. Daarnaast kunnen we ook eens kijken welke cryptomunten gericht met duurzaamheid of het ecologische aspect bezig zijn.
Cryptocurrencies met een duurzaam thema
Power Ledger
Power Ledger is een besturingssysteem voor nieuwe energiemarkten dat het mogelijk maakt om energie, flexibiliteitsdiensten en milieugoederen te volgen. Je kan het zien als een handelsplatform voor groene energie.
Jij hebt energie te veel opgewekt via je zonnepanelen en iemand uit je buurt heeft er te kort, dan kan deze persoon dat via het platform rechtstreeks van jou kopen. Hierdoor moet die minder betalen en krijg jij meer dan als het via een tussenfirma zou gaan.
Power Ledger is in 2016 in Australië opgericht maar heeft een wereldwijde impact.
Het is geen vaag crypto idee, maar heeft momenteel al klanten in 11 landen waaronder Australië, Thailand, India, Frankrijk, Japan, Verenigde Staten, Maleisië en Oostenrijk.
Het is een ERC20-token, wat wil zeggen dat het draait op het netwerk van Ethereum.
Investeer hier in Power Ledger >>
Energy Web
Energy Web is een crypto-project gericht op de energiesector wat als missie heeft het koolstofarm maken van de energienetwerken. Bedrijven kunnen op het netwerk dApps (gedecentraliseerde apps) maken. Hiermee kan schone energie getraceerd worden en koolstofemissies verbeteren. Grote namen zijn al partner van Energy Web.
Investeer hier in Energy Web token >>
Vechain
Vechain is een crypto die producten tracked. Zo kan je de afkomst van een product volledig volgen. Je kan zien dat een product echt is en geen vervalsing, maar ook temperaturen onderweg hangen aan het product vast. Het kan ook gebruikt worden om te checken of een product echt fair trade is.
Vegan Nation & GreenCoin
Vegan Nation is een gedecentraliseerde community. Je kan er in contact komen met gelijkgezinden, vegan friendly restaurants opzoeken en je zal als gebruiker beter kunnen zien waar alles vandaan komt en brengt vegan verkopers samen. Op deze digitale vegan markt kan je betalen met de munt GreenCoin. Dit zit momenteel in testfase.
Jerome Flynn, acteur van Game of Thrones zit in de adviesraad van Vegan Nation.
De GreenCoin munt kan je niet makkelijk aanschaffen, dus niet zo geschikt om nu in te investeren, maar misschien in de toekomst wel een leuk platform.
Energiezuinige cryptomunten
Algorand
Algorand wil de kosten voor administratie en overhead verminderen door taken gedeeltelijk te automatiseren via een gedecentraliseerde app. Ze vinden efficiëntie, transparantie en veiligheid heel belangrijk.
Algorand zet zich in om een duurzame blockchain te worden. Zo zijn ze al vanaf het begin gericht om een groene blockchain te zijn met een focus op de milieu-impact.
Het systeem is sowieso al energiezuinig gebouwd (maakt gebruik van Proof-of-Stake) en de voetafdruk die ze hebben compenseren ze sinds april 2021 via ClimateTrade. Ze zijn nu dus volledig CO2-neutraal.
Ethereum 2.0
Ethereum is bezig aan zijn 2.0-versie. Hierbij zullen ze overstappen van Proof-of-work op Proof-of-stake waardoor er veel minder energie verbruikt zal worden. Deze 2.0 versie zal in verschillende stappen uitgerold worden en de uiteindelijke release zal in 2022 gebeuren. Momenteel dus nog niet zo’n energiezuinige crypto, maar dat gaat dus gelukkig in de toekomst veranderen.
Cardano
Cardano is een populaire crypto die veel minder energie gebruikt dan Bitcoin aangezien ze via Proof-of-Stake werken. Cardano is zowel een digitale munt, maar je kan het net zoals Ethereum ook gebruiken voor digitale slimme contracten.
Nano
Nano wil een gratis, duurzaam geldsysteem aanbieden dat niet alleen makkelijk maar ook betaalbaar is. Je kan het gebruiken om geld naar het buitenland te sturen, of geld te ontvangen, om goede doelen te ondersteunen. Naar het buitenland geld sturen via de standaard weg duurt meestal dagen en kost ook heel wat. Hier wil nano een snelle en gratis oplossing voor bieden.
Nano is niet gebaseerd op minen, maar gebruikt een blokroostertechnologie. Dit is wel nog proof-of-work maar is schaalbaar en lichtgewicht waardoor het veel minder energie verbruikt.
Ripple (XRP)
Ripple wil het traditionele betalingsverkeer omzetten naar de blockchain technologie zodat het allemaal niet meer zo bureaucratisch is en dus veel sneller. Niet alle validators moeten een transactie goedkeuren, maar ten minste 80%. Hierdoor zal de kost om te minen ook lager zijn.
Signum
Signum presenteert zich als volledig duurzame blockchain met Signa als cryptomunt. Het combineert slimme contracten, peer-to-peer messaging en het creëren van tokens die snel betalingen kunnen uitvoeren.
Signum zou slechts 0,002% van de energie van Bitcoin nodig hebben om hun blockchain te laten werken. Signum is nog een nieuwe speler, maar is wel ontstaan uit nl. Burtcoin (wat een rebranding kreeg) die nog niet te vinden is op de bekende crypto exchanges.
Daar waar Bitcoin het energiekostende Proof-of-Work gebruikt, gebruikt Signum Proof-of-commitment wat beschikbare harde schijf ruimte gebruikt om het netwerk te beveiligen.
Stellar
Een alternatief voor Paypal wordt Stellar ook wel eens genoemd. Ze willen namelijk een brug slaan tussen de traditionele banken en de cryptowereld. Het netwerk maakt gebruik van de token Lumens. De authenticatie is veel sneller en korter dan bij proof-of-work of zelfs proof-of-stake. Hierdoor is ook het energieverbruik een stuk minder.
en krijg de eerste 7 dagen over de eerste €1000 gratis handelskost.
Ken jij nog duurzame cryptocurrencies? Laat het zeker weten in de reacties onderaan deze pagina.
Ik ben geen financieel adviseur, dus doe steeds je eigen onderzoek. Investeer nooit geld dat je niet kan missen.