Duurzaam cadeautjes inpakken

Duurzaam cadeautjes inpakken – 13 tips

Er wordt jaarlijks tonnen geld uitgegeven aan verpakkingsmateriaal, om nog maar te zwijgen over de gigantische afvalberg aan papier, folie en plastic die het oplevert. Omdat dat niet echt de essentie van de feestdagen vertegenwoordigt, ging Visita op zoek naar mogelijke alternatieven die een cadeau toch z’n recht aan doen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen een cadeau simpelweg niet te verpakken of gewoon een oude krant te gebruiken. Het oog en het verwachtingspatroon van de ontvanger wil echter ook wat. Enkele alleraardigste alternatieven op een rijtje:

1. Gebruik krantenpapier in combinatie met een fel gekleurde strik.

Oké, we hadden het dan wel net over krantenpapier, maar je kan het natuurlijk gerust gebruiken. Om het op te leuken stem je je strik af op de kleur van de foto’s. Of gebruik een fel gekleurde strik als fel contrast tegen het wit met zwarte letters.

2. Spaar verpakkingsmateriaal van cadeautjes die je krijgt en hergebruik deze.3. Gebruik FSC of gerecycleerd geschenkpapier

Zelf niet zo’n creatieveling, of word je gewoon stapelgek van al dat geknutsel? Kies dan alleszins voor FSC- of gerecycleerd verpakkingspapier. Zoals dit van Ecobos.

4. Rol kleding op in een stuk karton

Kleding op de gebruikelijke wijze inpakken levert je al gauw een ‘slap’ cadeau op. Probeer het eens op deze originelere manier: rol het kledingsstuk (bv. shirt, topje of hemd) op in kartonnen oppervlak. Dat kan bijvoorbeeld een stuk uit een kartonnen doos zijn. Als je die doormidden scheurt heb je leuke ribbeltjes. Maak aan het uiteinde met een perforator 2 gaatjes waar je een lusje door kan doen. De rest van het touw rol je rond de verpakking. Zo heb je een leuk draagtasje. Nog wat takjes hulst erbij en het is compleet.

5. Gebruik natuurlijk materiaal als versiering: vb. hulst, takjes, …

Waarom zou je nieuwe lintjes, opplaksterretjes en dergelijke gebruiken als de fraaiste decoratiematerialen wellicht in je tuin te vinden zijn? Gedroogde takjes, blaadjes hulst en allerlei ander groen zijn bij uitstek geschikt om een doodgewone cadeauverpakking extra feestelijk te laten ogen.

6. Gebruik papieren tassen die je ergens bij hebt gekregen

Een papieren tas gekregen bij je boodschappen? Dan kan je deze handig omvormen tot cadeauverpakking. Haal de tas voorzichtig open langs de naad en plooi deze helemaal open. Knip de handvaten er af. Gebruik de binnenkant (tenzij je de opdruk zou willen gebruiken). Vind je bruin inpakpapier wat saai? Stempel of teken er motiefjes op en maak het persoonlijk. Plak er kerstversiering van een vorig cadeau op en maak een eigen kaartje. De handvaten kan je ook als versiering gebruiken.

7. Gerecycleerd papier saai? Stempel of teken er op en maak het persoonlijk

8. Gebruik oude landkaarten of kalenders als inpakpapier

Geef je een reis of een citytrip cadeau, dan is het leuk om dit te verpakken in een oude land- of stadskaart. In deze tijd van GPS en Google Maps worden deze kaarten toch nog maar zelden gebruikt. Mooi en origineel.

9. Gebruik een verpakking die onderdeel is van het cadeau zelf, bijvoorbeeld een sjaal, een mooie doos, kookpot, …

Je kan een fles wijn inpakken in een keukenhanddoek (zie ook volgend puntje), maar je kan evengoed een kookpot als cadeauverpakking gebruiken en deze vullen met allemaal kookgerei. Kortom: je kan het niet gek genoeg bedenken.

10. Furoshiki is helemaal in

Furoshiki is een traditionele en oeroude Japanse vouw- en knoopkunst die terug helemaal ‘hot’ is. Je hebt niet meer nodig dan enkele vierkante lappen stof met een mooie kleur en/of motief, en een paar creatieve handen om je kerstcadeau’s op een originele manier te verpakken. Hier alvast 1 schitterend voorbeeld.11. (her)gebruik een oud kledingstuk

Oude kledingstukken in huis die zelfs te verafeld zijn om weg te geven? Geef ze een nieuw leven als geschenkverpakking. En herbruikbaar bovendien!

In dit voorbeeld gebruikten we de mouw van een afgedankte zwarte trui. Naai 1 kant dicht en knoop de bovenzijde op een leuke manier. Afwerken met wat droge twijgjes, een gekleurd lintje én een naamkaartje voor de gelukkige ontvanger.

12. Stof, touwtjes en kant

Aan kleding die je niet meer draagt, hangen soms touwtjes of zijn stukjes kant bevestigd. Deze kan je als versiering gebruiken. Je kan stof ook in reepjes snijden en er lintjes van maken.

13. Verstop een klein cadeautje – zoals een juweel – in een walnootdopje

Natuurlijk materiaal hoef je niet alleen te gebruiken als versiering. Het kan ook dienen als verpakking. In een walnootdop kan je makkelijk een juweel of geld kwijt. Een groter cadeau? Dan kijk je best uit naar een kokosnoot 😉

Heb je wat leuke inspiratie op kunnen doen? Op welke manier pak jij cadeautjes in? Laat het me weten in een reactie onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

6 reacties

 1. Een erg nuttige lijst tips over duurzame verpakking in de huidige wereld. Mijn moeder bewaarde niet alleen het papier van cadeautjes die ze kreeg. Als ze een ander een cadeautje ziet uitpakken vraagt ze of ze het papier mag hebben. Dit gaat mij iets te ver maar ik bewaar wel alle papieren zakken die ik bij het winkelen meekrijg. Sommige shops hebben er hele mooie.

 2. Ik probeer ook zo veel mogelijk cadeaupapier opnieuw te gebruiken. Vaak zijn deze erg mooi en zonde om meteen weg te gooien. Wanneer mijn cadeaupapier niet past, gebruik ik in ieder geval andere materialen die duurzaam zijn.

 3. Ik vind het echt te gek. Er zijn dus toch nog mensen die de goede kant op denken. Ga zo door.
  Go and tell it on the mountains. Deze kreet is echt goed, maar is niet altijd goed aangeslagen.
  Hopelijk gaat het steeds iets beter. Ik werk heel veel met hout als lijstenmaker, maar ik probeer alleen
  met houtsoorten te werken die snel groeien, dus absoluut niet de harde houtsoorten want dit zijn meestal
  langzame groeiers en kunnen moeilijk. vervangen worden.

  Veel succes .

 4. Ik bewaar al het cadeaupapier dat ik krijg en ben inmiddels een expert in schadevrij uitpakken. Textiel is inderdaad zeer geschikt verpakkingsmateriaal. Ik heb erg chique ervaringen met corduroy. Je kunt er eventueel een saaie kartonnen doos mee opfleuren.

 5. Wat een leuk idee om papieren draagtassen te gebruiken om cadeautjes in te pakken. Ik heb een kleine winkel en ben op zoek naar een leuke manier om pakketjes voor mijn klanten in te pakken. Papier is milieuvriendelijk en kan goed versierd worden. Misschien kan ik zelfs een stempel met mijn logo laten maken en dit op de draagtassen gebruiken. Ik ga hiernaar op zoek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven