Ken je LETS? Nee, niet de lampjes- met een ‘D’, maar met een T;-) LETS staat voor Local Exchange and Trading System, of – makkelijker gezegd – ruilhandel. LETSers laten zich inspireren door de tijd dat geld nog niet bestond.
Hoe werkt LETS?
Een groepje mensen zit in het ruilsysteem en doet diensten voor elkaar. Als jij iets voor mij doet, hoef ik niks voor jou te doen, want jij hebt misschien helemaal niets aan de dingen waar ik goed in ben. Maar ik kan misschien wel Jan helpen, die op zijn beurt misschien wel iets voor jou kan doen. Handig toch!?
Je kan diensten ruilen, kennis, vaardigheden, ervaring en producten (bijv. je tuingroenten)
Letsen is ecologisch
De Letsgroep is lokaal, dus je hoeft geen verre verplaatsingen te doen. Er wordt ook geruild met groenten uit de eigen tuin. Iets wat stuk is, kan je door een technisch vaardig persoon laten herstellen. Een scheur in je lange rok? Geen probleem, iemand in de kring heeft wel de gave om er een korte rok van te maken.
Sociale contacten door te Letsen
Je leeftijd, de kleur van je huid, je geslacht, je inkomen, seksuele geaardheid,… het maakt allemaal niet uit. Iedereen kan in een Letsgroep mee. Hoe gevarieerder de groep, hoe beter. Want dat betekent dat er meer soorten diensten mogelijk zijn.
Door te Letsen kom je ook bij een heleboel mensen die je anders misschien niet gekend had. Je hebt veel meer sociale contacten en kan veel van elkaar leren.
Monopolygeld
Letsers betalen elkaar niet met geld, maar in een eenheid die afhankelijk is van groep tot groep. Dat kan zijn: talentjes, pollekes, handjes, punten, ietsje,…
In heel Vlaanderen zijn er al meer dan 40 LETS groepen. Wil jij graag Letser worden, dan kan je op de site LETS Vlaanderen vinden welke groepen er zijn.
90 LETS groepen in Nederland: www.letscontact.nl
Zit jij in een letsgroep?
2 reacties
LETS IN BRUGGE
ja interessant helaas niets in mijn buurt ! spijtig !
Ik LETS in Roeselare
Nog niet zo heel veel gedaan maar toch een paar keer en heel goeie ervaringen mee. Leuke mensen leren kennen op die manier!