Duurzaam bosbeheer in de lessen integreren

PEFC Belgium, de vzw die het PEFC-label promoot in België, heeft een uitgebreid pedagogisch dossier uitgewerkt. “Voor de scholen is er een belangrijke taak weggelegd wat het sensibiliseren voor het behoud van onze bossen betreft”, vertelt communicatieverantwoordelijke Mieke Vercruijsse.

duuzaam-bosbeheer-pedagogisch-dossier

Leerkrachten staan achter duurzaam bosbeheer

Mieke Vercruijsse: “De vraag naar pedagogisch materiaal over duurzaam bosbeheer is groot. Met ons lijvig dossier willen we tegemoetkomen aan deze vraag van de leerkrachten. We hopen dan ook dat de verschillende onderdelen volgend schooljaar reeds in de lessen geïntegreerd zullen worden.” 

Voor het uitwerken van het dossier werd rekening gehouden met de eindtermen, ontwikkelingsdoelen en de vakoverschrijdende eindtermen. Bovendien werd er samengewerkt met Goodplanet, een vzw die onder andere lespakketten rond duurzaamheidsthema’s uitwerkt.

Educatieve fiches en quiz

Het dossier bevat heel wat verschillende onderdelen. De hoofdbrok gaat naar educatieve fiches. Deze fiches werden gerealiseerd naar aanleiding van de rondreizende tentoonstelling ‘Bossen, een bron van leven’. De 13 fiches zijn visueel aantrekkelijk en geven onder andere een overzicht van het belang van de bossen, de relatie met de klimaatverandering, de sociale, ecologische en economische functies van de bossen, de bossen in eigen land en boscertificatie. Aan deze fiches is ook een leuke quiz gekoppeld om de kennis op een speelse wijze te testen in de klas.

Verder bevat het dossier ook nog statistieken over PEFC, een verklarende woordenlijst, oefeningen over duurzaam bosbeheer voor in de les (uitgewerkt in samenwerking met Grafoc), een lijst met websites voor wie de informatie nog wil uitbreiden en kleurplaten en bouwfiches.

“De fiches werden uitgewerkt voor leerlingen van het 5e en 6e leerjaar, maar door de uitbreiding ervan met oefeningen voor in de les, statistieken, woordenschat en nuttige websites, kan het materiaal zeker ook dienen voor bepaalde vakken in het secundair onderwijs”

Pedagogisch dossier PEFC Belgium bekijken

>> Bekijk de onlineversie van het pedagogisch dossier.

>> een papieren versie aanvragen via info@pefc.be.

Meer info over PEFC: www.pefc.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven