O herfst wat kunt ge heerlijk zijn op dagen als deze! Ik lust u nog liever dan de lente en de zomer als ge zo zijt. Zo zacht, zo geurend, zo helemaal van goud, zo vruchtdragend. Ja vruchtdragend want het heerlijke Wijveld is een schatkist op dit moment. Frambozen (u hoort het goed), nieuwzeelandse spinazie, paarse koolrabi, romanesco, om maar een paar robijnen en smaragden te noemen. Ik zal er nooit genoeg van krijgen om uren en uren te plukken, te wroeten, te graven, te hakken in die schone grond. Boven mijn hoofd cirkelen de buizerds, een roodborstje laat weten dat ik op zijn terrein ben en dat hij mij serieus in de gaten houdt. Mijn dochter snoept goudbessen. En ik adem. Ja, het veld is meer dan oogsten. Het is genieten. Het is onthaasten. Het is mediteren. Het is vullen. Het is therapie.
En dan kom ik thuis met een mand vol mogelijkheden, vol uitdaging, vol goesting. En het zou geen herfst zijn en ik zou leentje niet zijn als daar geen chutney van komt. Een echte herfstchutney. Eentje om het warm van te krijgen. Eentje dat past bij mijn lekkere linzenpaté (even scrollen en je hebt het recept zo te pakken) of bij een lekkere seitansteak. Of als bijgerecht bij een lekker pittig wokje. Laat het jullie smaken. En sla meteen een wintervoorraadje in! Bokalen steriliseren en vullen maar!
Het Wijveld is een zelfoogstveld in Destelbergen. Als je lid wordt, koop je eigenlijk een aandeel en mag je naar hartelust gaan oogsten van al dat lekkers. Op die manier steun je kleinschalige, lokale, biologische en ecologische landbouw en eet je nog eens supergezond, gevarieerd en betaalbaar. Op dit moment kan je op het Wijveld stemmen want het is genomineerd voor de ‘smart citizen‘, een slim duurzaam maatschappelijk project binnen het gentse. Doen!
Chutney van rodekool, rodebiet, pruimen en abrikozen
Nodig voor een schone pot vol:
- 400g rodekool versnipperd
- 400g rodebiet in blokjes
- 1 ui versnipperd
- 100g gedroogde pruimen ontpit
- 100g gedroogde abrikozen ontpit
- 1 duim geraspte gember
- snuif peper en zout
- 4 fijngevijzelde kruidnageltjes
- 1 el kaneel
- 1 el venkelpoeder
- 200 ml appelazijn
- 100 ml rijsstroop (of ander goed zoet)
- 500ml appelsap
Doe azijn en stroop in een pot.
Laat sudderen.
Voeg kruiden, rodekool, rodebiet, abrikozen en pruimen toe en roer even goed door.
Zet een deksel op de pot en laat op matig vuur een kwartier sudderen.
Voeg de appelsap toe en laat minstens een uur op het vuur garen.
(Hou in de gaten of de pot niet droog komt te staan. Is dat toch het geval, voeg appelsap toe.)
Serveer warm of koud. Bewaar in schone bokalen.