Waarom werkt Natuurlijk Tuinieren niet bij jou?

Voor veel mensen staat natuurlijk tuinieren gelijk aan zo weinig mogelijk doen in de tuin. Ze planten een paar dingen en laten dan de tuin op zijn beloop. Zo gaat het immers ook in de natuur, toch?

De resultaten vallen enkele maanden later helaas tegen. De tuin wordt een puinhoop, alles geraakt overwoekerd door onkruid, planten sterven door gebrek aan licht, ruimte en voedsel,…

Jij als tuinder gooit de handdoek in de ring en denkt bij jezelf: ‘Natuurlijk tuinieren, dat werkt toch echt niet!’

Maar waarom werkt het bij sommige mensendan wel heel goed?

Waarom breekt je stoel niet?

Wanneer je een stoel gaat kopen, twijfel je er niet aan dat hij stevig is. Je moet dit niet testen, elke stoel zal voldoen aan je verwachtingen en je kunt er meestal nog op gaan staan of springen ook. Hij zal niet kapot gaan.

Je stoel is namelijk gemaakt volgens wetenschappelijke berekeningen. Hij is speciaal ontworpen om lang te kunnen meegaan. Zo wordt hij ontworpen en gemaakt, en zo zal hij ook dienen.

Waarom gebeurt dit niet in de natuurlijke tuin?

Wanneer wij een stoel, een huis, een weg of een brug bouwen, dan zijn er altijd duidelijke ontwerpen. Echter, wanneer we de tuin in duiken wordt dit allemaal overboord gesmeten.

Zo gaan veel mensen naar het tuincentrum zonder duidelijk ontwerp. Ze lopen langs de rijen tafels vol met planten en kiezen de planten die ze mooi vinden, die in promotie staan of die door een medewerker worden aangeprezen.

Eenmaal thuis worden de planten in de grond gestoken en klaar is kees. Het is niet verwonderlijk dat deze tuin na enkele jaren een puinhoop is. De kans dat de planten op de juiste plaats staan – in de juiste combinatie – is bijzonder klein.

Het ontwerp is de basis van de tuin

Nochtans zijn er verschillende principes in de natuurlijke tuin. Principes die ervoor zorgen dat je je tuin zo kunt ontwerpen en opbouwen dat het werk tot een minimum beperkt blijft, dat planten op de juiste plaats staan en zich goed voelen en je nauwelijks met onkruid te maken krijgt.

Je kan dit perfect zelf doen. Heel belangrijk is dat je de tijd neemt om te observeren. Waar komt de zon op? Hoelang blijft dit stuk in de schaduw? Waar komt de wind meestal vandaan?

Er zijn heel veel factoren waar je rekening mee moet houden. Deze veranderen bovendien met de seizoenen mee. Daarom is het belangrijk dat je ongeveer een jaar lang je tuin heel goed observeert en hiervan notities neemt.

Achteraf weet je perfect waar die gesloten haag moet komen om de koude winterwinden af te blokken. Je gaat ook de Hydrangea’s op de juiste plaats zetten zodra je weet waar er genoeg schaduw en vocht is om deze planten te laten groeien en bloeien.

Natuurlijk tuinieren is meer dan niets doen

Natuurlijk tuinieren is veel meer dan de natuur zijn gang laten gaan. Het is het begrijpen van de natuurlijke processen en deze gebruiken in je eigen voordeel.

Zo kan je best niet spitten of hakken in de natuurlijke tuin. Dit verstoort de bodem én is veel werk. Veel beter is het om – net als in de natuur – een dikke mulchlaag aan te brengen zodat de bodem bedekt en beschermd is.

‘Zorg voor de Bodem’ is het belangrijkste principe van de natuurlijke tuin, en deze zorg brengt een hele hoop voordelen mee. Zo zorgt de mulchlaag voor bescherming tegen koude en stimuleert ze het bodemleven.

Dit bodemleven zorgt voor een betere bodemstructuur, brengt voedingsstoffen naar de plant en beschermt tegen ziektes en plagen.

Samenwerking maakt van 1+1 veel meer dan 2 of 3

Het is door bedachtzaam te plannen en te ontwerpen –  en de juiste planten op de juiste plaats te zetten –  dat de samenwerking met de natuur in gang schiet. De voordelen merk je dan vanzelf.

Het is weliswaar een traag proces, dat in het begin veel tijd en energie vraagt. Eens de ontwerpfase voltooid is, krijgt je alles echter in veelvoud terug! Door het goede ontwerp gaat je tuin immers nauwelijks onkruid, plagen en ziektes voortbrengen en ga je ook niet hoeven bijmesten.

Je tuin verandert zo van een chaos waarvan de moed je in de schoenen zakt in een prettige ruimte waar je tot rust kan komen na een veeleisende werkdag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven