Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarom worden duurzame oplossingen steeds meer gestimuleerd. Daarom zien we ook een trend dat meer en meer mensen bijvoorbeeld elektrisch gaan rijden of zonnepanelen plaatsen. Dit gebeurt niet alleen omdat het duurzaam is, maar ook omdat er voor hunzelf voordeel te behalen is op financieel gebied. Je kan bijvoorbeeld de BTW op zonnepanelen terugvragen. Maar hoe werkt dit nu precies? Dat lees je in dit artikel, want deze staat namelijk in het teken van BTW terugvragen op zonnepanelen in 2022.
We hebben dit blog bericht voor jou geschreven, omdat het een belangrijk aspect is bij het financiële rendement van zonnepanelen. Het neemt meer dan een vijfde van de kosten uit handen, en je hebt er natuurlijk gewoon recht op. Maar het terugvragen van de BTW kost wel even wat energie en tijd. Om dit zo goed en makkelijk te laten verlopen hebben we het hier zo goed mogelijk voor je uitgelegd.
Kan ik als een particulier BTW terugvragen op zonnepanelen in 2022?
Je kan er lang omheen draaien, maar je kan inderdaad als particulier de BTW op zonnepanelen terugvragen in 2022. Wanneer je als particulier namelijk energie terug levert aan de energieleverancier, word jij gezien als BTW ondernemer en daardoor kan je het terugvragen.
Wat wel erg belangrijk is om te weten: je moet je hiervoor wel aanmelden vóór 1 juli 2022. Doe je dat niet, loop je namelijk het risico dat je de BTW niet meer terug kan krijgen van de Belastingdienst. Hierna worden er alleen maar ambtshalve teruggaaf verzoeken behandeld namelijk.
Daarnaast is het belangrijk dat jij de BTW binnen 6 maanden na de plaatsing van de panelen aanvraagt, anders kom je hiervoor namelijk niet meer in aanmerking.
Hoeveel BTW kan ik terugvragen bij zonnepanelen?
Heb je zonnepanelen aangeschaft, dan heb je de mogelijkheid om de BTW terug te vragen op zowel de kosten voor aanschaf, als de kosten voor de installatie. Dit bedrag kan je bijna volledig terugkrijgen. De BTW bedraagt 21%, dus dat wil zeggen dat je in ieder geval dit percentage al bespaart.
Hoeveel je precies terug zal krijgen, hangt ook samen met het totale vermogen van jouw zonnepanelen. Voor een systeem van ongeveer 3000 Wattpiek (ongeveer 10 panelen), zal het bedrag aan BTW op zo’n 750 euro liggen, wat je dan dus bijna helemaal terugkrijgt.
Stappenplan BTW terugvragen zonnepanelen 2022
Het terugvragen van de BTW op de zonnepanelen is op zichzelf niet lastig en er zijn drie grote belangrijke stappen die je moet volgen. Het is makkelijk om dit even te laten liggen, maar we adviseren dit niet te doen. Je mag namelijk na 6 maanden geen aanspraak maken op de teruggave van de BTW. Volg onderstaande stappen, stap voor stap en dan komt het vanzelf goed. Lukt het niet dan horen we dat graag door middel van een reactie op deze blog.
Stap 1: formulier invullen
De eerste stap die je neemt voor het terugvragen van de BTW op zonnepanelen, is het invullen van het ‘opgaaf zonnepaneelhouders’ formulier. Dit formulier kan je vinden op de site van de Belastingdienst. Daar moet je het formulier later ook naar opsturen. Het is belangrijk om deze in te vullen, omdat jij je hiermee als ondernemer aanmeldt; hiermee kan je later de BTW terugvragen. Om dit formulier aan te vragen moet je aan de volgende punten voldoen:
Je bent in bezit van zonnepanelen
Op de factuur van de zonnepanelen staat je eigen naam
Je levert stroom terug aan je energieleverancier
Op de energierekening staat je eigen naam
Dit is de eerste keer dat je BTW terugvraagt over zonnepanelen
Je kan in het formulier aangeven of je mee wilt doen aan de KOR; de kleine ondernemers regeling. Besluit je om hieraan mee te doen, vraag je om vrijstelling van BTW. De meeste kleine ondernemers kiezen ervoor om dit te doen. Belangrijk hiervoor is dat je een natuurlijke rechtspersoon bent die niet meer dan € 20.000 omzet in één kalenderjaar.
Stap 2: rekeningnummer doorgeven
We gaan door naar stap 2. Bij deze stap geef je jouw rekeningnummer door. Dit moet je altijd doen, ook al is je rekeningnummer al bekend. Om dit te doen, ga je naar Mijn Belastingdienst Zakelijk en log je in met jouw DigiD. Hier navigeer je naar Mijn Gegevens en ga vervolgens naar rekeningnummer opgeven en wijzigen. Klik op openen en vul het desbetreffende formulier in. Bij ‘Omzetbelastingnummer’ vul je de 2 cijfers in die na de B komen. Deze cijfers kan je vinden in een toegestuurde brief die je ontvangt na het uitvoeren van stap 1. Let op het ontvangen van deze brief kan eventjes duren.
Stap 3: BTW aangifte invullen
Inmiddels ben je alweer bij de laatste stap gekomen. Na het uitvoeren van stap 1 zul je meerdere brieven ontvangen van de Belastingdienst. Deze brieven heb je nodig bij het invullen van de BTW aangifte. Deze stap kun je dus pas uitvoeren als je alle brieven binnen hebt gekregen.
Je ontvangt ook via de post een papieren aangifte. Als je deze toch niet ontvangt, kan er digitaal aangifte worden gedaan. In dat geval log je weer in met DigiD bij Mijn Belastingdienst Zakelijk. Daar kan je navigeren naar Omzetbelasting, waar je een aangifte in kan vullen die voor jou klaar is gezet. Zorg dat je de gegevens bij de hand hebt.
Uiteindelijk zul je een teruggaafbeschikking ontvangen. Hierin kan je zien welk bedrag je terug kan krijgen. Normaal gesproken ontvang je deze enkele weken na het doen van de aangifte. Het geld wordt meestal gestort binnen 10 dagen na de datum die op de beschikking te vinden is.
Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn hoe de BTW aangifte eruit moet komen te zien, kan je op de site van de Belastingdienst enkele voorbeelden vinden.
Nog geen zonnepanelen en wel interesse?
Ben je bezig met onderzoek vooraf en heb je nog geen zonnepanelen aangeschaft? Dan kan je heel eenvoudig offertes opvragen via onderstaand formulier.
Door het terugvragen van de 21% van de zonnepanelen zijn de zonnepanelen nog aantrekkelijker. Het zorgt er al gauw voor dat je een jaar eerder rendement gaat behalen op jouw zonnepanelen.
Wees wanneer je een offerte gaat aanvragen zo duidelijk mogelijk, zo kunnen we op zoek naar relevante offertes voor jouw situatie. Elke huis en situatie is namelijk verschillend. We zullen ervoor zorgen dat je een paar offertes ontvangt, het kan zo zijn dat sommige partijen je nog nabellen voor net even wat extra informatie.
Wat is dan salderen?
Salderen is een andere manier om het nemen van zonnepanelen te stimuleren. In het kort betekend salderen het terug leveren van stroom aan het net voor de inkoopprijs. Zeer gunstig, maar door groot succes liggen hiervoor alweer plannen op de plank om het af te bouwen. Ze gaan het percentage dat je kan salderen stap voor stap verminderen. Daarover lees je hier meer!