Beste klamboe kopen

Beste klamboe kopen? Dit zijn de meest duurzame merken (2023)!

Ben je op zoek naar het beste middeltje om insecten en muggen op een afstand te houden op warme zomeravonden en tijdens zwoele nachten? In dat geval is een klamboe, muskietennet of bedgordijn de beste oplossing. Welke naam je het ook geeft, met een klamboe houd je muggen en vervelende insecten op een afstand en voorkom je jeukende beten en bultjes.

Laat de insecticide en muggenspray maar voor wat het is en investeer in een functionele en decoratieve klamboe met bij voorkeur een duurzaam tintje. In dit artikel kom je alles te weten om de perfecte klamboe te vinden zowel voor buiten, binnen als op vakantie.

De duurzaamste klamboe’s, voor in de slaapkamer, vind je bij Bambulah. Zij gebruiken biologisch katoen, produceren in eerlijke omstandigheden en hun bio-katoenen muskietennetten zijn niet-geïmpregneerd en dus zowel veilig voor jou als voor de insecten. De beste, meest duurzame, en in onze ogen ook de mooiste keuze maak je bij Bambulah!

Voor de avonturiers en backpackers onder ons kies je voor de veelzijdige klamboe’s van Travelsafe. Zij hebben diverse muskietennetten die compact op te bergen en mee te nemen zijn én aangepast zijn aan verschillende regio’s met hun specifieke fauna en flora.

Verderop in het artikel vind je nog verschillende andere merken en uitstekende opties voor thuis, in de slaapkamer of op vakantie (in de natuur)…

Wat is een klamboe?

Een klamboe is een soort net met fijne mazen die in tropische gebieden gebruikt worden om muggen en andere insecten tegen te houden tijdens de nachtrust. Een klamboe wordt ook wel muggennet, muskietennet of bednet genoemd en heeft in onze contreien vaak ook een decoratief karakter.

Naast het weghouden van muggen en insecten zorgt een klamboe ook voor extra sfeer en gezelligheid op het terras. Daarnaast kan het ook een romantische toets geven aan je slaapkamer.

Welke soorten zijn er?

Een klamboe kan je zowel buiten als binnen, thuis of op vakantie gebruiken. Er zijn dan ook tal van verschillende soorten en maten te verkrijgen.

Zo zijn er klamboe’s voor 1 of 2 personen en muskietennetten in de vorm van een rechthoek, driehoek of piramide. Er bestaan zelfs hangmat klamboe’s waardoor je zonder zorgen en vervelende insecten in je hangmat kan chillen. Ook om het babybedje te beschermen tegen muggen zijn er diverse muskietennetten te verkrijgen.

Daarnaast kan je ook kiezen voor een pop-up- of klamboetentje. Die laatste soorten zijn vooral handig wanneer je geen ophangpunten hebt bijvoorbeeld op vakantie of in de natuur.

Bed of rechthoekige

Een bed of rechthoekige klamboe is een vaak gekozen type muskietennet omdat je deze zowel binnen als buiten kan gebruiken. Deze soort heeft een rechthoekige vorm zoals een bed. Je kan dit type dus gebruiken in de slaapkamer. Maar je kan deze ook gebruiken op het terras. Een rechthoekig muskietennet heeft minstens 4 ophangpunten en 1 of meerdere deuren om toegang te krijgen.

Klamboe slaapkamer

Driehoek of wigvormige

Een klamboe in de vorm van een wig of langwerpige driehoek is uiterst geschikt om bijvoorbeeld tegen een boom op te hangen of wanneer je maar 1 ophangpunt ter beschikking hebt. De uiteinden van het muggennet kan je dan, net zoals bij een tent, met pinnen in de grond bevestigen. Een wigvormig of driehoekig muskietennet is voornamelijk geschikt voor op reis en tijdens het kamperen.

Klamboe voor baby’s

Om je baby of kind te beschermen tegen muggenprikjes kan je een muggennet kopen welk geschikt is om over het babybedje te hangen. Dit type klamboe kan je vaak in verschillende kleuren verkrijgen en heeft dus zeker niet altijd een witte of lichte kleur. Op die manier kan je steeds een passend model vinden dat bij het interieur van de babykamer past.

De klamboe’s van het merk Jollein zijn een mooi voorbeeld binnen deze soort.

Klamboe tent

Wil je zonder zorgen in de open lucht, natuur of in je eigen tuin kamperen en heb je geen bevestigingspunten dan is een klamboe tent de beste oplossing.

Zo’n tent heeft de vorm, je raadt het al, van een tent en kan je gewoon op je slaapmatras of veldbed plaatsen.

Een klamboe tent is voorzien van de nodige gaas die de muggen en insecten zal tegenhouden. Daarnaast is er ook een ingang die meestal te openen is via een ritssluiting.

Voor een oerdegelijke klamboe tent kan je terecht bij het merk Deconet.

Deconet klamboe tent

Pop-up

Heb je helemaal geen zin om je klamboe tent elke dag opnieuw op te moeten stellen dan kan je het jezelf nog makkelijker maken door te kiezen voor een pop-up model. Zo ben je in een handomdraai volledig beschermd tegen muggen en insecten.

Hangmat met muggennet

hangmat klamboe

100% chillen dat doe je natuurlijk als de beste in een hangmat. Echter kan de pret al snel bedorven worden door vervelende muggen en insecten. Gelukkig is ook daar een oplossing voor in de vorm van een hangmat klamboe.

Een hangmat klamboe is niets anders dan een hangmat die tevens voorzien is van een muskietennet. Deze 2-in-1 hangmatten zijn ideaal om in de wilde natuur, op vakantie of gewoon in je eigen tuin te gebruiken.

Waar moet je op letten bij het kopen?

Voor je een klamboe gaat kopen zijn er wel wat zaken waarmee je rekening dient te houden. Zo zijn in de eerste plaats de vorm, het type en de afmetingen belangrijke parameters om rekening mee te houden.

Maasgrootte

Een klamboe moet natuurlijk alle insecten buiten houden. Daarom is de maasgrootte van het muskietennet erg belangrijk. Zijn de gaatjes te groot dan kunnen de kleinste insecten nog steeds binnen dringen. Gelukkig zijn hier ook de nodige richtlijnen voor waardoor je niet snel een verkeerde klamboe in huis zal halen.

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt een gaatjesgrootte van maximaal 1,5 op 1,5 mm aan. De dichtheid van deze gaatjes wordt uitgedrukt in “mesh size”. Hoe hoger de mesh size des te beter de klamboe muggen en andere insecten zal kunnen buiten houden.

Voor Nederland en België is een mesh size van 150 meer dan voldoende. Ga je echter naar het buitenland of naar meer tropische oorden dan kies je beter voor een muskietennet met een mesh size van 200 of meer. Op die manier ben je ook beschermd tegen gevaarlijke muggen en insecten, denk hierbij maar aan de malariamug.

Marge

Een klamboe is pas functioneel en effectief als er daadwerkelijk geen muggen en insecten, binnen de met het muggennet afgebakende zone, kunnen binnendringen. Naast de maasgrootte is het belangrijk dat er voldoende marge is. Zo is het belangrijk dat je het muskietennet onder de matras kan instoppen zodat de muggen en insecten ook niet langs daar naar binnen kunnen.

Er zijn ook modellen die voorzien zijn van een elastiek waarmee je de klamboe om de matras kan spannen.

Klamboe bed

Gebruik je het muskietennet buiten dan is het belangrijk dat de onderkant of de boorden ook voor een afsluitend geheel zorgen. Hang de klamboe dus zeker niet te hoog!

Duurzaamheid

Naast de bovenstaande eigenschappen zijn er ook wat duurzame puntjes waarmee je rekening kan houden, want niet alle klamboe’s zijn even duurzaam of zelfs helemaal niet duurzaam…

Materiaal

De meeste klamboe’s zijn gemaakt uit kunststof zoals polyester of polycarbonaat. Helaas niet zo’n milieuvriendelijke of duurzame keuze tenzij ze uit gerecycleerde materialen gemaakt zijn. De productie van dergelijke muskietennetten is erg belastend voor het milieu. Maar gelukkig zijn er hiervoor wel alternatieven te vinden…

Katoen

Er zijn namelijk ook muggennetten te verkrijgen die gemaakt zijn uit katoen of zelfs biologisch katoen. Die laatste optie is dan wel weer erg duurzaam en beter voor het milieu omdat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt worden voor de productie ervan.

Voor muskietennetten gemaakt van biologisch katoen raden wij de klamboe’s van Bambulah aan. Hoewel ze ook minder duurzame modellen in hun aanbod hebben proberen ze toekomstgericht toch zo duurzaam mogelijk te worden. Het ruime assortiment klamboe’s uit biologisch katoen is alvast een stap in de goede richting.

Geïmpregneerd of niet?

Muskietennetten die voornamelijk bedoeld zijn voor buiten kamperen en reizen zijn vaak geïmpregneerd. Dit wil zeggen dat ze behandeld zijn met insecticide zoals Duralin, Permetrine en Deltametrine die schadelijk tot zelfs dodelijk kunnen zijn voor muggen en insecten.

Hoewel de gebruikte insecticide niet schadelijk is voor de mens is dit in onze ogen echt geen duurzame manier om jezelf te beschermen. Het is trouwens ook niet aangeraden om kinderen hiermee in aanraking te laten komen. Daarnaast heeft de insecticide maar een beperkte levensduur en dient een geïmpregneerde klamboe regelmatig opnieuw behandeld te worden.

Een geïmpregneerd muggennet raden wij dan ook niet aan. Enerzijds omdat insecticide hoe dan ook geen duurzaam middeltje is. Daarnaast willen we de muggen en insecten wel buiten houden maar ze doden past niet in het duurzame en diervriendelijke plaatje waar wij zelf wel veel belang aan hechten.

Gelukkig kan je ook kiezen voor niet-geïmpregneerde klamboe’s. En ga je dan toch naar tropische oorden, koop dan een muskietennet met een hoge mesh size. Zo ben je optimaal beschermd en hoeft er geen dier of insect te sterven, win-win!

Hoe moet je het ophangen?

Hoe je een klamboe moet ophangen is afhankelijk van het aantal bevestigingspunten van het muggennet dat je gekozen hebt. De meeste klamboe’s worden geleverd inclusief een ophangsetje. In zo’n ophangsetje zitten de belangrijkste spullen om het muskietennet op te kunnen hangen. Denk hierbij maar aan koord, haken en pluggen.

Een muggennet kan je dus permanent in de muur of aan het plafond bevestigen. Dit is handig wanneer je de klamboe een vaste plaats wil geven zoals boven/over het bed of op het terras.

Daarnaast kan je een klamboe ook tijdelijk bevestigen met behulp van haakjes of koord. Dit is met name handig wanneer je deze mee op reis of op verplaatsing neemt. Je kan deze bijvoorbeeld aan de gordijnrails, een deur van een kast of een raam bevestigen met behulp van een koord.

Soms is een beetje improvisatie en handigheid wel een must om het muggennet zo goed en functioneel mogelijk op te hangen. Zeker wanneer je het muskietennet in de natuur gaat gebruiken heb je vaak een boom of tak nodig waaraan je het net kan bevestigen.

klamboe outdoor

Welke klamboe merken?

Welke klamboe moet je nu precies in huis gaan halen? Die vraag moet je in eerste instantie al een beetje zelf beantwoorden. Het type muggennet kunnen wij helaas niet voor jou bepalen. Je weet ondertussen dat er best wel wat verschillende muskietennetten te verkrijgen zijn.

Wil je een klamboe in de slaapkamer, op je terras of misschien een hangmat met klamboe? Of moet het muskietennet vooral handig zijn voor jouw volgende avontuur in de natuur?

Ongeacht welke soort je wenst te kopen, bij onderstaande merken vind je verschillende types klamboe die in onze ogen zeker en vast het overwegen waard zijn. Hierbij hebben we rekening gehouden met de verschillende parameters en eigenschappen en kozen we resoluut voor niet-geïmpregneerde muskietennetten. Op die manier is jouw muggennet altijd voorzien van een tikkeltje duurzaamheid, goed toch?!

Bambulah; uit biologisch katoen

Bambulah klamboe

Bij Bambulah kan je terecht voor klassieke, speciale en exclusieve klamboe’s. Ook voor buiten hebben ze verschillende muskietennetten in hun assortiment en qua vorm heb je ook een erg ruime keuze. Daarnaast hebben ze ook een heuse duurzame collectie van klamboes die gemaakt zijn uit biologisch katoen.

Door het gebruik van biologisch katoen krijgen deze klamboes een erg natuurlijke uitstraling. Het katoen wordt niet gebleekt en is niet-geïmpregneerd. Het katoen wordt wel gewassen alvorens het in het muskietennet verwerkt wordt. Hierdoor zal het muggennet niet krimpen wanneer je deze thuis een keertje uitwast.

Organisch katoen voelt daarnaast ook heerlijk en veel beter aan ten opzichte van polyester of andere kunststoffen. Daarnaast is het ook gewoon véél beter voor het milieu. Een nadeel van biologisch katoen is dan weer dat het kwetsbaarder is.

De katoenen klamboe’s van Bambulah kan je gebruiken in de slaapkamer. Je kan kiezen voor rechthoekige modellen of ronde modellen die openvallen door het gebruik van een ring. Je kan ze makkelijk bevestigen en zijn voorzien van stevige stalen ringen.

De maasgrootte of mesh size bedraagt meer dan 1000 wat aanzienlijk hoger is dan de aanbeveling van 150 à 200 van de WHO. Met een muskietennet van Bambulah kan je dus met zekerheid op beide oren slapen.

De klamboe’s van Bambulah worden geleverd in een mooie katoenen zak inclusief montageset. De verpakking is dus volledig plastic vrij, waardoor ze op dit vlak ook weer een steentje bijdragen aan het milieu.

Dbug; zonder muur- of plafond bevestiging

Dbug klamboe

De Dbug klamboe is uniek in zijn soort en kan je zonder boren of schroeven gebruiken. Deze staan helemaal op zichzelf dankzij de unieke buizenconstructie. Hierdoor past het Dbug muskietennet over alle bedden en daarnaast kan deze ook buiten gebruikt worden.

De Dbug klamboe kan je dankzij de speciaal ontworpen voetstukken gewoon om je bed heen zetten. Om deze buiten in de natuur te kunnen gebruiken worden er haringen meegeleverd. Zowel opzetten als afbreken is erg eenvoudig en het geheel is makkelijk op te vouwen. Hierdoor kan je deze altijd en overal meenemen.

Dit muskietennet is zowel voor 2-persoons als 1-persoons bedden geschikt. Om deze te gebruiken voor een 1-persoonsbed komt de boog, die normaal aan het hoofdeinde zit, aan het voeteneinde te staan. De klamboe is voorzien van 2 ingangen.

Het Dbug muskietennet is gemaakt uit kunststof en 100% veilig voor jong en oud. Het muggennet meet 220 x 220 cm en is opgesteld ongeveer 180 cm hoog. Bij het opstellen is het belangrijk dat er genoeg overlap bij de ingangen en ook voldoende marge aan de onderzijde is.

Travelsafe

Travelsafe klamboe

Bij het merk Travelsafe kan je terecht voor specifieke klamboe’s voor buiten die aangepast zijn aan verschillende omstandigheden en type insecten die je pad kunnen kruisen. Voor Nederland, België en de meeste andere Europese landen kan je gebruikmaken van hun basic klamboe’s.

Voor Scandinavië en Schotland gebruik je de Nordic klamboe’s met extra fijne mesh. Indien je op vakantie of avontuur gaat naar een tropische bestemming dan heb je de tropical klamboe nodig.

Dankzij het unieke kleurcoderingssysteem maak je zonder problemen de juiste keuze. De basic klamboe’s zitten in een blauwe opbergtas. De groene tassen bevatten de Nordic netten en voor de tropen kies je voor de oranje hoezen.

Alle muskietennetten van Travelsafe zijn van hoge kwaliteit, zijn rondom volledig afgesloten en hebben een fijne mesh-structuur. Verschillende modellen zijn ook voorzien van een extra stevige instopstrook.

De Travelsafe muggennetten zijn gemaakt uit polyester en mesh en hebben een mesh size die groter is dan de aanbevelingen van de WHO. De dichtheid of mesh size verschilt per type of model.

Jollein

Jollein klamboe

Ben je op zoek naar een muggennet voor de babykamer dan moet je zeker eens een kijkje nemen in het uitgebreide assortiment van Jollein. Je vindt er erg mooie en kleurrijke klamboe’s die elke babykamer en bedje een warme en knusse uitstraling bezorgen.

De klamboe’s van Jollein kan je ophangen of je kan gebruikmaken van een piekstok. Gebruik je de piekstok dan hoef je geen gaten te boren en hangt hij meteen helemaal goed. De piekstok dien je echter wel apart aan te kopen.

De muskietennetten van Jolein zijn gemaakt van polyester en katoen, helaas niet de meest duurzame producten. Gelukkig zijn ze niet geïmpregneerd waardoor ze wel veilig zijn voor de kinderen én de insecten.

TRVLMORE

TRVLMORE klamboe

De TRVLMORE tweepersoons XL is een echt luxe model klamboe die heel erg populair is. Dit muggennet kan je ophangen middels een koord. Het muskietennet is rond en heeft een doorsnede van 1250 cm om het bed heen. De hoogte bedraagt 250 cm en deze is geschikt voor matrassen met een lengte van 200 cm en een breedte tot 180 cm.

Het muskietennet is gemaakt van zeer sterk geweven en duurzaam polyester. Aan de randen is de klamboe verstevigd. Daarnaast heeft deze een mooie afgewerkte ingang.

De mesh size is 256 gaatjes per 5 cm2 en volledig vrij van chemicaliën.

Je kan het muggennet aan het plafond bevestigen met een oog of zelfklevende haak. Deze zitten niet standaard meegeleverd bij deze TRVLMORE klamboe.

Het muskietennet is ook makkelijk op te vouwen waardoor je deze ook mee op reis kan nemen. Via de handige instructies kan je deze snel opvouwen en opbergen in de meegeleverde etui.

Deconet

Bij Deconet kan je ook terecht voor verschillende type muskietennetten die gemaakt zijn uit verschillende en ook duurzame materialen. Zo kan je zelfs kiezen voor een net uit bamboe of katoenen materiaal, zowel voor volwassenen als voor babybedjes.

Naast de gewone muskietennetten bieden ze ook verschillende klamboe tenten aan die je makkelijk op jouw slaapmatje of ligbed kan plaatsen. Hierdoor kan je waar dan ook genieten van een muggen- en insectenvrije nachtrust.

Deconet Tenda klamboe
Deconet Tenda

Zowel de bamboe, katoenen als kunststof tenten zijn niet geïmpregneerd en dus niet schadelijk voor de insecten. De klamboe tenten hebben een mesh size van 256 gaatjes per vierkante inch wat meer is dan de aanbevolen 156 volgens het advies van de WHO.

Universal Backpackers

Universal Backpackers klamboe

De Universal Backpackers zijn experten in klamboes, zowel voor de tropen als voor gebruik in onze contreien. Momentel bieden ze twee muskietennetten aan die zowel geschikt zijn voor thuis als op reis. Je hebt keuze uit een rechthoekig en een driehoekig model.

Ze zijn gemaakt uit niet geïmpregneerd polyester waardoor ze niet schadelijk zijn voor de muggen en insecten. Dankzij de mesh size van 256 bieden deze muggennetten wel optimale bescherming waar dan ook.

De muskietennetten van Universal Backpackers worden geleverd inclusief complete bevestigingskit waaronder een schroefhaak en touw.

De klamboe’s zijn ook eenvoudig en compact op te bergen en je kan ze makkelijk overal mee naartoe nemen in de handige en gratis opberghoes.

Zavelo; voor kingsize bedden

Zavelo klamboe

De klamboe van het merk Zavelo beschermt je optimaal tegen muggen en andere insecten tijdens het slapen. Dit muggennet is geschikt voor 1- en 2-persoons bedden en heeft een extra grote ring waardoor deze ook voor kingsize bedden gebruikt kan worden. De klamboe is geschikt voor kingsize bedden tot 200 x 220 cm.

Het muskietennet kan je middels de 2 ophangbevestigingen aan het plafond vastmaken. Dit kan enerzijds met een haakje of een plakstrip.

De totale omtrek bedraagt 1350 cm. Daarnaast is er een ruime marge en overslag waardoor muggen en insecten nergens kunnen binnendringen. De maasgrootte van 160 gaatjes per vierkante inch is meer dan voldoende en hoger dan de aanbevolen mesh size van het WHO (156).

De klamboe is licht van gewicht en weegt slechts 620 gram ondanks zijn grootte. Dit muskietennet kan je op 30° wassen.

Conclusie

Met behulp van een klamboe kan je ongestoord van je nachtrust genieten in de slaapkamer. Daarnaast kan je ook ongestoord buiten slapen in de tuin of op een zomerse avond heerlijk terrassen zonder vervelende insecten én de daarbij horende bultjes en beten.

Voor je een klamboe gaat kopen is het verstandig even te bekijken waar de klamboe precies gaat komen, hoe je deze kan ophangen of bevestigen en welke afmeting je nodig hebt. Daarnaast is ook de maasgrootte of mesh size belangrijk. Hoe groter de mesh size des te beter je beschermt bent tegen muggen en insecten.

Wil je een duurzame klamboe in huis halen let er dan zeker op dat deze niet geïmpregneerd is met chemicaliën of insecticides. Daarnaast kan je ook rekening houden met de gebruikte materialen en stoffen. Echter zijn de meeste klamboe’s toch uit kunststof of polyester vervaardigd. Helaas niet zo’n duurzame stof.

Gelukkig zijn er ook alternatieven wanneer je echt de duurzame toer op wil gaan bij de keuze van jouw klamboe. De meest duurzame klamboe’s vind je bij Bambulah. Zij hebben een heuse collectie klamboe’s uit biologisch katoen die jouw slaapkamer ook meteen een extra romantisch tintje zullen geven.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven