Afval in de keuken

Eten kopen zonder verpakking lukt haast niet meer. Enkel wat groenten worden nog ‘naakt’ aangeboden, al zijn daar in de supermarkt weer plastic zakjes voor voorzien. Als je zoals wij de voorkeur geeft aan biogroenten is de gewone supermarkt ook niet ideaal. Alle biogroenten zijn namelijk verplicht in karton of plastiek verpakt om te voorkomen dat een bespoten komkommer en een biokomkommer gewisseld worden. Beetje ironisch, want als je dan ecologischer wil eten, kom je net weer thuis met een hoop ongewenst afval.

Tips om verpakkingen van groenten te vermijden

  • Zaai en verbouw je eigen kruiden en groenten. Een kruidentuin(tje) vraagt niet veel onderhoudt en het resultaat is praktisch, gezond en des te lekker!
  • Beroof de groentetuin van je ouders of grootouders (ja, wij pleiten schuldig;-) Dank u bompa voor alle lekkere groentjes!
  • Koop je groenten in de natuurwinkel of biosupermarkt. Aangezien alles er bio is hoeven de groenten niet afzonderlijk verpakt te worden.
  • Kies voor een biogroentepakket bij een afhaalpunt.

Lekker verse voeding bereiden

Ik vind voorverpakt eten vaak niet zo heel erg lekker en het zorgt voor een hoop extra afval. Veel beter is het om zelf een heerlijk verse maaltijd op tafel te zetten. Zelf sta ik af en toe in de keuken om een spaghetti te bereiden – mijn man vindt die het allerlekkerst – en op zondag maak ik zelf broodjes. Hiermee varieer ik nogal eens; van focaccia tot broodjes met noten en met zaden. Lekker als ze net uit de oven komen! Voor al het andere kookwerk staat mijn man in de keuken. En ok, ik ben misschien niet helemaal objectief :-), maar als ik je wat plantaardige recepten mag aanraden, neem dan zeker eens een kijkje op zijn blog: www.veganistischkoken.be

Er is heel wat lekker broodbeleg te verkrijgen in de (natuur)winkel. Maar jammer genoeg heb je hierdoor ook weer een hoop plastic bij. Op de site van Visita-blogster Leentje Speybroeck vind je heel wat receptjes om zelf broodbeleg te maken: http://kookeetleef.wordpress.com/category/broodbeleg-2/

Thuis afgehaald

Geen tijd om te koken of kook je juist altijd te veel/te graag? Dan kan je eens kijken op Thuis Afgehaald.  Je kan dan een maaltijd gaan afhalen bij mensen die juist graag koken en vice versa. En dat – met wat geluk – bij jouw in de buurt.

Kook jij afvalarm? 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven