Zelf een kruidenbak maken van een fruitkist

Zelf een kruidenbak maken van een fruitkist – stappenplan

Als je geen tuin of een kleine tuin hebt, zou je kunnen kiezen om zelf een minituin te maken met potten en/of bakken. Dit kan zelfs op een (dak)terras. Je zal niet voorzien kunnen zijn van groenten voor een heel jaar, maar het is zeker handig bij groenten die je vaak eet of kruiden.

Bovendien smaakt hetgeen je zelf gekweekt hebt veel lekkerder omdat je er het werk en je liefde in gestopt hebt 🙂

Hier een stap-voor-stap handleiding hoe je te werk kan gaan om zelf een kruidenbak te maken.

Kies je potten of bakken uit

Als je kiest voor potten, zorg er dan voor dat ze onderaan een gat hebben of voorzie de pot zelf van gaatjes. Dit zorgt ervoor dat het eventuele teveel aan water weg kan. Het is uiteraard niet de bedoeling dat de potgrond via het gat weg kan. Hiervoor kan je het gat eerst bedekken met wat kiezel of stukken van een aardepot die in scherven gevallen is.

Als je kiest voor houten bakken kan je uitkijken voor bijv. appelkratten, aardappelkisten of andere fruitkisten. Deze ga je eerst nog wel “klaar voor gebruik” maken.

Leg een anti-worteldoek in de kist

Neem een stuk anti-worteldoek en leg deze in de kist. Duw deze tot tegen de randen zodat de volledige bodem bedekt is.  Knip de doek ruwweg af en een beetje groter dan de kist. 

Nagel of niet de doek vast

Als je een nietmachine hebt om in hout te schieten kan je dat gebruiken. Let er wel op dat het kan zijn dat je hout hier te hard voor is, dan zal het niet lukken. Maar ook nagelen is een makkelijke manier. Zorg ervoor dat het kopje van de nagel groter is dan de openingen van het doek zodat de doek niet terug loskomt.

Ga zo de hele bak rond tot de doek volledig vast aan de kist hangt. Je zal enkele extra flappen hebben. Deze plooi je dubbel en klop je ook vast.

Knip de doek zodat het niet over de bak komt

Knip de anti-worteldoek ongeveer gelijk met de rand van de bak. Nu is deze klaar om gevuld te worden.

Zorg dat de hoeken goed vast zitten

Blijkt dat – na het afknippen – de hoeken toch te los zijn, kan je een extra nageltje kloppen. Beetje schreef geslagen, geen probleem. Klop de nagel dan naar binnen (zoals rechts van de hoek hier op de foto). 

Vul de bak met aarde

Ik heb de bak voor 1/3 gevuld met aarde uit de tuin en 1/3 compost uit de compostbak. Deze 2 heb ik onder elkaar gezet. Dan de grond vochtig maken door er met een gieter water over over te doen.

De bovenste 1/3 laag heb ik gevuld met biologische potgrond voor groenten en kruiden.

Je kan kiezen of je gaat zaaien of plantjes gaat planten.

a) Zaaien

Zaai in de bak over de aarde en bedek vervolgens met een klein laagje aarde. Geef water. Als de plantjes beginnen uit te komen zal je deze vaak moeten gaan uitdunnen. Anders staan de plantjes te dicht op elkaar en kunnen ze niet groeien. Meestal staat er op de verpakking vermeld hoeveel plantjes je best overhoudt per hoeveel cm.

b) Planten

Je kan als het nog te koud is, binnen zaaien in kleine potjes en de plantjes nadien overplanten of je kan in een tuincentrum kleine plantjes kopen. Kijk op het etiket hoe ver de planten uit elkaar moeten staan.

Een plant die niet zo groot wordt, zal je dichter op elkaar kunnen zetten. Meestal staat dit uitgedrukt in cm. Bijv. 8 x 8 cm, 35 x 10 cm. In dit laatste geval kan je een rij maken waar de plantjes 10 cm uit elkaar staat. De volgende rij is 35 cm van de eerste rij verwijderd.

Zet alle plantjes alvast neer in de bak hoe ze zouden moeten komen. Dan kan je nog wat herschikken en verdelen.

Maak vervolgens een gaatje ter grootte van het klompje aarde dat aan de plant hangt. Giet dit gat vol water. Zet het  plantje in het gat en vul terug op met potgrond/aarde.

Druk stevig aan.

Zet op deze manier alle plantjes in de bak en geef ze vervolgens water. Potgrond is vrij luchtig, dus je kan best een beetje water geven, het water laten zakken en zo nog een paar keer bijgeven. Dit om te voorkomen dat ineens alle plantjes verzuipen.

Zet de bakken van de grond

Leg onder elke hoek van de bak bijvoorbeeld een klinker of andere steen. Zo komt de bak iets hoger te staan en zal deze de grond niet raken. Dit is om te voorkomen dat als het nat wordt de bak snel zal gaan rotten.


Houd je van klussen en vertrek je graag zelf met wat hout tot iets leuks, kijk dan zeker eens naar deze bouwtekeningen.

Vind jij het ook zo leuk om zelf wat kruiden en misschien wel groenten in je tuin of op je balkon te hebben? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Creatief met palletten

Creatief met palletten

Wie tegenwoordig rond snuistert op Instagram, Facebook of Pinterest stuit steeds vaker op ware kunstwerkjes gemaakt van alle mogelijke houtresten, oude palletten en – opnieuw

Lees verder »

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven