Flow verlichting

Go with the Flow

Alberto Vasquez van ontwerpbureau Igendesign heeft erg veel verschillende producten op z’n naam staan. Qua duurzaamheid en sociale betrokkenheid steekt er echter eentje glansrijk bovenuit. De naam? Flow.

De Flow lamp is een uit bamboe vervaardigde en zelfwerkende buitenverlichting annex (verticale) windturbine. Oorspronkelijk werd deze lamp gebouwd voor de Colombiaanse kusten. Vasquez – zelf een Colombiaan – begon na te denken over het veiligheidsprobleem aan de kust. Overdag was het er namelijk druk en veilig, ’s nachts  werd het echter een verlaten en gevaarlijke plaats. Niet in het minst vanwege een  volledige gebrek aan openbare verlichting. Een probleem waar vanuit de overheid helemaal niets aan gedaan werd, en bovendien financieel zelfs onhaalbaar bleek.

Flow verlichting

Logische energiebron

Over de meest natuurlijke energiebron aan de kustlijn hoefde hij niet lang na te denken. Wind is er namelijk het hele jaar door aanwezig. De echte uitdaging lag in het ontwerp, de laagst mogelijke milieubelasting en – als het even kon – de sociale meerwaarde voor de bevolking.

flow duuurzame verlichting

Geslaagd sociaal ontwerp

Alberto slaagde overduidelijk op elk onderdeel. Het spiraalvormige ontwerp is in staat om wind vanuit alle richtingen op te vangen en de technische onderdelen – Led, kabels en dynamo – kunnen na verloop van tijd ook gerecycled worden. Zonder downcycling (ofwel degradatie van de oorspronkelijke grondstof) bovendien.

Flow verlichting rotation

Bamboe op zijn beurt is een makkelijk te vinden en goedkoop te produceren ruw materiaal, ruim voorradig in Colombia. Omdat de constructie en mechaniek van de lamp in weze erg eenvoudig is, kan ze ook zeer efficiënt worden gemaakt door lokale -en vaak ongeschoolde – arbeidskrachten. Een extra voordeel dus voor de plaatselijke werkgelegenheid en economie.

Flow verlichting bamboe

Uitbreidingsmogelijkheden

Uiteraard is het Alberto niet ontgaan dat er meerdere locaties op deze wereld zijn waar Flow uitkomst kan bieden. Talloze derde wereldlanden zullen baat hebben bij de mogelijkheden die de Flow biedt, en daarnaast komt natuurlijk eender welk land in aanmerking voor dergelijke milieuvriendelijke straatverlichting. Vooropgesteld dat  wind er dominant aanwezig is en dat bamboe er eenvoudig kan gedijen.

Oogverblindend design

Niet geheel onbelangrijk is het feit dat Flow een brok design is waar je u tegen zegt. Wij kunnen ons de Belgische en Nederlandse kustlijnen best voorstellen met een ontwerp als dit. Het fraaie lichtspel is afhankelijk van de rotatiesnelheid, maar blijft  ten alle tijde indrukwekkend om te zien. Om die reden – en de eerder genoemde pluspunten – ontving Flow inmiddels talloze prijzen als de Open Milan Design Award, de BraunPrize Special Selection, de ‘best design award’ in de Koizumi International Lighting Design Competition in Tokyo, en nog vele andere.

Flow verlichting
Flow verlichting

Igendesign legt momenteel de laatste hand aan het ontwikkelingsproces en plant de wereldwijde verkrijgbaarheid tegen het eind van dit jaar.

Meer info over Flow vind je op: http://www.igendesign.co

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven