Trouwers, doen jullie het duurzaam?

Op mijn 5de huwelijksverjaardag wil ik het graag over trouwen hebben. Meer bepaald over de gouden trouwring. Goud is weliswaar duurzaam vanwege het feit dat het lang mee gaat, maar helemaal niet zo ecologisch, milieuvriendelijk en menswaardig. Het ontginnen van goud (in Latijns-Amerika en Afrika) gaat gepaard met grootschalige milieuvervuiling en schrijnende arbeidsomstandigheden. De stof cyanide die wordt gebruikt bij de mijnbouwprojecten is zeer giftig. Slechts 0,1 gram is al dodelijk voor de mens. Meer dan genoeg redenen om een andere oplossing te zoeken.

Fairtrade goud

Fairtradegoud is een ecologisch en verantwoord alternatief voor de grootschalige en zeer belastende goudontginning. Mijnwerkers werken onder veiligere omstandigheden en krijgen hiervoor een eerlijk loon. Ook is er meer aandacht voor het milieu en zijn er beperkingen op het gebruik van chemicaliën. In Latijns Amerika zijn er 5 kleinschalige artisanale fairtrade goudmijnen gecertificeerd, maar er zitter er gelukkig nog meer aan te komen. Ook in Afrika. Ik hoor je nu vragen, waar kan ik dat dan kopen? In België zijn er vier juweliers met een licentie. Dit houdt in dat de hele keten van aan de mijn tot bij de juwelier gecontroleerd word. Zo kan men je in elk geval niet bedotten.

Fairtrade gouden ringen winnen?

De campagne GOUD:EERLIJK? lanceerde gisteren met de start van de Week Van De Fairtrade een wedstrijd voor toekomstige gehuwden. Vlaamse koppels die in het voorjaar van 2014 in het huwelijksbootje stappen maken kans op een exclusief Fairtrade trouwpakket. De hoofdprijs? Twee ringen uit fairtradegoud, die je zelf mag laten ontwerpen bij juwelier Ana Kindermans uit Heusden-Zolder, fairtraderozen van Bloom, een gepersonaliseerd chocoladehart met pralines van Belvas en een wijnpakket van Biodyvino + tips en ideeën over hoe het trouwfeest zo “Fair” mogelijk te organiseren.

Hoe kan je deze fairtrade ringen winnen?

Maak een leuk filmpje van jezelf en je partner waarin je uitlegt waarom jij zou moeten winnen. Het filmpje mag een minuut duren. Stuur voor 2 december 2013 de youtube-link van je filmpje naar info@goudeerlijk.be met jullie namen, contactgegevens en trouwdatum. Eind december 2013 wordt het winnende koppel bekend gemaakt. Meer info vind je op www.goudeerlijk.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven