De zomer was lang, warm en vol waardoor het bloggen er hier even niet meer van kwam. Mea culpa maxima. Veel van mijn energie kroop in de voorbereiding van mijn aanwezigheid op het bruisende FAIRFESTIVAL, dé ecobeurs bij uitstek. KOOKEETLEEF had haar brooddoos meegebracht en liet er mensen proeven van heel veel zelfgemaakte smeersels. De poepsimpele receptjes kan je hier zelf uitproberen. De slaatjes en spreads bewaren tot een week in een schone goed gesloten bokaal in de koelkast. Zo pronk jij straks ook met je brooddoos en luncht bovendien puur, gezond, eco, vegan en goedkoop! Voor de betere ecolunchspullen kan je dan weer terecht bij oa Greenjump.
Maar die schone zomer is dus vervlogen. De dagen worden korter en kouder. Eerlijk? Het is niet meteen mijn favoriete periode van het jaar want het kondigt de lange donkere winter aan en ik ben echt bang voor die schijnbaar eindeloze lichtloze tunnel. Zonder licht vertoon ik een serieuze neiging tot verschimmen. Het liefst zou ik wegkruipen in een hol en de winter verslapen zoals beren en eekhoorns doen.Maar neen. Dat mag dus niet. Je moet er gewoon door. Met huid, haar en open ogen. Of je wilt of niet.
Maar gelukkiglijk zijn er een paar handige hulpmiddeltjes om de ijstijd te overleven zonder in een zombie te veranderen. Net zoals het leven in de natuur, kan je best even wat gas terugnemen tijdens de koudere maanden. Leven op het ritme van de seizoenen is niet alleen fijn maar ook nog eens het beste voor je lijf. De winter is een tijd voor recup, voor meer slaap, meer zorg, meer zachte aanpak, meer yin zo je wil. Een beetje naar binnen leven, thuiskomen bij jezelf, helpt je je krachten te sparen en barre tijden te overbruggen.
Kruip dus wat vroeger onder de wol en ontwaak met het licht in de mate van het mogelijke. Leven met het licht geeft je hormoonhuishouding een opknapbeurt en gaat winterdip en -depressie tegen. Vertoef minstens een uur per dag in de buitenlucht om je UV- en vitamine D-gebrek te berperken. Werk je op een TL-verlicht bureau en kom je daar voor het licht binnen en ga je daar pas na zonsondergang weer buiten? Dan MOET je je lunchtijd buiten doorbrengen! Duffel je in, ga naar een park en drink daar je thermos hete soep. Licht is net zo levensnoodzakelijk als eten en drinken.
Blijf bewegen. Terugschakelen betekent wel het kalmer aandoen maar is niet gelijk aan stilvallen. Als je stilvalt, word je kwetsbaar en vatbaar voor allerlei kwaaltjes. Ga minstens 30 minuten per dag wandelen, fietsen, spelen, zwemmen, lopen of doe aan yoga. En verwen jezelf. Een massage of saunabezoekje doen wonderen maar goed, puur en lekker eten is al even deugddoend. Maak van je keuken een cocoonplek, een rustruimte, een gezellig nest, een kernplek en ga aan de slag met al die heerlijke herfstgroenten en -vruchten. Terwijl de natuur in de rui gaat en alles verwelkt en zijn zwanezang zingt, is de rijkdom aan oogst onevenaarbaar. Het is hét moment om creatief te kokerellen: knollen, kolen en andere gewassen bij de vleet en de mogelijkheden zijn eindeloos. Ga ook hier voor verwarmend eten en drinken (soep, thee, stoofpotjes, lauwe salades!) en gebruik verwarmende kruiden (gember, kaneel en kruidnagel!). Zo geef je die rondwarende griepjes een oplawaai.
En welke groente staat als geen ander symbool voor de herfst? Juist! Die heerlijke loebas de pompoen! Dus laten we die maar meteen in de pot gooien. In een pasta die bij ons thuis ondertussen een klassieker is geworden (valt uitermate in de smaak bij ’t klein grut) én vegan én puur én goedkoop én makkelijk maakbaar én vooral lekker uiteraard.
Herfstpasta van dupuy linzen en gebakken pompoen met croutons van roggebrood
Nodig voor vier porties
- 500g kleine stevige oranje pompoen in dobbelsteentjes
- 300g dupuy linzen
- 2 uien grof versnipperd
- 3 tenen look geraspt
- 400 ml tomatenpassata
- olijfolie
- pezo
- snuf cayenne
- laurierblad
- een paar sneden rogge- of ander brood in dobbelsteentjes
- 300 g speltcapellini (of andere pasta)
- handvol groene kruiden grofgehakt als rucola, basilicum of peterselie voor garnituur
- groentebouillon (morga)
Bereiding
- Kook de linzen in ruim water met een theelepel bouillon tot gaar. Giet af.
- Zet een pot gezouten water op het vuur voor de pasta.
- Fruit ondertussen de ui in een pan op middelmatig vuur. Voeg de pompoen toe en roer even om.
- Voeg look en kruiden toe en roerbak een paar minuten. Giet eventueel een klein beetje water tegen het aanbakken in de pan en laat sudderen.
- Voeg de passata en een theelepel bouillon en eventueel nog wat water toe wanneer de pompoen beetgaar is en laat nog wat doorsudderen.
- Kook intussen de pasta. Voeg de linzen bij de saus.
- Bak de croutons in een pan met voldoende olijfolie, pezo en wat provencaalse kruiden (Dit kan ook op een andere dag. Je kan steeds croutons maken wanneer je wat oud brood hebt. Ze bewaren minstens een week in een afgesloten pot en zijn heerlijk in soep, bij pasta of salades)
- Dien de pasta op met de saus, croutons en een greep groene kruiden.