Ondertussen is het al de vierde box die ik bespreek (Nature Box, Petit Vour, Training Wheels). In de Verenigde Staten kan je namelijk alles – en ik bedoel echt ALLES – in een doos aan je deur geleverd krijgen. Mijn volgende ontdekking is maaltijden die je zelf klaar maakt. De meeste maaltijden zijn hier kant-en-klaar of diepvries. Veel New Yorkers koken niet en gaan uit eten of laten een maaltijd leveren. Om mensen terug aan het koken te krijgen, is het concept van aan huis geleverde ingrediënten ontstaan.
Veggie in a box
Je krijgt een pakket waar ingrediënten in zitten voor drie maaltijden. Alle ingrediënten zijn net voldoende voor het gerecht. Je hebt dus geen overschotten. Dat is nu net wat ik er zo interessant aan vind. Je hoeft geen massa’s nieuwe kruiden te kopen die dan maanden ongebruikt in je kast staan, om iets nieuws te proberen. Wat me tegen hield was dat er geen keuze was voor vegetariërs. Maar daar is nu verandering in gekomen en ik besteld mijn eerste Blue Apron box.
Zoals met de meeste Amerikaanse bedrijven is het maken van een account en het regelen van de levering heel makkelijk. Voor €7,3 per gerecht kan je al moeilijk zelf alles kopen en je hoeft zelfs je huis niet meer uit. Wekelijks krijg je via dit systeem drie gerechten, dus dat komt op €22 per week. Alles komt in een middelgrote kartonnen doos en alles zit individueel verpakt naar gelang wat je nodig hebt. Er horen ook drie kaarten met recepten bij, waar stap voor stap aan de hand van foto’s wordt uitgelegd hoe je het gerecht moet bereiden.
Het eerste gerecht is geroosterde pompoen met een stoofpotje van witte bonen, gremolata en een slaatje van spruitjes. De bijhorende uitleg luidt als volgt: “Dit klassieke, Italiaanse gerecht wordt afgewerkt met een verse, pittige gremolata. Met deze veelzijdige mix van citroen zest, kruiden en verse look kan u bijna elk gerecht opfleuren. Bij dit gerecht is het de perfecte toevoeging aan de zachte pompoen en de verse, knapperige spruitjes.” Wat me onmiddellijk opvalt is de verschillende onderdelen van het gerecht. Ik hou het in mijn keuken vaak heel simpel, zeker wanneer je thuis komt na een lange werkdag. Voor mij zou een gerecht bestaan uit het stoofpotje met nog iets bij.
Veel ingrediënten
Er zijn negen ingrediënten die elk apart verpakt zijn. Ik begin met de pompoen te snijden en in een ovenschaal te plaatsen. Dit moet 23 minuten in de oven op maximum. Voor de gremolata moeten de peterselie, citroen zest en de look in een kom met olijfolie. Voor het stoofpotje snij ik een sjalot en de wortelen. Ze gaan samen met de bonen in een pot met wat curry poeder voor ongeveer 10 minuten. Daarna snij ik de spruitjes en besprenkel ze met wat citroen en olijfolie.
Op zich allemaal niet moeilijk, maar wel veel verschillende elementen waardoor ik toch een tijdje langer bezig ben dan normaal. Iemand met weinig snijtechniek en gewoonte van tegelijk verschillende bewerkingen te doen, zal toch 45 min nodig hebben.
Het resultaat is wel bijzonder lekker. Het voordeel van de verschillende bewerkingen, is dat je inspiratie krijgt om nieuwe gerechtjes te maken. Zo kan ik de geroosterde pompoen ook bij andere gerechten plaatsen en de spruitjes salade kan ook een basis zijn voor een lekkere lunch.
Verder bracht de box ook een risotto van rode biet en barley met geitenkaas en een veggie burger met miso kool- en wortel salade. Rode biet is helaas niet aan iedereen besteed en aangezien je niet kan kiezen, zullen sommige gerechten niet voor iedereen zijn. Je mag dus geen kieskeurige eter in het gezin hebben. De veggie burger was terug redelijk wat werk. Met 16 ingrediënten ben je wel al een tijdje bezig, vooral het snijden van de groenten was een uitdaging. Naast de moeilijkheidsgraad van de gerechten was ikontevreden over de versheid van sommige ingrediënten. Zo heb ik de broodjes voor de veggie burger moeten weggooien. Iets wat ik altijd bijzonder jammer vind.
Overdosis plastic!
Maar de belangrijkste reden waarom ik het pakket niet meer heb genomen is de overdosis aan plastic! Toen ik de doos opende werd mijn hart een beetje droevig. Ik begrijp dat veel ingrediënten moeten verpakt worden, maar groenten moeten NOOIT in plastic verpakt worden. Ik zou echt niet weten waarom. Ik zou nog kunnen akkoord gaan met gerecycleerde of recycleerbare verpakking, maar al het plastic ging rechtstreeks naar de vuilbak. Daarnaast was er weinig aandacht voor lokale of biologische producten. Het lijkt me maar een kleine moeite om daar wat rekening mee te houden. Het feit dat het bedrijf weinig acht slaat op de ecologische uitdagingen van deze tijd lijkt mij een weinig duurzame onderneming. Ik het bedrijf dan ook gecontacteerd met mijn bedenkingen en enkel wanneer zij aanpassingen doen op deze vlakken, zullen ze mij terug als klant kunnen verwelkomen. Ja voor het concept, neen voor de uitvoering.
Belgische variant: maaltijd in een doos
In België daarentegen pakken ze het veel beter aan. Een van mijn favoriete bloggers, Vanevalentine, testte de Belgische variant uit. Smartmat heeft ook een vegetarisch menu en ze zijn milieuvriendelijker dan hun New Yorkse variant. De helft van hun ingrediënten zijn biologisch. Vanessa liet me weten dat ook de verpakking met meer oog op het milieu is. Niet alles zit in plastic en het gebruik van meer karton (i.p.v. plastic) kunnen we alleen maar aanmoedigen. Ook de kwaliteit is naar wens, verse groenten zoals je ze zelf in de winkel zou halen. De recepten zijn blijkbaar niet van de makkelijkste, maar je leert er wel nieuwe dingen door kennen en je gezin zal ongetwijfeld verstelt staan over je nieuwe smakelijke kunsten. Een aanrader dus!
Met dank aan Vanessa van Vanevalentine voor de input. Check haar blog op: http://www.food.vanevalentine.com
Zou jij zo’n pakket zien zitten?