Vasten

Vandaag is het Aswoensdag, dus voor de katholieke kerk begint vandaag de vasten periode. Ik maak geen deel uit van de katholieke kerk, maar ik hou wel van het concept van vasten. Een periode om voor jezelf een uitdaging te stellen op vlak van eten. Zo vlak voor de lente, komt dat altijd wel van pas.

Dagen Zonder Vlees

Ik doe al enkele jaren mee aan Dagen Zonder Vlees. Zij maken gebruik van de vasten periode om mensen te motiveren om vegetarisme een kans te geven. 40 dagen geen vlees lijkt misschien niet moeilijk, maar voor de beginner is het zeker niet evident. Mijn eerste jaar was moeilijk, omdat ik af en toe uit eten ging en weinig alternatieven vond. Vorig jaar was mijn poging vlekkeloos verlopen. Het voorbije jaar heb ik amper nog vlees gegeten en is de uitdaging er een beetje af. Ik had me dus voorgenomen om 40 dagen te proberen veganistisch te eten. Ik eet doorgaans al weinig dierlijke producten meer, maar er is terug dat probleem van restaurants. In New York heb je al veel meer mogelijkheden op dat vlak en gaan ze je niet met een vreemde blik bekijken wanneer je informeert naar iets vegan op de kaart, maar ideaal leek het me niet. Toen ik te horen kreeg dat Dagen Zonder Vlees een jaartje overslaat, vond ik het een goed idee om vasten eens vanuit andere hoek te bekijken.

Zoete zonden

Vasten draait over het weglaten van luxe uit je leven en je lichaam te zuiveren. Wanneer ik nadenk over de luxes die ik me permitteer en de items die het meeste impact hebben op mijn gezondheid, schieten er al snel twee belangrijke dingen in mijn hoofd. Alcohol en suiker. Ik ben een zoetbekje. Ik zal zelden een dessert weigeren en ben dol op ijsjes. Chocolade is een van mijn beste vrienden en de Amerikaanse cupcakes en donuts liggen mij nauw aan het hart. Maar ik ga nooit echte snoepen eten en eet waarschijnlijk een pak minder suiker dan de gemiddelde mens (ik drink geen frisdranken, etc). Wanneer ik in een gesprek eruit flap dat ik iets minder zoetigheden zou moeten eten, krijg ik onmiddellijk commentaar. “A ma je ziet je nu al ver niet meer lopen!” Blijkbaar wordt suiker enorm snel geassocieerd met afvallen, eerder dan met gezond willen leven. Iets wat ik bijzonder jammer vind. Ik heb nooit in mijn leven over eten gedacht in termen van mijn gewicht. Mijn enigste bezorgdheid is altijd mijn gezondheid.

Het tweede punt is alcohol. Tot mijn 18 heb ik geen alcohol gedronken. Daarna is het mis gelopen… Ik kan niet zo goed tegen alcohol, dus twee glazen wijn zijn mijn limiet. Ik drink wel vaak iets in het weekend, maar tijdens de week enkel bij een gelegenheid. Pas op, elke dag een glaasje bio wijn heeft zeker mijn zegen. Ik heb er gewoon niet altijd zin in. Alcohol kan er ook voor zorgen dat je eten zwaar valt of dat je sneller hoofdpijn krijgt. Daarom vind ik het wel eens aangenaam om een maand niets te drinken. Tot mijn 25 was dat allemaal geen probleem, maar sinds kort krijg ik voortdurend de vreemde vraag: “Ah, ben je zwanger?”. Om misverstanden te vermijden kan ik dus nu gewoon zeggen dat ik aan het vasten ben.

Tips om suiker te bannen

Alcohol (bevat ook suiker) is makkelijk te bepalen, maar suiker bannen is moeilijker. Waar trek je de lijn? Mag honing en andere zoetigheden nog? Dat moet je vooral zelf bepalen. Ik ga proberen om geen desserts meer te eten, geen suiker toe te voegen aan gerechten en zo weinig mogelijk alternatieve zoetstoffen zoals honing of agave te gebruiken. Fruit en noten mag wel nog.

Online kan je genoeg recepten en tips vinden om minder suiker te eten. Hier alvast enkele tips uit mijn ervaring:

  • Begin geleidelijk aan. Onmiddellijk met alles stoppen lukt niet! Stel een uur in vanaf wanneer je weer iets zoets mag eten, bijvoorbeeld 17u. Bouw geleidelijk aan af door snoepen te vervangen door fruit of noten.
  • Maak een lijstje voor je boodschappen en LAAT IEMAND ANDERS NAAR DE WINKEL GAAN
  • Zorg dat je genoeg alternatieven in huis hebt. Denk ook aan zoute of zure dingen.
  • Lees de etiketten. Vaak besef je niet in hoeveel dingen er suiker zit.
  • Probeer de reclames te mijden. Reclames zijn gemaakt om je goesting aan te wakkeren. Maak het jezelf gemakkelijk en lees een boek of bekijk een film zonder reclame. Je zal het verschil snel merken.
  • Na een goeie week krijg je de sugar blues. Probeer in die periode jezelf in de watten te leggen. Een extra lang bad of een massage of een cadeautje voor jezelf. Kleine dingen kunnen je helpen om de nood aan zoetigheden te verminderen.
  • Hou vol! In het begin is het moeilijk en zelfs vermoeiend, maar je zal snel merken dat dit voorbij gaat. Het is een levensstijl en eenmaal je gewoon bent om neen te zeggen tegen suiker, is er echt niets aan.

Ik ben trouwens niet alleen met mijn plan. Op Suikerloos kan je alvast inspiratie opdoen.

Veel succes en geniet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven