Uiteraard adviseren we je om natuurlijke poetsproducten te gebruiken. Er zijn voldoende merken te verkrijgen bij je lokale supermarkt (zoals o.a. Ecover, Froggy en Marcel’s green soap). 100% milieuvriendelijk bestaat helaas niet, maar milieuvriendelijker wel.
Verbruik dus nooit meer dan je daadwerkelijk nodig hebt en bedenk dat je heus niet voor alles een ander sopje nodig hebt. Een allesreiniger is afdoende en er zijn nog veel meer manieren om de klus schoon en gezwind te klaren.
Huis, tuin en keukenmiddeltjes
De écht natuurlijke poetsmiddeltjes aanwezig in je eigen huis zijn legio. Citroensap is bijvoorbeeld uitstekend geschikt om vuil los te weken.
Plaats een schaal water, vermengd met citroensap in de oven of magnetron, verwarm deze en laat de damp zich verspreiden. Je zal zien dat resten na afloop makkelijk te verwijderen zijn.
Ook azijn is geschikt om bijvoorbeeld het toilet schoon te maken en (al dan niet in combinatie met soda, zie hieronder) opstoppingen in afvoeren te vermijden/op te lossen.
Soda, het wondermiddel
Soda is, behalve goedkoop en milieuvriendelijk, een universeel zeer bruikbaar middel voor allerhande schoonmaakklussen. Soda (ook wel gekend als natriumcarbonaat) is verkrijgbaar als schoonmaakmiddel in korrelvorm en als baking soda (natriumbicarbonaat of zuiveringszout).
In tegenstelling tot vroeger is het huishoudelijk gebruik van soda wat achterop geraakt. Daar is echter geen enkele aanwijsbare reden voor als je de waslijst aan mogelijkheden bekijkt.
Enkele eigenschappen van soda en bruikbare tips*:
- Allesreiniger: een handvol schoonmaaksoda in een emmer warm water is ideaal om je vloeren en wanden te doen glanzen.
- Ontsmetten: soda werkt licht desinfecterend. Houten snijplanken kan je inwrijven met keukenzout en wat water. Schoonmaaksoda is weer zeer geschikt om bijvoorbeeld het toilet schoon te maken.
- Schuurmiddel: Net als met citroen kan je schoonmaaksoda gebruiken om aangekoekte resten uit potten en pannen (wel geen aluminium dus) te verwijderen. Zet de te reinigen pot met water en een flinke schep soda op het vuur. Nadien even opschuren en klaar!
- Ontstopper: Verstopping van de afvoer (gootsteen en toilet) kan je voorkomen door wekelijks een bescheiden scheutje soda in de afvoer te gooien en te overgieten met heet water. Wacht een kwartiertje en spoel dan goed door. Toch verstopt? Neem dan een grotere hoeveelheid en herhaal deze procedure. Echt hardnekkige verstoppingen kan je oplossen door een flinke kop azijn aan de soda toe te voegen. Opgepast: op deze manier ontstaat een licht chemische reactie en kunnen er gassen vrijkomen. Om opspatten te voorkomen zet je dus best een emmer over het afvoergat. Of blijf uit de buurt 🙂
- Ontgeuren: een prima eigenschap en op allerlei manieren bruikbaar. Nare geurtjes in de koelkast bestrijd je door deze grondig te poetsen met schoonmaaksoda. Of strooi droge soda in je schoenen en laat deze een nachtje staan. ‘s Ochtends leegmaken en huppa! Weg zweetluchtjes!
- Multifunctioneel: ook zilverwerk kan je eenvoudig opblinken in een sopje van kokend water, soda en een paar proppen aluminiumfolie. Het zilver laten trekken tot het sop stopt met bruisen en klaar is kees! De combinatie zuiveringszout en citroen is dan weer een geschikt bleekmiddel. Probeer het eens uit, maar houd wel rekening met wat je onder handen wil nemen. Zie hieronder.*
Let op: gebruik geen soda voor marmeren of andere poreuze oppervlakten, aluminium of op delicate stoffen als zijde. Deze worden door soda aangetast, vaak met schade tot gevolg.
Groene zeep
Groene (ook wel bruine) zeep is ook al zo’n natuurlijk prachtproduct. Oorspronkelijk gemaakt van hennepolie, wat destijds de groene kleur verklaarde, is het nu vooral een extract van andere plantaardige oliën zoals soja of koolraap.
Geen harde klomp overigens, maar een weke en net niet vloeibare massa. Het is een probaat middel tegen hardnekkige vetvlekken en in staat om zelfs door smeerolie erg vervuilde handen terug schoon te krijgen. Het heeft een kenmerkende natuurlijke geur die automatisch indiceert dat de omgeving schoon en fris is.
Groene zeep was vroeger erg populair maar kreeg de afgelopen decennia geduchte concurrentie van allerlei synthetische producten die inderdaad een grotere vetoplossende kracht bezaten. Daartegenover staan de kunstmatige geuren, de enorme impact op het milieu en de niet bijster gezonde uitwaseming indien verneveld. Nu is het ook niet verstandig om groene zeep uit de pot te eten, maar je begrijpt wat ik bedoel.
Zout
Niet alleen is zout zowat de oudste smaakmaker in gerechten, het heeft nog veel meer eigenschappen.
Op huishoudelijk vlak is het, net als citroen en groene zeep, een prima vlekkenverwijderaar.
Dat je zout onmiddellijk over een ontstane vlek (bijvoorbeeld van rode wijn) dient te strooien is bekend, maar ook als je een vlek op het tapijt hebt veroorzaakt kan je dit toepassen.
Strooi het zout over de nog natte vlek, laat intrekken en ga er nadien met de stofzuiger over voor een verbluffend snel resultaat.
Kleding met bloedvlekken (nee, geen misdaad, red.) laat je weken in koud gezouten water, om het vervolgens door te wassen volgens de instructies op het label. Verkleurde witte kleding? Week het een uurtje in een oplossing van warm water, zout en zuiveringszout (zie ‘Soda’). Hang het een uurtje in de zon en je zal zien dat de oorspronkelijke tint terug te voorschijn komt.
Lees ook zeker het interview met dé schoonmaakexperte bij uitstek: Tante Kaat. Daarin vind je extra tips en ook op haar website worden al je schoonmaakdilemma’s snel en eenvoudig beantwoord. Wij wensen je veel schoonmaakplezier!