In de huidige wereld zijn we overal afhankelijk van elektriciteit. Al onze apparaten, van satelliettelefoons tot koffiezetapparaten, hebben allemaal elektriciteit nodig. Wanneer je offgrid leeft, ben je ook sterk afhankelijk van elektriciteit om je leven te kunnen leven. Elektriciteit kunnen we met behulp van de natuur tegenwoordig bijna overal opwekken. Veelal gebeurt dit met zonnepanelen. Alleen wekken deze overdag stroom op en niet als het donker is. Daarom moet je de energie die je overdag opwekt kunnen opslaan. Dat kan met een portable power station.
In deze blog lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een portable power station dat geschikt is voor offgrid. Welke soorten er zijn en wat de beste merken zijn van dit moment. Na het lezen van deze blog weet jij wat het beste merk voor jou is en welk draagbaar power station het beste bij je past.
IMAGE | PRODUCT | DETAILS | |
---|---|---|---|
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
Wat is een power station?
Een power station is de moderne stroomgenerator. Daar waar we voorheen nog helemaal afhankelijk waren van noodstroomaggregaten op fossiele brandstoffen is dit nu niet meer het geval. Powerstations zijn in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Een powerstation is kort door de bocht gezegd een grote accu.
Als je offgrid leeft zijn deze powerstations echt onmisbaar. Waar je ook bent, wat je ook wilt, met bijna alles heb je elektriciteit nodig. Powerstations zijn ontworpen om een grote hoeveelheid elektrische energie op te slaan en ze worden veelal met zonne-energie opgeladen.
Welk portable power station het beste geschikt is voor offgrid hangt van heel veel verschillende factoren af. Je kunt dus niet zomaar een powerstation bestellen.
Wat is er belangrijk bij?
Als je het internet opgaat en je gaat zoeken naar een goed portable power station voor offgrid, dan kom je natuurlijk talloze mogelijkheden tegen. Dit is ook niet zo gek, want bij ieder persoon is de wens qua elektrische energie en powerbanks anders. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Alleen op die manier kun je bepalen wat voor jou de beste keuze is.
Hoeveel kWh heb ik nodig?
Deze term komen we overal tegen. Hij staat voor [kiloWattuur] en komt veel terug bij elektrische apparaten. Deze term geeft niks anders aan, dan hoeveel kiloWatt elektrische energie per uur verbruikt/gebruikt wordt. Heeft een apparaat een voeding van 500 Watt? Dan verbruik deze 0,5 kWh. kWh zegt ook gelijk wat over de capaciteit van een off grid portable power station. Het is dus belangrijk om te bepalen hoeveel kWh je nodig hebt.
Om te bepalen hoeveel kWh je per dag verbruikt is het belangrijk om te bekijken hoeveel elektrische apparaten je gebruikt, hoe zwaar de voeding in kW is en hoeveel uur ze per etmaal aanstaan. Als je dit allemaal bij elkaar optelt, dan weet je hoeveel kWh je per etmaal verbruikt. Dit kan bijvoorbeeld 10 kWh zijn.
Met een portable powerstation voor offgrid ben je voor het laden afhankelijk van het weer. Als je dus bijvoorbeeld 10 kWh per etmaal verbruikt, dan wil je wel een aantal dagen verder kunnen als de zon niet schijnt. Kies een offgrid thuisbatterij die minimaal drie keer de capaciteit heeft van dat wat je verbruikt.
Als er echt nood aan de man is kun je altijd nog gebruikmaken van een noodstroomaggregaat op brandstof, maar uiteraard het liefste niet.
Benodigde piekspanning offgrid power station
Die moet je ook goed bekijken, wanneer je de juiste keuze wilt maken. Veel elektrische apparaten hebben namelijk ook een piekspanning. Dit houdt in dat het apparaat op sommige momenten, kortstondig meer energie verbruikt, dan dat het bij normaal verbruik doet.
Een koelkast is hier een mooi voorbeeld van. Afhankelijk van de temperatuur slaat een koelkast zo nu en dan aan om de lucht in de koelkast weer af te koelen. Wanneer de koelkast aanslaat moeten allerlei elektrische componenten opgestart worden. Dit geeft kortstondig een piekspanning.
Controleer wat de piekspanning is van de elektrische apparaten die je wilt gaan gebruiken. Als de hoogste piekspanning bijvoorbeeld 2000 Watt is, dan moet het power station dit ook kunnen. Het beste is natuurlijk om er iets boven te gaan zitten, bijvoorbeeld 2500 Watt. Hij moet de ‘klap’ namelijk wel met gemak op kunnen vangen.
Gewicht en mobiliteit
Van accu’s en power stations weten we allemaal dat ze behoorlijk zwaar kunnen zijn. Til maar eens een accu van een auto op. Als het gaat om een portable power station geschikt voor offgrid is dit wel heel belangrijk om te onthouden. De grotere batterijen hebben namelijk een behoorlijk gewicht.
Als we kijken naar een bekend merk als Bluetti, dan weegt een power station van 10 kWh al ruim 40 kilogram. Door een persoon haast niet op te tillen, omdat het ook een hoog apparaat is. Daarom is het belangrijk om van tevoren een plek te kiezen waar je het portable power station neer wilt gaan zitten. Hem af en toe op moeten beuren is niet zo erg, maar je wilt er niet dagelijks mee aan het slepen moeten.
Tevens zijn er ook powerstations te krijgen die op wielen staan. Als ze dan aan de zware kant zijn, dan kun je ze wel heel eenvoudig verplaatsen. Vooral als je niet constant op dezelfde plek bent, dan kan een powerstation op wielen heel erg handig zijn.
Oplaadmogelijkheden
Het volgende waar je naar moet kijken bij een portable power station voor offgrid zijn de oplaadmogelijkheden. Lang niet alle powerbanks hebben namelijk dezelfde mogelijkheden qua opladen. Vooral als je off grid leeft, is het belangrijk dat je het powerstation op kunt laden met zonne-energie. Zonne-energie is 1 van de voornaamste energievoorzieningen.
Daarnaast zijn er veel powerstations die andere oplaad mogelijkheden bieden. Zo zijn er offgrid accu’s te krijgen die ook via de 12 Volt aansluiting van een auto, of via de 24 Volt aansluiting van een vrachtauto of bus opgeladen kunnen worden. Als je een lange rit voor de boeg hebt, dan is het aan te raden om het powerstation onderweg op te laden.
Dan hebben een aantal draagbare power stations voor offgrid ook nog de mogelijkheid om met 230 Volt netstroom opgeladen te worden. Dit kan met spanning dat letterlijk van het net komt of met een noodstroomaggregaat die 230 Volt levert.
Omvormer en uitgangen
Als je gebruikmaakt van zonnestroom, wanneer je off grid leeft, dan is het belangrijk om te kijken of het power station een ingebouwde omvormer heeft. Zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom, maar alle apparaten die we gebruiken die hebben wisselstroom nodig. Als het portable powerstation geen ingebouwde omvormer heeft, dan moet je er namelijk nog een losse omvormer bij hebben.
Daarnaast is het belangrijk om te kijken welke uitgangen de powerbank allemaal heeft. Uiteraard is 230 Volt heel erg belangrijk voor al je apparaten. Het is ook erg handig als je een aantal laagspanningsaansluitingen hebt. Denk hier bij aan USB Type-C om je telefoon op te laden. Er zijn zelfs draagbare power stations die de mogelijkheid hebben tot draadloos opladen van je mobiele apparaten.
Flexibiliteit
Als je offgrid leeft, dan is het niet ondenkbaar dat je stroombehoefte op den duur veranderd. Misschien wordt het aantal mensen dat er is groter of het aantal elektrische apparaten wordt meer. Daarom is het belangrijk om van tevoren te kijken naar de flexibiliteit. Het zou erg jammer zijn, als je een powerstation koopt van 10 kWh en dat na een jaar blijkt dat dit toch te weinig is.
Onder andere Bluetti, maar ook Ecoflow maken systemen die uit te breiden zijn. In zo’n geval begin je bijvoorbeeld met een 5 kWh batterij, maar kun je er later voor kiezen om meerdere batterijen aan elkaar te koppelen. Bluetti heeft bijvoorbeeld systemen die beginnen bij 10 kWh, maar uit te breiden zijn tot maar liefst 80 kWh. Een enorme marge, waardoor je altijd genoeg capaciteit hebt.
Goede merken van nu
Nu je weet wat een powerstation is en hoe ze werken, wordt het tijd om te gaan kijken naar wat de beste merken zijn van dit moment. Ik heb er al een aantal verklapt, maar ik ga hier nu uitgebreider op in. Er zijn namelijk heel veel merken die portable power stations voor offgrid maken, maar welke merken zijn nu de beste? Het antwoord op die vraag vind je hieronder.
Bluetti
Dit merk noemde ik net al even kort. Bluetti is een hele grote speler op de markt, als het gaat om duurzame energieopwekking en het opslaan van deze energie. Bluetti heeft powerbanks van allerlei soorten en maten op de markt. Van hele kleine powerbanks die we gebruiken om onze mobiele apparaten op te laden, tot aan een systeem van maar liefst 80 kWh. Portable power stations geschikt voor offgrid, daar heeft Bluetti er heel veel van. Met een Bluetti powerstation maak je altijd de juiste keuze.
Bij Bluetti heb je de keuze uit heel veel verschillende, modulair op te bouwen power stations voor offgrid. De portable power stations geschikt voor offgrid kun je bij dit merk in heel veel verschillende capaciteiten krijgen. Van kleine powerstations van nog geen kWh tot aan grote power stations op wielen met een capaciteit van ruim 5 kWh.
Omdat de keuze bij Bluetti zo gigantisch groot is, is het wel belangrijk dat je naar de mogelijkheden kijkt. De modellen verschillen van elkaar en je wilt wel de juiste aansluitingen hebben, die jij nodig hebt. Dit heeft betrekking op zowel de in- als uitgangen.
Als je het echt goed wilt doen bij Bluetti, dan koop je een alles-in-een systeem. Bluetti maakt namelijk alles wat je nodig hebt voor een zelfvoorzienende energievoorziening. Zonnepanelen, bekabeling, koppelingen en handige accessoires. Je hebt dan een compleet systeem dat helemaal op elkaar afgestemd is. De producten van dit merk zijn van hoge kwaliteit, dus het systeem kan vele jaren functioneren.
Ecoflow
Dit merk is ook zeker geen onbekende speler op de markt als je het meest geschikte portable power station voor offgrid zoekt. Vooral bij de draagbare powerbanks ben je bij Ecoflow wat meer beperkt als het gaat om de capaciteit, als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld Bluetti. De draagbare powerbanks gaan bij Ecoflow niet verder dan 3,6 kWh.
De keuze qua modellen is bij dit merk ook een stuk minder, maar dit kan ook juist de keuze vereenvoudigen. Als je een powerbank zoekt van dit merk dan heb je de keuze uit ongeveer 7 verschillende soorten. De kleinste heeft een capaciteit van 0,256 kWh en de grootste, dus een capaciteit van 3,6 kWh.
Bij een capaciteit van 3,6 kWh moet je stroomconsumptie niet te hoog zijn. Als je er meerdere dagen mee wilt kunnen doen, dan moet je geen koelkast, televisie, magnetron en koffiezetapparaten tegelijk aan zetten. Deze apparaten trekken de powerbank sneller leeg dan je misschien in de gaten hebt.
Wel is het zo dat je meerdere batterijen aan elkaar kunt koppelen. Hiervoor moet je meerdere batterijen aanschaffen en deze worden in serie geschakeld. Hierbij is het wel belangrijk om te controleren dat je zonnepark genoeg output geeft om het geheel snel op te laden. Je kunt de systemen combineren tot maar liefst 25 kWh.
Bij Ecoflow heb je ook de mogelijkheid om een compleet systeem voor offgrid te kopen. Van dus de batterijen tot de zonnepanelen, bekabeling, steunen en andere accessoires. Het voordeel van een compleet systeem van hetzelfde merk, is dat je alles precies op elkaar af kunt stemmen.
Als jij je systeem echt sluitend wilt maken met dit merk, dan kun je er voor noodgevallen ook nog een noodstroomaggregaat bij krijgen. Deze kunnen lopen op normale benzine en LPG (Liquified Petroleum Gas). Mocht je echt in de problemen komen, dan kun je nog elektrische energie opwekken met behulp van de interne verbrandingsmotor.
Goal Zero Yeti
De off grid powerstations die je van Goal Zero kunt krijgen zijn ook heel goed geschikt voor zo’n doeleinde. Het zijn mooie, compacte apparaten die je eigenlijk overal mee naar toe kunt nemen. De capaciteiten van deze off grid powerbank variëren van 0,178 kWh tot 6.071 kWh met een aantal modellen die daar tussen in zit. Het grootste model, daar kan een klein huishouden een etmaal op lopen.
Goal Zero is een merk dat meer maakt dan alleen de power stations die geschikt zijn voor off grid. Ze maken ook zonnepanelen en bekabeling die je nodig hebt om het geheel aan te sluiten en te laten werken. De zonnepanelen wekken gelijkstroom op, maar we hebben voor onze apparaten wisselstroom nodig. In de powerstations zit een ingebouwde omvormer hiervoor.
De systemen van Goal Zero kun je ook uitbreiden met extra accu’s. In principe kun je deze zo ver uitbreiden, als dat je zelf wilt. Voor elke Yeti Tank AGM-accu krijg je 1,2 kWh extra aan capaciteit. Omdat je ze in serie aan elkaar schakelt, kun je het geheel zo groot maken als je wilt. Blijf hierbij wel je gezonde verstand gebruiken en zorg er ook voor dat je voldoende opwekking hebt om het geheel op te laden.
Opladen kan op meerdere manieren. Naast dat je gebruik kunt maken van zonnestroom, kun je ze ook opladen met de 12 V of 24 V aansluiting van auto’s, vrachtwagens en bussen. Vooral als je een lange rit voor de boeg hebt, dan loont het zeker om het powerstation onderweg op te laden.
Anker
De draagbare powerstations van dit merk dat zijn veelal kleinere modellen. Als je op een vaste plek woont, waar je serieus veel elektrische energie nodig hebt dagelijks, dan schieten deze powerbanks al snel te kort. Ben je veel onderweg met bijvoorbeeld een camper, dan is het verstandig om eens even goed naar het aanbod van dit merk te kijken.
Dit merk maakt namelijk niet zoveel verschillende modellen. Ze hebben 3 modellen die echt veel verkocht worden. Deze hebben een capaciteit van 0,512, 1,229 en 2,048 kWh. Geen hele grote capaciteiten, maar deze heb je ook helemaal niet nodig als je veel onderweg bent. Wanneer je onderweg bent, laad je de powerstations namelijk eenvoudig op via de 12 V of 24 V aansluiting van je voertuig.
Als je even op een vaste plek staat, dan kun je de off grid powerstations van dit merk ook combineren met de zonnepanelen. Dit merk maakt namelijk ook zonnepanelen en met de ingebouwde omvormer heb je binnen een paar minuten een installatie staan die gratis elektrische energie opwerkt.
Je hebt met dit merk niet de mogelijkheid om de verschillende accu’s aan elkaar te koppelen. Je moet het, dus doen met de capaciteit die het powerstation heeft en meer niet. Vooral als je veel onderweg bent, heb je helemaal niet vele kWh’s nodig en kun je prima uit de voeten met een power station geschikt voor off grid van Anker.
Jackery
Het merk Jackery maakt ook power stations die geschikt zijn voor off grid. Wel is het bij dit merk zo, net als bij Anker, dat ze vooral gespecialiseerd zijn in de kleinere powerstations. Heel goed geschikt als je off grid leeft, maar wel veel onderweg bent. Als je een hoge energiebehoefte hebt, dan schieten de capaciteiten van dit merk als snel te kort.
Wat de systemen van Jackery wel heel uniek maakt is de compactheid. Je kunt een complete set kopen van een powerstation met 2 geschakelde zonnepanelen. Als je het geheel opbergt past het allemaal in twee draagtassen en kun je het heel eenvoudig meenemen. De vermogens variëren van 0,250 kWh tot aan 3,0 kWh. De grootste heeft een capaciteit waar je redelijk wat op aan kunt sluiten.
Het opladen van deze powerstations kan op meerdere manieren. De meest duurzame manier is uiteraard om ze in combinatie met de zonnepanelen te gebruiken. Als je een keer niet de mogelijkheid hebt om ze via de zonnepanelen op te laden, dan kun je er ook voor kiezen om hem via de netstroom op te laden. Niet helemaal wat je wilt, maar in geval van nood heb je nog een oplossing. Zo heb je de volgende dag je power station geschikt voor offgrid weer helemaal opgeladen.
Festool
Niet iedereen weet het, maar deze gereedschapsreus maakt ook draagbare powerstations. Uiteraard zijn ze ontwikkeld om altijd je accugereedschap te kunnen laden of je bedrade gereedschap zonder externe spanningsbron te kunnen gebruiken, maar voor offgrid zijn deze powerstations ook goed te gebruiken. Festool is een merk dat om haar kwaliteit bekend staat. De producten van dit merk zijn niet goedkoop, maar dat wat je koopt, gaat vele jaren mee.
Omdat deze powerbanks eigenlijk bedoeld zijn om gereedschap op te laden, is de capaciteit niet zo heel hoog. We hebben het hier over ongeveer 1,5 kWh. Dit is niet genoeg om een huishouden een etmaal op te laten lopen, maar voor de wat kleine behoeftes zijn deze power stations erg goed en vooral lichtgewicht. Een powerstation van Festool van 1,5 kWh weegt slecht 16 kilogram. Makkelijk te dragen door 1 persoon.
De powerbanks van Festool worden veelal gebruikt in combinatie met zwaar gereedschap. Denk hierbij aan klophamers en bouwstofzuigers. Dit zorgt ervoor dat ze ondanks hun relatief kleine capaciteit en zeer hoge piekspanning aankunnen. De 1,5 kWh batterij kan een piekspanning aan van maar liefst 18.000 Watt. Daarnaast zijn ze voor zien van USB Type-C voor je mobiele apparaten.
Het juiste portable power station voor off grid kopen
Hiermee komen we aan het einde van het overzicht van de beste merken die er op dit moment zijn. Het zijn er veel en ze hebben allemaal ook verschillende modellen. Hierdoor wordt het aanbod waar je uit kunt kiezen erg groot. Voor elke situatie is er wel een juiste combinatie te vinden.
Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk dat je een inschatting maak van hoeveel elektrische energie je straks nodig gaat hebben. Dit is namelijk doorslaggevend voor het type en de capaciteit die je nodig hebt. Als je veel onderweg bent met je camper of auto, dan heb je niet zo’n hele grote capaciteit nodig, maar wel een powerbank die je in de auto op kunt laden.
Leef je off grid, maar wel op dezelfde plek? Dan is de kans groot dat je energiebehoefte veel groter is. Misschien woon je wel met meerdere gezinnen bij elkaar en jullie hebben allemaal elektrische energie nodig. Dan kun je het beste kiezen voor de grotere opstelling van merken als Bluetti. Mocht het nodig zijn, dan kun je ook nog kijken bij de grote, vaste opstellingen van onder andere dit merk. Deze powerstations zijn niet draagbaar, maar kunnen een nog veel grotere capaciteit halen.
Heel veel succes met het vinden van het beste portable powerstation voor jou, dat geschikt is voor offgrid.
IMAGE | PRODUCT | DETAILS | |
---|---|---|---|
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|