Groendak voordelen - meer biodiversiteit

Groendak: een stukje biodiversiteit boven je hoofd en de 10 voordelen

Een groendak!  Waarom niet iedereen het heeft is me een raadsel. Het zou het straatbeeld enorm opvrolijken als alle huizen hiervan voorzien zouden zijn.

ecowoning met groendak

‘Maar een groendak is toch alleen geschikt voor platte daken?’, hoor ik je denken. Niets is minder waar, want het kan evengoed op een hellend vlak…euh…gekweekt worden. Er zijn echter 2 soorten groendaken:

Intensieve groendaken

Dit zijn volledige tuinen, beter bekend als daktuinen of tuindaken. Dit is zeker niet voor elke dakcontructie geschikt. Die moet uiterst stevig zijn en een dakhelling van minder dan 10 graden is noodzakelijk. Een daktuin is dus best te verwezenlijken op een plat oppervlak. Het groendak bestaat uit grassen en kruiden, maar ook struiken en soms zelfs bomen. Je kan hierop zelfs paden, terrassen en (jawel) een vijver aanleggen.

Extensieve groendaken

Beter bekend als de vegetatiedaken. Ze hebben een begroeiing met mossen, kruiden en vetplanten (serum) en zijn eenvoudig in onderhoud. Het gewicht van dit dak is veel lager dan bij een intensief groendak en het kan vaak ook op bestaande gebouwen aangebracht worden. Deze groendaken zijn niet beloopbaar.

Groendak: de voordelen

Waterbeheersing

Aangezien de straten weinig tot geen water doorlaten, loopt het regenwater vaak niet goed weg. Dit is zeker het geval in stedelijke gebieden. De aanleg van regenwaterputten kan hier al bij helpen, maar ook groendaken kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren. De planten kunnen het water namelijk goed gebruiken en houden het vast.

Verhoogt de levensduur van het dak

Het schadelijke effect van direct zonlicht (UV-straling) en regen op je dak wordt nagenoeg helemaal vermeden. Ook temperatuurschommelingen hebben een stuk minder invloed op je woning.

Geluidsisolatie

Je zal veel minder last hebben van het geluid/lawaai in je omgeving, maar ook van regen, hagel, enz. De mate waarin het geluidsisolerend werkt is uiteraard afhankelijk van de dikte van je groendak.

Warmte isolerend

Je huis wordt beter beschermt tegen hete zomers en strenge winters.

Brandveiligheid

De verspreiding van het vuur bij een eventuele brand wordt sterk vertraagt. Hierbij is het wel belangrijk dat het groendak goed onderhouden wordt en zeker niet uitdroogt.

Klimaatverbetering

Steden hebben door het verkeer, de stenen oppervlakte, de vele gebouwen die verwarmd worden,… een hogere temperatuur en een lagere luchtvochtigheid. Groenvoorzieningen kunnen door verdamping de luchttemperatuur verlagen en de vochtigheid verhogen.

Luchtzuivering

Een groendak kan ervoor zorgen dat schadelijke stoffen (CO2, stofdeeltjes,…) verminderen door ze op te nemen of zelfs af te breken. Het is dus veel gezonder voor de omgeving.

Waterzuivering

Regen brengt vaak -zeker in steden- heel wat vuiligheid en schadelijke stoffen naar beneden. Als deze regen door het groendak gaat, wordt het water eerst gefilterd.

Biodiversiteit

Welke dieren je aantrekt is afhankelijk van het soort groendak dat je hebt. Maar dat er meer leven te vinden zal zijn, is een zekerheid.

Een groendak is mooi en goed voor je humeur

Van het kijken naar grijze gebouwen wordt je niet bepaald vrolijk. Als je naar een groendak (of beter nog: een hele stad vol groendaken) kijkt, wordt je humeur op slag een stuk beter. Meer kleur, vlinders, bijen,…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven