Eeuuhm groene urine… ???

Afgelopen zondag zamelden ze in Amsterdam plasjes in. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht had hiermee een wel erg ludieke actie op touw gezet. Men wil hiermee laten zien dat in urine fosfaat zit en dat deze gewonnen kan worden als kunstmest voor land- en tuinbouw.

Green Urine

Credit foto: Cris Toala Olivares

100.000 plasjes voor 1 hectare Daknatuur

De Amsterdammers hebben massaal hun bijdrage geleverd in de plaskruizen om 1 hectare Daknatuur in Amsterdam te voorzien. Hiervoor zijn 100.000 plasjes nodig. BNN-er Ruben Nicolai en Peer Rooijmans (Dagelijks Bestuurder van het waterschap) gaven het startsein.

Kunstmest van urine

Op kleine schaal is hier getoond wat vanaf eind dit jaar op grote schaal gaat gebeuren bij de rioolzuivering in het Westelijk Havengebied. 1 miljoen Amsterdammers zorgen met hun afvalwater voor 2500 kilo struviet (een soort kunstmest) per dag. Goed voor 1000 ton struviet op jaarbasis. Hiermee kan je de oppervlakte van tienduizend voetbalvelden bemesten.

Credit foto: Karim Sahmi

Duurzaam water zuiveren

Waterschap zorgt voor de zuivering van het afvalwater. Men wil dit zo duurzaam en kosten-efficiënt mogelijk doen. Het struviet waar men nu gebruik van gaat maken, zorgde voorheen voor verstoppingen, slijtage van apparatuur, stilleggingen van de installatie en dus ook voor extra kosten. Nu men hieruit fosfaat gaat winnen is er dus een win-win situatie.

Waar haalt men nu fosfor?

Dit komt uit mijnen in Marokko en China. Toch te absurd voor woorden, als je bedenkt dat het gewoon uit ons lichaam komt. Bovendien zullen de bronnen in de mijnen uitgeput raken. Zonder fosfaat kan gewas niet groeien en is het dus belangrijk om bestaande bronnen te hergebruiken.

International WaterWeek (IWW)

International WaterWeek is een tweejaarlijks evenement in de Rai dat 25.000 waterexperts vanuit de hele wereld bij elkaar brengt. Ze delen er hun kennis over de laatste ontwikkelingen op watergebied. Peer Rooijmans zal er de opbrengst van de actie Green Urine overhandigen aan de partijen die deze Daknatuur gaan realiseren. IWW staat dit jaar in het teken van integrale wateroplossingen voor een groene economie.

Na het lezen van dit artikel zul je wel dorst gekregen hebben.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven