Duurzame openbare verlichting is kunstwerk

LED-verlichting is ook openbaar meer en meer de norm aan het worden. Maar gisteren werd een wel erg mooie Europese primeur voorgesteld in Houthalen-Helchteren. De verlichting van het beursplein aan de CleanTechCampus is een waar kunstwerk. De gemeente Houthalen-Helchteren, Infrax en Philips hebben een project gerealiseerd waarbij het oude mijnverleden van de gemeente met de nieuwste technologie gecombineerd wordt door door middel van projecties.

Het meest energiezuinige gebouw van Vlaanderen is het Nieuw Administratief Centrum (NAC) in Houthalen-Helchteren. De keuze voor energiezuinige LED-verlichting aan het NAC en de nieuwe CleanTechCampus is dus zeker evident. De nieuwe weginfrastructuur van de CleanTechCampus is gisteren officieel in gebruik genomen. Onder de schachttorens is een gloednieuw beursplein waar evenementen en handelsbeurzen georganiseerd zullen worden. Burgemeester Alain Yzermans is terecht trots.

Infrax staat in voor de openbare verlichting en heeft dit project voorbereid en begeleid. Men wilde een uniek concept en nam hiervoor Philips onder de arm.

Extra energiebesparing van 40%

LED-verlichting vind je over de gehele Cleantechcampus. Dit bedrijventerrein huisvest ondernemingen die actief zijn in duurzame technologie. Men gaat dus een stapje verder: de verlichting van de industriële site is dimbaar. Hierdoor is er een extra energiebesparing van 40%.

Lichtkunstwerk

10 lichtmasten projecteren in 10 iconische beelden de kennisevolutie. Van Copernicus tot windmolens, van digitale technologie tot Greenville. Hiervoor koos men samen te werken met een lichtkunstenaar.

In de toekomst komt hier ook een ecologische woonwijk.

Hieronder vind je sfeerbeelden van de opening en van de projecties.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 reacties

  1. Bravo ! Hier ziet men innovatief Vlaanderen in actie ! Moge dit een voorbeeldfunctie hebben voor alle ondernemers en politieke verantwoordelijken in dit land.

  2. Wow wat geweldig! De hele regio is prachtig aan het worden. Zondag 24 november 2013 is de opening, in Galleriet Vennestraat Genk, van de tentoonstelling Woest Zwart Groen, over de transformatie van woest via zwart naar groen van de mijnstreek. Ga kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven