Ecologisch op vakantie? Zo doe je dat!

Geheel milieuvriendelijk op vakantie gaan is bijna onmogelijk. Als je naar je bestemming vliegt dan draag je al bij aan veel slechte uitstoot. Eenmaal op je vakantiebestemming zijn er echter wel genoeg mogelijkheden om een steentje bij te dragen aan het milieu.

Ook de schade van je vliegvakantie kan beperkt worden. Ga met het openbaar vervoer naar de vluchthaven toe in plaats van met de auto. Dit is beter voor het milieu en bovendien hoef je niet uit te zoeken wat de goedkoopste parkeerplaats bij Zaventem is. Ook kan je vluchten met elkaar vergelijken op CO2 uitstoot. Goedkope vliegtickets maatschappij Cheaptickets bied je bijvoorbeeld deze mogelijkheid.

Val eco in slaap

In een hangmat slapen of kamperen is waarschijnlijk het milieuvriendelijkst. Je zaklamp en wekker kan je steeds zelf weer opwinden, koken doe je boven een zelfgemaakt vuurtje en kleding was je in een emmertje. Wil je toch wat comfortabeler slapen, je hebt immers vakantie, dan kan je in de meeste steden een verblijf boeken in een vakantiehuis dat gebouwd is van duurzaam en lokale materialen. Ook in een hotel kan je helpen om de schade te beperken. Handdoeken worden in een hotel meestal dagelijks vervangen voor nieuwe. Hang een briefje op met de mededeling dat jij geen schone handdoeken nodig hebt tijdens je verblijf. Ook de lakens hoeven niet verschoond te worden. Zet de airco niet aan, maar doe de gordijnen overdag dicht zodat het lekker koel blijft in je kamer. ’s Ochtends kun je een duik in de zee nemen in plaats van een douche en alle stekkers van apparaten die je niet gebruikt kun je uit het stopcontact halen.

Onderneem activiteiten op een eco manier

Boodschappen doe je het liefst op markten, snacks haal je vooral bij kraampjes op straat en dineren bij zaakjes die biologisch en/of vegetarisch eten serveren. Op markten verkopen ze lokale producten en ook op straat wordt er met lokale producten gewerkt. Kortom, pas je een beetje aan de lokale eetgewoonten aan. Wil je de omgeving verkennen of een toeristische trekpleister bezoeken? Bekijk dan eerst of je een fiets kunt huren of met het openbaar vervoer kunt reizen voordat je een taxi pakt. Er bestaan zonne-opladers die je op je rugzak kunt hangen. ’s Avonds kan je hiermee dan je telefoon weer opladen. Het is altijd leuk om cadeautjes mee te nemen voor de mensen thuis. Zoek dan vooral naar handgemaakte cadeaus. Zo stimuleer je ook nog eens de lokale economie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven