Ik zag laatst een filmpje waarin men ging testen wat het meest ecologische was, met de hand de vaat doen of met een vaatwasser. Nu vond ik dat wel niet erg goed gemeten. De ene persoon liet de hele bak eerst vollopen om alles af te spoelen. De andere liet de hele tijd de kraan open. Over verspilling gesproken.
Zelf heb ik geen vaatwasser en doe alles met de hand, maar de kraan zet ik gewoon eventjes open op wat af te spoelen en daarna terug dicht. De bak laten vollopen heb ik altijd onzinnig gevonden want na een tijdje zit die ook vol schuim. Dan gaat dat zijn hele doel voorbij.
Maar onafhankelijk welke van de twee jij nu gebruikt, je hebt altijd wat extra hulpmiddeltjes nodig en daar zijn ook weer duurzame alternatieven voor. Laten we eens op onderzoek uitgaan.
Ecologische vaatwasproducten
Ecologisch vaatwasmiddel
Houd je er van om zelf dingen in elkaar te steken, dan kan je je eigen afwasmiddel maken. Maar niet iedereen heeft daar de tijd en zin voor. Ben jij zo iemand dan kan je op zoek naar ecologisch vaatwasmiddel, eentje zonder een hoop chemicaliën die niet biologisch afbreekbaar zijn.
Je kan hiervoor merken nemen als Sonett, Marcel’s green soap, Attitude, Frosch
Om te besparen op het plastic van de bussen, kan je eens kijken of er een verpakkingsvrije winkel in je buurt is waar je je vaatwasmiddel kan bijvullen. Heb je die niet, dan kan je ook gaan voor een grootverpakking. Deze van Attitude is zelfs gemaakt met zo min mogelijk plastic en de buitenkant is in karton.
Liever volledig zero-waste? Dan kan je gebruik maken van een vaste zeepblok.
Afwasblokjes, – tabletten of -poeder
Gebruik je een vaatwasmachine dan kan je ook eco afwasblokjes vinden. Sonett heeft zowel poeder als tabletten. Ook van Marcel’s green soap kan je tabletten verkrijgen.
Ecologische vaatdoeken
Zelf geef ik de voorkeur aan vaatdoeken aangezien ik deze steeds kan uitwassen. Je kan eens rondkijken voor vaatdoeken van biologisch katoen zoals deze van Dille&Kamille.
Greenminds heeft vaatdoekjes van biologische badstof.
Ecologische vaatwasspons of -borstel
Een borstel is vaak van plastic en ook een spons moet je vaak vervangen. Maar voor beide zijn ook wat milieuvriendelijkere alternatieven.
Ben je fan van een afwasborstel, dan kan je voor een houten i.p.v. plastic variant gaan. Er zijn er zelfs met verwisselbare kop, zo hoef je de steel niet steeds weg te gooien.
Standaard sponsjes zijn meestal van synthetisch materiaal. Wil je deze vervangen door een duurzamer alternatief dan kan je eens kijken voor plantaardige sponsjes die composteerbaar zijn zoals een loofah spons. Dit is afkomstig van de loofah plant met een vrucht die lijkt op komkommer. Het grote voordeel is dat dit biologisch afbreekbaar is en mee de compostbak in kan. Zodra deze ondergedompeld is in water wordt deze zachter en zwelt het op. Een mooi vegan alternatief voor de oorspronkelijk dierlijke spons.
Voor hardere, vastgekoekte etensresten kan een schuurspons dan weer handig zijn. Er bestaan er van kokosvezels, -schillen, gedroogd gras, hennep of van luffah.
Theedoeken
Zodra alles afgewassen is kan je het laten drogen op een droogrek, of je kan de spulletjes afdrogen met een theedoek. Hier kan je kiezen voor eentje van biologisch katoen.
Huishoudhandschoenen
Zelf houd ik totaal niet van rubberen huishoudhandschoenen, maar jij misschien wel. Dan kan je ook kijken voor een duurzaam alternatief zoals deze handschoenen gemaakt van natuurrubber met een FSC-keurmerk wat ook nog eens Fairtrade is.
Houd je niet zo van het gevoel van rubber, dan kan je er kiezen die ook FSC en Fair zijn, maar die binnenin gevoerd zijn met katoen zoals deze.
Eco vaatwas tips
Met de hand afwassen
- Van proper naar vuil. Ik start altijd met de properste dingen eerst om af te wassen en en ga zo steeds naar vuiler. Op deze manier voorkom ik dat het water al meteen vuil is en ik dit vaak moet vervangen. Ik start dus met de glazen eindig met een pan waarin aangebakken eten en olie in vastplakt. Als ik de spullen klaar zet gedurende de dag, dan plaats ik meestal ook al de properste vaat bij het begin van de wasbak en de vuilste op het einde.
- Heb je maar weinig spulletjes die je wilt proper maken, dan hoef je niet de hele afwasbak vol te laten lopen. Een bodempje water kan dan al voldoende zijn.
- Ben je op het einde van je vaat en is het water eigenlijk te vuil om de laatste spullen af te wassen? Dan kan je ervoor kiezen om hiervoor geen vers water te nemen maar dit uit te spellen tot de volgende dag. Je spoelt deze dan wel nog af in het vuile water, waardoor deze de volgende dag in een mum van tijd proper zijn en je de volgende dag je water ook niet snel hoeft te vervangen wegens te vies.
Tips voor de vaatwasser
- Zet de vaatwasser niet op als er maar één kopje in zit. Als je wacht tot deze volledig vol zit, zal je minder water verbruiken.
- Kies voor de eco-setting als jouw vaatwasser die heeft.
- Ga je een vaatwasser kopen, kies dan een energiezuinige variant.
Duurzame afwasproducten kopen
- Afwasmiddel, sponsjes en borstels bij Greenjump >>
- Afwasproducten bij Big Green smile >>
- Afwassponsjes en -borstels bij Puur Mieke >>
- Ecologisch afwasmiddel bij De online drogist >>
Hoe doe jij de vaat? Met een machine of met de hand en ben jij al overgeschakeld op ecologische vaatproducten? Nog tips? Laat zeker een reactie achter onderaan deze pagina.
3 reacties
een vette pan veeg ik eerst schoon met wat papier, dat mag een gebruikte servet of zakdoekje zijn. dat gaat toch de vuilbak in en het water is minder snel vet.
Alles gaat in de afwasmachine. Geen afwasblokjes, maar een schepje soda erbij. Naspoelmiddel is schoonmaak azijn. Alles wordt prima schoon zo. En ik doe er echt niet alleen serviesgoed en bestek in. Heel veel andere dingen worden probleemloos schoon in de afwasmachine.
Bedankt voor de tip!