Rondreis door Canada

De afgelopen twee weken heb ik een kleine rondreis gemaakt in Canada. Op het programma stonden Montreal, Halifax, Ottawa en Toronto. Ik had hoge verwachtingen. Als ik aan Canada denk, dan komen er van bossen, meren, fantastische natuur en wilde dieren in mijn hoofd. De steden lijken mij epicentra van een groene samenleving en Canada is voor mij een voorbeeld als het over ecologie gaat. Althans dat is de verwachting waarmee ik naar daar trok.

Ecologie in Canada

De verwachtingen werden vaak overschreden. Alleen Montreal viel een beetje tegen. De stad is minder groen, dan ik verwacht had en ook minder proper. Op vlak van ecologie en vegetarische keuken is er zeker genoeg keuze, maar in retrospect hebben Halifax en Ottawa me het meest verrast. Daar had ik een pak minder hoge verwachtingen en vooral Halifax heeft me echt verbaasd. Hoewel Halifax en Ottawa echt leuk zijn, is Toronto toch mijn favoriete stad. Ik had op voorhand wel verwacht dat ik me het beste zou thuis voelen in Toronto, maar ook daar werden de verwachtingen overschreden.

Recycleren

Op vlak van recycleren en groene ingesteldheid, kunnen we nog heel wat leren van Canada. In alle steden vond ik openbare vuilnisbakken met verschillende recycleer vakken. In Halifax worden zelfs voedselresten apart gehouden voor compost. In alle hotels staan er op de kamers aparte bakken om te recycleren en op de vuilniskarren staat vermeld wat al dat recycleren oplevert in grondstoffen.

Biologisch

Daarnaast is ook het biologische aspect veel meer aanwezig. In tal van restaurants en winkels staat duidelijk vermeld welke producten er biologisch zijn en welke niet. Waar in België alles veel meer gescheiden is, loopt alles hier door elkaar. Alsof vegetarische en biologisch gekweekte voeding al tot de norm behoren.

Vegetarisch

Ook opvallend was de grote aanwezigheid van veganistische gerechten. Waar in België vegetarisch nog maar net in de meeste restaurants wordt geïntroduceerd, slaan ze in Canada die stap al over. Wil je iets zonder vlees of vis, dan is het vaak gewoon vegan. Lijkt mij ook ergens logisch.

Bulk producten

Wat bij ons bijna nauwelijks bestaat en in de VS aan het groeien is, is in Canada gigantisch groot. In elke stad ben ik in winkels geweest met een gigantisch aanbod in bulk producten. Niet alleen groenten en fruit, maar letterlijk alles dat je kan bedenken. Olie, kruiden, specerijen, thee, granen, pasta, pindakaas, zout, kuisproducten en zoveel meer. Ik wou dat ik hier in New York ook een winkel had met zo’n groot aanbod.

Nieuwe ervaringen

In totaal deed ik 29 winkels (Montreal 6, Halifax 6, Ottawa 7, Toronto 10) en 14 restaurants (Montreal 6, Halifax 3, Ottawa 3, Toronto 2). Dit geeft je al een idee van het grote aanbod.

Op vlak van winkels was het aanbod hallucinant. Ik heb veel nieuwe producten ontdekt en nieuwe milieuvriendelijke concepten. Het meest opvallende was het grote aanbod aan Canadese ontwerpers. Veel ervan waren mij totaal onbekend.

In de restaurants heb ik dan weer mijn smaken pallet mogen verrijken. Veel veganistische chefs koken op een innovatieve en creatieve manier. Dit geeft nieuwe smaken en texturen en zorgt voor een ware ontdekkingsreis tijdens je maaltijd.

Het volledige overzicht van de vier steden kan je lezen op LoveGreen City.

Ik wou wel nog even stil staan bij mijn drie favoriete winkels en het beste restaurant.

P’Lovers – Halifax

In een kleine stad als Halifax verwacht je niet onmiddellijk een grote winkel met alleen ecologische producten, laat staan één waar je bijna de halve winkel mee naar huis wil nemen. Hier had ik echt mijn volledige spaarpot kunnen op doen aan leuke kleding, praktische items voor dagelijks gebruik, boeken en cadeautjes. De sfeer in de winkel is ook alsof je gezellig thuis komt. Het voorste deel van de winkel was volledig gewijd aan de feestdagen. Voor kinderen was er een uitgebreid aanbod aan ecologisch speelgoed. Vooral de technologische spelletjes waren nieuw voor me. De grote selectie aan boeken en bijhorende statements deed je eraan herinneren dat deze winkel wel degelijk een boodschap heeft: bewust leven kan op een gezellige en innovatieve manier zonder dingen op te geven.

Hieronder een selectie va de producten die mij het meeste aanspraken. Ik bespreek ze uitvoerig in mijn post over Halifax op LoveGreen City.

 

Terra 20 – Ottawa

Terra 20 is volledig anders van stijl dan P Lovers, maar heeft ook een ontzettend groot aanbod. De nadruk ligt vooral op schoonheidsproducten. Met een verscheiden aanbod van lokale, vegan en ecologische producten. Terra 20 werkt met een systeem van icoontjes. Op die manier kan je zien aan wat het product voldoet. Een schattige baby lotion met een varkentje op voldoet aan volgende eisen: bevat geen konijntjes (vegan) – gemaakt in Canada – bevat geen schadelijke chemische stoffen – groen certificaat dat geverifieerd is. Zo kan je bewuste keuzes maken zonder de labels van elke product te moeten onderzoeken.

Op vlak van schoonmaak producten hebben ze een uitgebreid aanbod in bulk en andere leuke producten waar ik verder op ingaan op LoveGreen City.

Preloved – Toronto

Zoals ik al aangaf hebben ze het in Canada nogal voor recycleren. Ook kleren worden er gerecycleerd. Maar wat gebeurt er dan met al die kleren? Wel, ze worden nieuwe kleren. In Canada heb ik verschillende lokale merken ontdekt die dit soort kledij maken, maar vaak heb ik mijn bedenkingen bij de combinaties. Met uitzondering van Preloved, waar ik onmiddellijk verliefd werd op de fantastische truien. De combinaties zijn speels, jong en kleurrijk. De ontwerpen van de kledij zijn volledig mijn stijl en ik kan op dat moment wel een goede wintertrui gebruiken want het is -8°C. Alle kledingstukken zijn uniek en worden in de kelder van de winkel gemaakt.

ZenKitchen – Ottawa

In Ottawa was het aanbod aan vegetarische/veganistische restaurants een beetje beperkter, maar ik was wel een absolute fan van ZenKitchen. We hebben op andere plaatsen experimenteler gegeten, maar dit waren heerlijke eenvoudige veganistische gerechten. Als voorgerecht nemen we een Zen Tapas om te delen. De salad wraps met dip sausje zijn sappig en krokant, de tofu zit in een heerlijk korstje en de kale chips maken het af. Voor het hoofdgerecht neem ik de seitan in een korstje van pecan en mijn man de lemongrass curry. Beide gerechten waren lekker gekruid en zowel op vlak van smaak als textuur, top. Om af te sluiten delen we de pinda en chocolade taart. Niemand die zou kunnen vermoeden dat deze taart geen dierlijke ingrediënten bevat, maar terug om je vingers van af te likken. De kers op de taart is dat ons aperitief zorgt voor een donatie van 4$ aan het Rideau Valley Wildlife Sanctuary. Santé!

De eerste trip naar Canada was dus zeker geslaagd. Ik kijk alvast uit om nog eens terug te keren, maar dan wel in de zomer want het was me toch ietsje te koud.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven