Zuiver kuisen

Er is al veel over gezegd en geschreven. De meeste van ons kuisproducten zijn schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Wie bezig is met ecologie en natuur, zal de stap al wel gemaakt hebben naar milieuvriendelijke kuisproducten. Voor wie de stap nog niet heeft gezet, tel eens hoeveel verschillende producten er in je kast staan. En ga vooral even na hoe goed ze werken en hoeveel ze kosten. Een groot deel van de schoonmaak industrie of de chemische industrie draait om marketing. Producten die schadelijk zijn werken vaak even goed als de producten die ik hieronder bespreek. De zwaar chemische producten zullen misschien op bepaalde vlakken effectiever zijn, maar tegen een bepaalde prijs (letterlijk en figuurlijk). Beslis zelf welke je wil houden. Zoals bij alles, check de labels. Producten met gevarensymbolen zijn ten sterkste af te raden.

Wat kan je dan wel gebruiken? Je kan zeker overschakelen op milieuvriendelijkere producten. Hou er wel rekening mee dat milieuvriendelijker niet wil zeggen dat ze natuurlijker zijn. Veel van die producten zijn nog altijd schadelijk en bestaan uit chemische componenten. Het probleem met deze producten is dat ze vaak niet effectief genoeg werken tegen hardnekkige kuisproblemen.

Zo ben ik nog altijd op zoek naar een goed wasmiddel die ook de vlekken eruit krijgt en een deftig middel voor in de vaatwas. Maar voor sommige problemen heb ik wel al een goede oplossing gevonden en de meeste bevinden zich gewoon in je keukenkast!

Wat heb je nodig?

Water: veel mensen vergeten soms dat er geen krachtiger middel tegen vuil is als water. Vaak is het voldoende om je doek even nat te maken en het vuil op te vegen.

Baking soda: ook wel bakpoeder of zuiveringszout genaamd, is mijn favoriete middel. Het maakt echt alles schoon en heeft een wittend effect. Het zuivert en absorbeert geuren. Het enige nadeel is dat je goed moet naspoelen, want baking soda is vrij vettig (vandaar dat de koekjes zo lekker zijn). In België kan je het vinden in de rayon met bakgerief, in Albert Heyn of op deze site.

Witte azijn: Een fantastische reiniger. Ideaal voor in de keuken en badkamer. Azijn krijgt hardnekkig vuil los en is een wondermiddel tegen kalk. Het ontvet alles en ontsmet door de zuurtegraad. Het nadeel van azijn is natuurlijk de pertinente geur.

Hydroperoxide: dit kennen we uit de eerste hulp kit. Het is zuurstofwater dat begint te bruisen op een wonde om te ontsmetten. Het medische gebruik wordt sinds kort echter afgeraden omdat het de genezing zou vertragen, maar als kuisproduct werkt het perfect. Dit kan je gebruiken in plaats van bleekwater. Het ontsmet en doodt alle bacteriën. Net zoals bleekwater gaat hydroperoxide ook vlekken geven. Pas dus op waar je het gebruikt.

Castile zeep (zeep op basis van olijfolie): Soms heb je eens een sopje nodig. Castile zeepis een zachte reiniger vaak met etherische oliën waardoor hij lekker ruikt. Dit is voor het algemene werk waar geen hardnekkig vuil bij komt kijken.

Citroenen: Net zoals azijn hebben ze een hoge zuurgraad die zuiverend werkt. Bijzonder effectief tegen vet en ruikt ook lekker fris.

Microvezel doekjes: Al het reinigen gebeurt bij mij met microvezel doekje. Ze zijn duurzaam en kunnen zowel nat als droog gebruikt worden. Geen wegwerp sponzen of doekjes voor mij en ze kunnen in de wasmachine.

Ecologisch kuisen met producten uit de keukenkast is een beetje experimenteren. Alles hangt af van de kwaliteit van je water en de grondstoffen in je huis. Bea Johnson (van Zero Waste Home) zweert bij alles met azijn en Starre Vartan (van Eco Chick) gooit ook nog hydroperioxide in de mix. Ik gebruik een combinatie van de twee. Ik probeer altijd een paar dingen uit en zie hoe goed het werkt voor mij.

In de keuken gebruik ik een basis mix met azijn. De verhouding is 60ml witte azijn in 240ml water en een paar citroenschillen voor de geur. Ik doe de mengeling in een spuitfles en klaar is kees. Je kan deze mix gerust op andere oppervlakken ook gebruiken om reinigen.

In de badkamer gebruik dezelfde mix samen met een microvezel doek om de spiegel te kuisen. Gedaan strepen en vingerafdrukken. Werkt ook perfect op de ruiten. Voor de hardnekkige kalkvlekken is zuivere azijn het beste middel. Voor de tegels schoon te maken gebruik ik een combinatie van de basis mix met baking soda (opgelet niet op marmer gebruiken!). Goed naspoelen en alles ziet er kraaknet uit! Voor het toilet te reinigen gebruik zuivere azijn en spuit het rondom het toilet. Bestrooi het geheel met baking soda en laat inwerken. Schrob na 10 minuten alles schoon met de borstel en spoel door. Uw schoonmoeder zal trots zijn.

Probleemgevallen

Verstopte leidingen: Probeer zoveel mogelijk vuil te verwijderen met je vingers. Eerste 1/4 cup baking soda en dan 120ml witte azijn erover. Laat bubbelen tot het stopt. Giet er dan een paar liter kokend water over. Een drain snake kan ook helpen en doet hetzelfde als de loodgieter (kan je vinden in doe-het-zelf zaken).

Badkamer schimmel:

Je kent waarschijnlijk wel de zwarte stippen die zich vormen op de voegen en in hoeken. Vaak zijn ze moeilijk weg te krijgen en schadelijk voor de gezondheid. Ik gebruik de hydroperioxide zuiver op de plekken en laat 30 min inweken. Daarna maak ik het oppervalk schoon met de basismix en baking soda. Het resultaat is verbluffend en door de hydroperioxide ben ik ook zeker dat alle risico’s voor de gezondheid weg zijn.

Huisdieren:

De kattenbak kuisen is natuurlijk geen leuk werkje. Omdat dieren dragers kunnen zijn van ziekten, is het aan te raden om die grondig te kuisen. Ik gebruik geen bleekmiddel zoals de meeste asielen, omdat het niet gezond is voor de dieren. Ik gebruik de hydroperioxide om de bacteriën te doden en spoel na met een sopje van castile zeep. In die zeep zit een druppeltje Tea Tree olie, dat goed werkt tegen verschillende huidaandoeningen die honden en katten kunnen krijgen (luizen, schimmels, etc).

Wie nog tips heeft of ervaringen? Laat ze gerust weten in de comments.

Weet je waar je baking soda kan kopen of een drain snake? Laat het hieronder dan ook even weten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven