Ben jij op zoek naar een duurzame jeans? Wij lichten hieronder enkele merken uit. Bijna iedereen heeft een demin in zijn of haar kast liggen. Jeans is niet weg te denken uit het straatbeeld. Het is de enige broeksoort waarbij er zoveel variaties zijn: skinny, bootcut, high waist, low waist, straight,..
Meestal draagt men blauw, maar er is ook jeans verkrijgbaar in zwart, grijs, en een paar andere kleuren.
Als een kledingstuk stuk is, gooit men het meestal weg, of als je duurzaam leeft ga je zelf met de stukken stof er misschien wat dingen mee maken. Maar de jeans is zo’n kledingsstuk dat soms zelfs pas populair is als het stuk is. Zo gewild zelfs dat sommige fabrikanten jeans op de markt brengen met al rafels aan of waarvan het lijkt dat de broek al heel lang gedragen is.
Wat is een duurzame jeans?
Een duurzame jeans is een jeans die het milieu niet overbodig belast. Deze jeans zal ook op een eerlijke manier geproduceerd worden zodat arbeiders een goed loon krijgen.
Kleding is een vervuilende industrie. Er wordt namelijk heel wat pesticiden gebruikt voor katoen. Jeans is van de kleding dan nog extra vervuilend door de chemische bewerkingen die er bij komen kijken.
BIj duurzame jeans wordt meestal biologisch katoen gebruikt. Hierbij worden geen pesticiden gebruikt. Sommige merken recyclen de jeans ook en hergebruiken het materiaal om nieuwe jeans van te maken. De meeste bedrijven zullen ook met hun productieproces rekening houden met het milieu. Zo zullen ze hun CO2-impact proberen te verminderen en eventueel compenseren. Ook gaan ze kijken hoe ze hetzelfde kunnen maken zonder de grote hoeveelheid water die hier meestal bij komt kijken.
Vegan jeans
Nog een ding waar je op zou kunnen letten is of de jeans ook vegan is. Nu lijkt dat normaal gezien wel vegan te zijn. Als je het etiket van een jeans leest, zal je er zelden een dierlijk product op zien staan. Helaas gebruiken veel merken achter op de zak een patch van leder. Zo wordt de broek meteen niet vegan meer. Gelukkig zijn er ook hier weer alternatieven.
Duurzame jeans merken
Als jij van jeans houdt, maar het milieu niet extra wilt beletten, dan zou je kunnen gaan voor een tweedehands jeans. Een ander alternatief is op zoek gaan naar een duurzame jeans. Daar helpen we een handje bij met deze merken met duurzame jeans.
Armed angels
Armed angels heeft een hele kledingcollectie en een onderdeel daarvan is Detoxdenim. De duurzame jeans die geen pesticiden, toxines of giftige bleekmiddelen bevat. Ze maken gebruik van biologisch katoen of gerecyclede. Om de jeans te bleken maken ze geen gebruik van gevaarlijke stoffen maar van moderne technieken zoals laser- of ozonbehandeling.
Er zijn meerdere modellen verkrijgbaar: mom jeans, skinny jeans, boyfriend jeans, straight jeans, loose jeans, shortjes en rokjes.
Kings of indigo
Kings of Indigo is één van de bekendste merken van duurzame jeans. De oprichter is Tony Tonnaer en hij wilde duurzame kleding maken (zowel qua milieu als sociaal) zonder te moeten inboeten op kwaliteit. Ze willen een voorbeeld zijn zodat de hele industrie kan veranderen.
Er zijn 5 pilaren waar ze naar kijken:
- planeet vriendelijke materialen
- Watergebruik
- Sociale verantwoordelijkheid
- Transport
- Bewust van afval
De jeans is gemaakt van biologisch katoen. In 2020 hebben ze heel wat extra verwezenlijkt op duurzaam gebied. Zo hebben ze een collectie gemaakt waarvoor geen nieuw katoen nodig was. Voor de stretch denims hebben ze een biologisch afbreekbaar alternatief ontwikkeld en geproduceerd en ze hebben de PP spray geëlimineerd.
Voorheen gebruikten ze gerecycled leder om de patches mee te maken, ik heb daar jaren geleden nog voor gemaild. Gelukkig gebruiken ze het nu helemaal niet meer en sinds 2020 draagt Kings of indigo ook het Peta vegan approved label.
Bij K.O.I. heb je voor de broeken de keuze tussen verschillende modellen zoals low waist, medium waist, high waist, slim fit, regular fit, tapered fit, straight fit en loose fit.
Behalve jeans broeken voor mannen en voor vrouwen hebben ze ook jumpsuits, salopettes, jassen, jurkjes en overhemden van jeans.
Mud jeans
Mud Jeans is een Nederlands bedrijf opgericht in 2012 door Bert van Son. Na 30 jaar werkzaam te zijn in de mode-industrie wilde hij het helemaal anders doen. Hij koos ervoor om een duurzame jeans te maken aangezien jeans het meest vervuilende is binnen de mode-industrie.
Mud jeans heeft 3 peilers waar ze aan werken:
- Circulaire economie
- Eerlijke fabrikanten
- Positief activisme
De jeans wordt gemaakt van gerecycled en biologisch katoen. Ze gebruiken geen lederen patchen, maar bedrukte papieren labels. De jeans is ook PETA vegan approved.
Ze kiezen er ook voor om niet constant nieuwe collecties uit te brengen. De collectie is tijdloos en je kan de kleding nu dragen maar ook nog binnen enkele jaren. Behalve jeansbroeken hebben ze ook rokjes, salopette en jassen.
Mud jeans werkt niet alleen duurzaam maar ook nog eens circulair. Door oude jeans te hergebruiken is er minder afval en verbruikt dit minder water en CO2.
Een gebruikte jeans kan je terugsturen en daar wordt dan nieuwe jeans mee gemaakt. Had je voorheen een ander merk dan is dat geen probleem. Ook die kan je naar Mud Jeans sturen als deze voor meer dan 96% uit katoen bestaat. Koop je daarna voor het eerst iets bij Mud dan krijg je €10 korting.
Met Lease-a-jeans huur je een jeansbroek. Dat klinkt als een gek idee, maar doordat de jeans eigendom blijft van Mud jeans kunnen ze deze nadat je die gebruikt hergebruiken om er nieuwe jeans van te maken. De huur bedraagt dan €9,95 per maand.
Mud jeans is een CO2-neutraal bedrijf. Sowieso produceren ze 70% minder CO2 dan vergelijkbare bedrijven. De rest wordt gecompenseerd via BlueDot compensatieprogramma’s.
95% van het water wordt gerecycled via omgekeerde osmose waardoor er veel minder water nodig is dan gebruikelijk in de sector.
Mud jeans won de ABN-Amro sustainable retailer of the year (Netherlands) 2020-2021.
Nudie jeans
Het Zweedse Nudie jeans maakt tijdloze designs zodat je niet elke (half) jaar een nieuw exemplaar hoeft te kopen. Ze gebruiken biologisch, fairtrade en gerecycled katoen. Schadelijke chemicaliën proberen ze zoveel mogelijk te vermijden en hun watergebruik te beperken.
Meer dan de helft van de productie gebeurt in Tunesië, gevolgd door Italia en Portugal. Ze kijken er op toe dat de werkomgeving veilig, eerlijk en ethisch is.
Is je jeans stuk dan hoef je deze niet weg te gooien. Je kan deze namelijk laten herstellen in een repair shop. Zo zijn er in Australië en Azië maar ook in Europa: Nederland, Duitsland, Zeden, Noorwegen, Spanje, Zwitserland en UK.
Heb jij wel eens een duurzame jeans gekocht? Ben je van plan er eentje aan te schaffen? Laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina.