De kledingindustrie is één van de meest vervuilende en daarom ga ik altijd graag op zoek naar duurzame alternatieven zoals ook bij het ondergoed.
Het gewone standaard katoenen ondergoed is het minst duurzaam. Een alternatief daarvoor is ondergoed van biologisch katoen. Daarnaast kan je ook wat verder kijken naar andere materialen. Bamboe en tencel bijvoorbeeld zijn behalve duurzaam ook nog eens super zacht wat extra heerlijk op je lichaam aanvoelt.
Ondergoed draag je rechtstreeks op je huid en aangezien je huid alles opneemt is het voor je lichaam ook beter om niks te dragen met pesticiden op. Dan kom je al snel uit bij duurzaam ondergoed.
Duurzaam basis ondergoed
A-dam
A-dam is een Amsterdams merk dat ondergoed van GOTS biokatoen maakt. De strakke of losse boxershorts voor mannen of jongens zijn verkrijgbaar in heel wat kleuren en motiefjes.
Voor vrouwen zijn er slips en boxershorts verkrijgbaar in de zelfde kleuren en zelfs bralettes.
Ondergoed van A-dam is o.a. te bestellen bij bol.com, miinto,
Bamboo basics
Bamboo basics heeft ondergoed voor mannen en vrouwen. De boxershorts zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, grijs, rood, Army, navy, blauw.
Voor vrouwen zijn er (taille) slips en hipsters verkrijgbaar in zwart en wit. De slips van de nieuwe collectie zijn zijn bovendien ook naadloos waardoor alles wat lekkerder zit en de lijnen ook niet zichtbaar zijn onder een spannend rokje of broek.
De zwarte bh’s kan je dragen als een topje, dus je hoeft geen sluiting dicht te doen. Je kan kiezen of je er eentje met of zonder vulling wilt.
Bamigo
Bamigo heeft bamboe ondergoed voor mannen. De slips zijn verkrijgbaar in zwart, wit en grijs. Van de boxershorts (lange en korte) zijn meerdere kleuren beschikbaar: zwart, wit, grijs, rood, bordeaux, blauw, olijfgroen, navy.
Boody
Boody heeft naadloos ondergoed van bamboe die ecocert gecertificeerd is. Ook aan de verpakking is gedacht, want deze is 100% recyclebaar. De bh’s zijn verkrijgbaar in zwart en huidskleur en geven een lichte ondersteuning.
Voor dames zijn er slips, hipsters, tailleslips, heupslips en bikinislip in zwart, grijs en huidskleur.
Voor heren zijn er slips en boxershorts in zwart en grijs.
Comazo
Zelf heb ik de hipsters van Comazo in bijna elke kleur. Ze zitten me heel goed. Draag jij liever een slip, dan kan dat natuurlijk ook.
Dit ondergoed is gemaakt van biologisch katoen, heeft het GOTS label en is fair trade.
Voor heren zijn er boxershorts verkrijgbaar in de kleuren donkerblauw en grijs. En ook aan de kinderen is er gedacht.
Saint basics ondergoed
Saint Basics voorziet al 10 jaar van duurzaam ondergoed. Deze zijn niet alleen vrij van pesticiden en kinderarbeid, maar ze zijn ook nog eens gemaakt van tencel. Snelgroeiende eucalyptus die tot een superzachte stof verwerkt wordt.
Het biokatoen komt van velden aan de Egeïsche zee. De eucalytus komt uit Zuid-afrika, waarna in Oostenrijk er vezels van gemaakt worden. Dit proces heeft een EU-prijs voor het milieu gewonnen. In Portugal spinnen ze de vezels tot garens die op een natuurlijke manier gekleurd worden. Ook in Portugal wordt de kleding gemaakt.
Meerdere labels: GOTS, confidence in textile en Peta approved vegan
Voor heren zijn er korte en lange boxershorts in de kleuren breeze, oranje, paars, zwart, licht grijs, donkergrijs, blauw en een breeze met motiefje. De slipjes zijn in zwart of wit verkrijgbaar. Deze zijn beide van tencel gemaakt. Er zijn ook boxers in zwart en wit van biokatoen.
Voor dames zijn er tencel hipsters, slips en boyshorts in de kleuren shadow, roos met motiefje, blauw, grijs, zwart, Nomad, breeze met motiefje. De Brazilians zijn verkrijgbaar in de kleuren breeze, bordeaux, nomad, zwart.
Qua bh’s heb je de sportieve korte top (blauw of zwart) en bralette zonder beugels.
Duurzame lingerie
Draag je liever wat sexyer dan basic ondergoed, dan kan je eens kijken bij deze duurzame lingeriemerken.
Savara intimates
Het Nederlandse merk Savara intimates wil bh’s maken die de aarde laten lachen. Ze werken met tencel en bestelen niet meer dan nodig. Overschot van stof van andere fabrieken wordt gebruikt om de kant te maken. De voorgevormde cups zijn niet duurzaam dus ze raden aan je eigen cups te hergebruiken of geen in te doen. Ze hopen eerdaags wel een duurzaam alternatief aan te kunnen bieden.
Zelf gebruiken ze zonne- en groene energie.
Een deel van de productie is in Nederland gebeurd. Vanaf nu gebeurd het in een klein familieatelier in Letland volgens de arbeidsregels van Europa en met een eerlijk loon.
Bovendien doneren ze ook aan One tree Planted.
Labels: GOTS, Fair Wear, Global recycled standard
Underprotecion
Het Deense Underprotection maakt ondergoed uit enkel duurzame materialen zoals gerecyclede polyester, gerecyclede wol, tencel en biokatoen. Niet alles is dus vegan. Sommige stukken bevatten wol of gebruiken melk. Maar de stukken die wel vegan zijn, zijn Peta vegan approved.
Ze werken enkel met gecertificeerde bedrijven waar eerlijke arbeidsomstandigheden zijn.
Welk merk van duurzaam ondergoed heeft jouw voorkeur? Laat het zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.
Eén reactie
Up-Rise: biologische hennep en katoen: https://www.up-rise.shop/webshop/categorie/underwear
En voor wie (zoals mij) niet van internetshoppen houdt: ‘live’ te koop in ‘128 Rue Blaes’, in de Brusselse Marollen:
https://www.facebook.com/pg/128rueblaes/about/