Aarden of gronden, wat zijn de voordelen

Jezelf aarden of gronden, welke voordelen geeft het?

Jaren geleden kreeg ik voor het eerst van het begrip aarden te horen. Ik vond het meteen wonderlijk omdat het zo simpel is. In dit artikels leg ik je uit wat aarden is, welke voordelen het met zich meebrengt en hoe je jezelf kan aarden of gronden.

Wat is aarden?

Aarden heeft meerdere betekenis.

Als je ergens aard, kan dat betekenen dat je jezelf op die plek thuis voelt.

Het kan ook betekenen dat je een elektrisch toestel fysiek met de aarde verbind. Deze aarding zorgt ervoor dat de spanning van het toestel afgevoerd wordt naar de aarde. Het ijzeren pinnetje dat je in een stopcontact ziet, is de aarding. Dit zorgt voor een veiligheid dat jij niet onder stroom komt te staan bij een probleem.

Nog een manier is dat je jezelf kan aarden, jezelf fysiek (of spiritueel) in verbinding brengt met de aarde. Net zoals bij het stopcontact heeft dit de bedoeling om de spanning uit je lichaam te krijgen. Het wordt ook gronden genoemd of in het Engels grounding of earthing. En daar gaan we het in dit artikel verder over hebben.

Clint Ober ontdekte de voordelen van aarden. Nadat hij zag dat het stopcontact niet geaard was en dit opnieuw in orde bracht, begon hij na te denken. Hij bevestigde metalen tape op zijn bed en bevestigde deze met een pin in de grond buiten. 

Toen hij wakker werd voelde hij zich compleet anders. Hij ging naar universiteiten en die lachten hem uit. Dus besloot hij zijn eigen onderzoek te doen met 60 mensen. Ziektes verdwenen of verminderden, ontstekingen verminderden en ze sliepen beter. Hij heeft ook een boek op zijn naam staan.

Ondertussen is er meer wetenschappelijk onderzoek gebeurd dat aantoont dat aarden ons lichaam heel goed kan doen, zoals dit onderzoek op slaap en pijn of dit onderzoek met baby’s, aarden en wondherstel.

Aarden in water voor je gezondheid

Voordelen van aarden – wat doet aarden met je?

Aarden is heel goed voor je. Het ondersteunt je lichaam en al je organen.

Het verminderd ontstekingen in je lichaam. Als je weet dat ontstekingen ervoor zorgen dat je allerlei lichamelijke klachten en ziektes krijgt, dan snap je ook dat door het verminderen of verwijderen van ontstekingen, dat je lichaam zichzelf kan herstellen.

Elke cel in je lichaam zal beter zijn werk kunnen doen als je geaard bent.

Dit kan mooie gevolgen hebben:

 • Minder spanning op je lichaam
 • Minder ontstekingen
 • Betere gemoedsrust
 • Betere werking organen
 • Meer energie
 • Minder stress
 • Beter slapen
 • Betere bloedsomloop
 • Minder chronische pijn en ziektes
 • Zelf genezend vermogen van het lichaam verbeterd
 • Sneller herstel na een (sport)prestatie
 • Verbetering immuunsysteem

Het is gek dat elk huis wel geaard moet zijn, maar dat we onszelf niet meer aarden.

Door fysiek contact met de aarde wordt je lichaam elektrisch opgeladen, waardoor je de fysieke voordelen kan ervaren.

Jezelf aarden kan op meerder manieren

Fysiek contact met de aarde

De allerbeste manier van aarden is door rechtstreeks met je huid de aarde aan te raken. Liefst met je voeten omdat deze de meeste zenuwuiteinden bevatten.

Doordat je huid fysiek contact heeft met de aarde, glijdt er spanning van je lichaam af. 

Ik merk dat bijvoorbeeld in de lente en zomer als ik in de tuin aan het werken ben. Meestal heb ik wel tuinhandschoenen aan, maar er zijn ook momenten dat ik gewoon met blote hand in de aarde aan het wroeten ben. 

Maar je kan het ook bewust gaan toepassen, door je schoenen en sokken uit te doen en je blote voeten op de grond te zetten. Niet op een stenen vloer, maar rechtstreeks op het zand of gras.

We vinden het heel normaal om schoenen aan te trekken, terwijl dat eigenlijk nog niet zo heel erg lang bestaat. We zijn ook het enige dier dat dat doet, en hierdoor hebben we het rechtstreekste contact niet meer. We moeten het nu zelf bewust gaan opzoeken.

Met aardingstoestellen

In de winter is het zeker goed om naar buiten te gaan en te aarden. Maar dat vinden de meesten niet zo prettig, in de kou en nattigheid. Hiervoor kan je als oplossing aardigstoestellen gebruiken.

Er bestaan aardigslakens zodat je geaard kan slapen. Of je kan gebruik maken van een aardingsmat, je kan daar op gaan zitten of als bureaumat gebruiken. Ik heb er zo eentje. Aan deze toestellen hangt een kabel die je in het stopcontact kan steken. Hierop komt geen stroom, maar deze worden verbonden met de aardig van je huis. 

In het water gaan

Ook als je in een meer, rivier of de zee stapt zal je de effecten van aarden merken. Steeds meer mensen gaan aan de slag met de Wim Hof methode en ervaren dus niet alleen de effecten van kou, maar ook van aarden als ze dat in buitenwater doen. 

Via meditatie en ademhaling

Door middel van meditatie kan je ook aarden. Je gaat zitten, begint rustig en diep te ademen. Ontspan volledig en visualiseer je een kabel die uit je lichaam komt en in verbinding staat met de aarde. Je kan je ook voorstellen dat er wortels uit je voeten schieten die de grond in gaan, net zoals bij een boom die heel stevig staat.

Zo zie je maar hoe iets zo eenvoudig als aarden of gronden, zoveel prachtige resultaten kan geven.

Doe jij bewust aan aarden of merk je een verschil als je in toevallig in contact komt met de aarde zoals tijdens een uitje naar zee of het tuinieren? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven