Biologische alcohol – Ad Fundum

Vooraleer ik begin, moet ik misschien eerst even de context schetsen waarin dit artikel is geschreven. Naast mij staat een potje Mexicaanse salsa en een bord met bio tortilla chips. Aan mijn andere zijde een Caipirinha, een Braziliaanse cocktail met Cachaça, limoen, bruine suiker en ijs. Waarom ben ik een cocktail aan het drinken terwijl ik een artikel schrijf? Heel simpel, omdat ik toch moet testen waarover ik schrijf.

De Cachaça in de cocktail is namelijk biologisch en daar draait het net om. We hebben er allemaal wel al eentje gedronken, een bio wijntje. In de wijnbouw is de biomarkt in volle furore. Bio-dynamische wijnen zijn niet meer weg te denken van de drankkaart. Maar buiten de wijn blijft het biologisch aanbod in alcoholische dranken beperkt. Ergens denk ik onmiddellijk aan het feit dat wijn eigenlijk het gezondste is van alle alcoholische dranken. Tenslotte is het gewoon wat druivensap dat naar je hoofd stijgt. Maar eigenlijk heb ik geen idee waarom de andere bezwijmende dranken zo achter blijven.

In Whole Foods kon ik alvast twee biologische biertjes vinden. Blijkbaar is Duitsland koploper op vlak van biologische bieren, maar ook Engeland heeft al biologische ale. België als bierland kan natuurlijk niet achter blijven en heeft ook al enkele biobieren. Ik ben niet zo’n grote fan van bier, dus ga ik een stapje verder.

Onlangs las ik over biologische vodka. Mijn eerste reactie: Waarom zou je dat in godsnaam biologisch maken, het is toch niet goed voor je lijf. Pas op, ik ben een grote cocktail liefhebber en bruine rum is een van mijn favoriete drankjes. Maar ik denk dat we allemaal wel beseffen dat ons lichaam niet altijd even blij is met al dat lekkers.

Waarom dan precies biologische sterke drank maken?

Er zijn verschillende redenen. De eerste is natuurlijk logisch, zo veel mogelijk producten biologisch kweken zorgt voor een minder grote impact op de natuur en de mensen die ze produceren. Wanneer het gebruik van pesticiden wordt weggelaten, zijn er weer tal van chemicaliën minder in ons milieu. Daarnaast werken de meeste bioboeren in de alcohol sector, biodynamisch. Dat is ook positief voor de bodem en creëert meer vruchtbare grond voor de toekomst. Het effect mag dan niet onmiddellijk voelbaar zijn, maar zoals elke ecologische keuze, gaat het om bewust omgaan met onze omgeving.

Het tweede plus punt aan biologische alcohol is dat er geen chemicaliën in de alcohol terecht komen. Bij sterke drank worden tal van chemicaliën toegevoegd om het alcoholisatie proces te versnellen. Deze producten laten sporen van metalen en zouten achter in het uiteindelijke product. Of de chemicaliën schadelijker zijn voor de gezondheid dan de alcohol zelf is natuurlijk nog maar de vraag, maar ik redeneer dat een product zonder metalen altijd beter is dan eentje met. Bij whiskey worden bijvoorbeeld de vaten en het destilleer materiaal gereinigd met chemische producten. Er zijn geen bewijzen dat deze producten in de whiskey terecht komen, maar hoe minder schadelijke producten er tijdens het proces gebruikt worden, hoe beter voor het milieu, voor de werknemers en voor ons.

Het derde voordeel is er eentje die je aan de lijve zal moeten ondervinden. Volgens experts zouden biologische alcoholische dranken geen katers (of toch minder) veroorzaken. Ik denk dat dit vooral afhankelijk is van de hoeveelheid die je drinkt en hoe goed je lichaam ertegen kan. Dat gezegd zijnde, lijkt het natuurlijk logisch dat je lichaam blij is met een product dat natuurlijker is. Of de hoofdpijn dan minder is, daar is helaas nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Maar één manier om er achter te komen. Ik ga op onderzoek.

Een aantal jaar terug had je twee bars in New York waar je enkel biologische drank kon krijgen. Helaas zijn ze beiden gesloten, maar in tal van bars kan je al eens een bio variant proeven. Ik vond een biologisch burger restaurant met enkel biologische sterke dranken in de cocktails.

Ik probeerde de Dark ’n Stormy, een van mijn favoriete cocktails. met papagayo biologische gekruide rum en gember slush. De smaak is hetzelfde als alle andere cocktails die ik al ooit heb gedronken. Ik heb er niet voldoende gedronken om de kater test te doen, maar de feel good factor werkt wel.

Nog niet helemaal overtuigd, ga ik op zoek naar een drankwinkel waar je biologische sterke drank kan kopen. Ik kom terecht in een winkel met een groot aanbod aan biologische wijnen. Ook op vlak van andere biologische dranken is het aanbod uitgebreid. Bijna voor elke soort sterke drank kan ik een biologische versie vinden.

Wanneer ik onlangs met iemand over de biologische whiskey sprak, was de eerste reactie „maar dat is geen echte whiskey!”. Ok ja, de echte kenners zal je waarschijnlijk nog niet onmiddellijk over de streep trekken, maar waarom zou biologische whiskey minder goed zijn dan gewone whiskey. Waar ik wel mee akkoord ben, is dat de bedrijven die biologische sterke drank op de markt brengen nog jong zijn en dus misschien nog geen top product hebben ontwikkeld. De kwaliteit zal er ongetwijfeld wel komen, maar zoals met alle alcoholische dranken, vraagt het tijd. Ik was al bijzonder enthousiast om in de winkel een Schotse single malt whiskey te vinden. Whiskey is een beetje te straffe kost voor mij, maar de kenners kunnen alvast beginnen proeven.

Daarenboven zijn er ook enkele nieuwigheden in New York. Zo is er de opkomst van de gezonde cocktails. Een contradictie natuurlijk, maar New York zou New York niet zijn, als daar geen oplossing voor is. Een cocktail met fruit is natuurlijk lekker, maar hier combineren ze specifiek fruit met alcohol waardoor er meer antioxidanten vrij komen. De combinatie aardbei en vodka zou zogezegd goed zijn voor de gezondheid. Maar ook dat gaat nog niet ver genoeg. Je kan ook cocktails krijgen met toegevoegde vitamine D of C. Of wat dacht je van een extra tarwegras of de super food açai bessen? Je kan het zo gek niet bedenken of ze maken er een gezonde cocktail van. Ik ben een beetje in dubio hierover. Ik kan me wel voorstellen dat het allemaal gezonder is dan een gewone cocktail, maar of dat de cocktail daadwerkelijk gezond maakt, geloof ik niet. Uiteindelijk blijft het een zoete zonde en mag het ook wel een beetje ongezond zijn, als hij maar lekker is.

We kunnen nog een stapje verder gaan. Naast de gezonde cocktails, maken ze nu ook al sterke drank van de super food açai en goji. Of er na het proces nog iets van de superkrachten van dit besje overblijven, weet ik niet. Ik geef de voorkeur aan een smoothie met açai, maar zal zeker eens het goddelijke drankje proberen.

Uiteindelijk ga ik de winkel uit met een fles biologische Cachaça. Het drankje heeft me ontzettend gesmaakt en de dag erna geen hoofdpijn. Zou het dan toch waar zijn? Ik stel voor dat jullie het vooral zelf proberen tijdens de feestdagen!

Hierbij wens ik jullie dan ook een prettig en gezond 2014 met tal van ecologische inspiratie!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven