Alternatieven voor een kerstboom

11 alternatieven voor een kerstboom

Een kerstboom kan mooi en gezellig zijn. Maar misschien wil je dit keer eens iets anders. Daarom ging ik op zoek naar alternatieven voor een kerstboom die toch de kerstsfeer in huis halen.

Waarom op zoek naar een alternatieve kerstboom?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarop je op zoek zou gaan naar een alternatief voor een kerstboom. 

 • Ten eerste kan het zijn dat je graag iets hebt wat duurzaam is, dan zou je voor een duurzame kerstboom kunnen kijken.
 • Je hebt geen zin in alle dozen van de zolder halen en de boom op te tuigen.
 • Je hebt geen zin dat je huis vol naalden liggen. Ja, ook bij plastic bomen kan dat wel eens het geval zijn.
 • Je hebt niet zo veel plaatst om een boom te zetten, maar wilt wel wat sfeer.

Alternatieven voor een kerstboom

Kartonnen kerstboom

Je kan zelf een groot stuk karton nemen en daar een kerstboom uit knippen. Vervolgens kan je deze schilderen als je dat zou willen of er lampjes rond draaien. 

Kartonnen kerstboom als alternatief

Zelf niet zo handig, dan kan je ook een kartonnen kerstboom aanschaffen. Bij KarTent maken ze allerlei zaken van karton zoals tenten, bedden, lampen en dus ook kerstbomen in 3 formaten. Hou je van een rendier aan de muur, maar houd je er niet zo van om er daarvoor eentje te doden, dan kan je bij hen ook terecht voor een kartonnen rendierhoofd.

Houten kerstboom

Ben je handig dan kan je met wat houten latten een kerstboom in elkaar knutselen. Dat kan er eentje zijn die uit zichzelf blijft staan of in 2d om tegen de muur te hangen.

Liever een kant-en-klaar exemplaar dan vind je deze in allerlei vormen en groottes.

Behalve een hele constructie kan je ook enkele houten takken in verschillende maten nemen en deze boven elkaar hangen met de langste tak onderaan en de kortste onderaan. Zo krijg je een driehoek: je alternatieve kerstboom. Wil je hier graag ballen aan ophangen dan kan je er enkele spijkers in kloppen.

Glazen vaas met kerstlichtjes

Wat ik zelf doe -afgekeken van mijn moeder- is om in glazen vazen kerstlampjes te leggen. Kies je voor een gekleurde vaas dan krijg je nog een extra speciaal effect.

Vind je het jammer als de lampjes op de bodem van je vaas blijven liggen? Dan kan je een stuk hout nemen (stuk stam van een boom) en deze in de vaas zetten. Dan wordt het een stuk makkelijk om daar de lampjes rond te draaien zodat de hele vaas gevuld is.

Vaas met takken

De paasboom is je wellicht bekent: een vaas met daarin een tak met paasversieringen. Ditzelfde kan je nu ook doen voor je kerstboom. Neem een vaas of grote pot en zet daarin de de tak of enkele takken. Aan deze takken kan je nu je kerstversiering hangen. Eventueel ook lichtjes om het nog wat gezelliger te maken.

Vaas met takken en kerstversiering als alternatief voor de kerstboom

Leuke figuren met washi tape 

Wil je de grond vrijhouden dan kan je met washi tape zelf leuke kerstfiguren plakken zoals een boom, cadeautjes, kerstballen, ijssterren,… Je kan dat tegen de muren doen of op het raam. Voor je raam is wit een goede keuze omdat dat het meest zichtbare is. Voor je muur kan je een kleur (of meerdere kleuren) naar keuze gebruiken. Wit kan op een gekleurde muur, op een witte muur kan je bijvoorbeeld kiezen voor rood, goud, groen.

Muur- of raamstickers

Er zijn muur- en raamstickers verkrijgbaar in een winters- of kerstthema.

Kerststuk met natuurlijke materialen

Je kan ook zelf een kerststuk maken met allerlei natuurlijke materialen. Je hoeft helemaal geen bloemschikkoning(in) te zijn hiervoor. Neem een mooie schaal of kom en leg hierin bijvoorbeeld herfstbladeren, dennenappels, takjes en wat kerstballen. 

Kerstboom van lego

Een vriendin van me maakt elke kerst een heel kerstdorp in lego. Als alternatief kan je ook eens een kerstboom bouwen met je lego-blokjes. Het kan een miniboompje zijn om ergens op de kast te zetten. Wil je wat langer je bezigheid hebben dan kan je voor een boom op ware grootte gaan.

Gedroogde materialen in de vorm van een kerstboom

Verzamel wat natuurlijke materialen en laat deze drogen. Maak hier nu de vorm van een kerstboom van. Je kan deze tegen je muur bevestigen met plakgum of eerst op een plaat bevestigen zodat je de kerstboom kan neerzetten waar je wilt.

Gedroogde natuurlijke materialen in de vorm van een Kerstboom

Palletkerstboom

Heb je nog een pallet ergens liggen of kan je er eentje op de kop tikken, dan kan je deze eerst lichtjes opschuren. Vervolgens kan je er een kerstboom of andere kerstfiguren of schilderen.

Pallet met kersttekening

Lichtjesboom

Lichtjesboom kerst

Een boom gemaakt van ijzer of ander materiaal en daarin led-lichtjes. Niet meer en niet minder. Je zet het neer, steekt het stopcontact in en je bent klaar. Geen gedoe en toch kerstsfeer.

Zo zie je maar, ook al heb je geen plek of geen zin om een echte of plastic kerstboom te zetten, er zijn genoeg alternatieven zodat je toch de kerstsfeer in huis kan proeven.

Ken jij nog leuke alternatieven voor een kerstboom? Welke kerstversiering gebruik jij zoal? Laat het zeker weten onderaan deze pagina in een reactie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Eén reactie

 1. Tiny Trees is een zeer mooi alternatief voor een gekapte kerstboom
  De kerstboom is gedrukt op canvas en wordt simpelweg met een nagel opgehangen aan de muur
  Er worden kleine Led lichtjes bij geleverd
  Ik heb bewust nooit een kerstboom in huis gehad en nu ben ik super trots op mijn duurzame boom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven