De salderingsregeling staat onder druk en zal naar alle waarschijnlijkheid afgebouwd gaan worden vanaf 2023. Dit zorgt ervoor dat steeds meer mensen benieuwd zijn naar een manier om dan toch zelf de energie slim te gebruiken of zelfs op te slaan. De grote en zeker niet onterechte vraag hierbij is dan of zo`n accu voor zonnepanelen een oplossing is.
De volgende vragen zullen in deze blog aanbod komen. We gaan kijken naar wat een thuisaccu is, waar je deze koopt en of er dan nog andere punten zijn waar je rekening mee moet houden. Navigeer hieronder snel naar jouw punt van interesse.
Zonne-energie opslaan
Met onze zonnepanelen vangen we natuurlijk energie op. Het zou een ideale wereld zijn als we deze energie alleen gebruiken wanneer de zon schijnt. Helaas is dit niet het geval en mocht je al van het gas af zijn dan is dat helemaal niet het geval. Dan verbruiken we eigenlijk meer energie als er minder zon is.
Toch kunnen we door slim om te gaan met de steeds slimmere apparaten in huis al een flink deel optimaliseren. Zo kan je wasprogramma’s en je vaatwasser inplannen gedurende de dag. Mocht je al een elektrische auto hebben en daarvoor ook een laadpaal hebben geïnstalleerd of gaan installeren. Dan kan je door de optie load-balancing ervoor zorgen dat je auto alleen oplaad wanneer er energie vanuit de zonnepanelen over is.
Maar als we gaan kijken naar de TV en lampen in de avond dan hebben we daar geen oplossing voor. Nou zijn we momenteel nog gezegend met de fijne salderingsregeling in Nederland. Echter deze staat onder druk, en de huidige plannen zijn om deze vanaf 2023 te gaan afbouwen tot aan 2031 waar je alleen nog maar de kale energieprijs terugkrijgt.
Te zijner tijd, en we gaan dat later in deze blog nog even bekijken kan het dus gaan lonen om een accu voor zonnepanelen te gaan aanschaffen of mee te laten installeren bij de aankoop.
Waarom zou ik een Thuisaccu voor zonnepanelen willen?
Opgewekte stroom direct zelf gebruiken zal in de toekomst meer de voorkeur krijgen en financieel aantrekkelijker zijn dan aan het net terug leveren. Echter weten we uit de praktijk dat het aanbod niet altijd overeen komt met de vraag op een bepaald moment. Zodra de aanbod hoog is en de vraag laag dan zouden we deze energie graag willen opslaan, zodat wie die later op de dag of nacht alsnog kunnen gebruiken. Voor mensen met een elektrische auto kan een koppeling met de accu van de auto en een ‘smart home’-systeem aantrekkelijk worden. Dit betekend dat je geen dure accu hoeft aan te schaffen, want deze zit dan al in je auto.
De accu voor zonnepanelen helpt dus om de onbalans tussen dag en nacht of tussen een zonnige en een bewolkte dag te corrigeren. Maar we kunnen de energie van de zomer helaas nog niet opslaan voor de donkere winter. Deze thuisaccu`s zijn alleen geschikt om verschillen op te vangen die in relatief korte tijd ontstaan denk aan uren en misschien dagen.
Toch zullen deze relatief kleine accu`s wel belangrijk worden voor het balans op het elektriciteitsnet. Ze helpen dan wisselingen in het aanbod van zon en wind op te vangen. Hierdoor hoeven we minder fossiele brandstoffen in de energiecentrales te gebruiken en hopen we steeds meer naar Een Groen Nederland te gaan. Momenteel vinden er al proeven plaats waarbij wij de consumenten gratis een thuisaccu kunnen of konden aanvragen, op voorwaarde dat de netbeheerder het laden en ontladen van de accu op afstand kan aansturen. Zo kunnen ze testen of dit in de praktijk net zo zou kunnen gaan als we dat in de theorie bedacht hebben.
Toch kunnen we op het moment nog gewoon salderen en dat is uiteraard heel fijn. Kijk het filmpje hieronder waar je alles te weten komt over salderen.
Voordelen accu voor zonnepanelen
Wanneer je een accu aanschaft dan wordt dit steeds aantrekkelijker wanneer je het voor meerdere doeleinden gebruikt. De accu voor zonnepanelen is niet alleen voor de zonnepanelen maar juist voor alles om dit systeem heen. Als je kijkt naar de doelen die de accu kan dienen dan kan je een beter beeld gaan krijgen van de voordelen van de accu:
- Opvangen van piekbelastingen dit wordt ook wel peak shaving genoemd. Soms gebruik je op bepaalde tijden meer stroom. Bijvoorbeeld omdat een machine slechts enkele uren per dag draait, de accu kan dan helpen door net wat extra stroom te leveren.
- Heb je een laadpaal en wil je snel je elektrische auto opladen dan kan de accu hierbij helpen zonder dat je direct stroom van het net moet gebruiken.
- Als vangnet bij stroomstoring, let wel de omvormer van je accusysteem moet hiervoor wel geschikt zijn. Wel lekker als je koelkast nog koud kan blijven als de stroom er een paar uur uit ligt.
- Verder kan de accu helpen als je een donkere en bewolkte dag hebt tussendoor. De accu kan dan gedurende die dag een beetje bijspringen.
Afwegingen bij aankoop accu voor zonnepanelen
Nu we weten waar een accu voor zonnepanelen voor kan dienen, kan het zijn dat je je afvraagt waar je op moet letten bij de aankoop van een thuisaccu. Later in dit artikel gaan we nog een situatie uitrekenen. Maar we zetten hier alvast wat punten op een rijtje waar je op kunt letten:
- Een modulair accusysteem, dit houd in dat je het accu pakket kan uitbreiden tot een grotere capaciteit.
- Hoe zwaar is of zijn de accu`s? Met meerdere kleine modules heb je meer flexibiliteit, kan je ze makkelijker verplaatsen en mocht er een module kapot gaan dan kan je deze makkelijker vervangen.
- Een slimme accu. Tegenwoordig gaat steeds meer op data. Dat betekend dat de accu of eerder de computer die daarbij hoort nadenkt over de alle factoren. Hij zal dan kijken naar de weersverwachtingen, de energietarieven maar ook naar jou gebruikersgedrag en dit zo optimaal mogelijk in te delen. Dit zorgt voor optimale energiegebruik maar ook een langere levensduur van de accu.
- Is de accu geschikt voor jouw huidige systeem? Omdat er de afgelopen jaren nog geen noodzaak was voor thuisaccu`s voor zonnepanelen zijn deze componenten niet altijd compatibel. Let hier dus op anders koop je dadelijk een accu die niet samen kan werken met jou zonnestroom systeem.
- Kan de accu met een ‘smart home’-systeem communiceren?
- Hoe zit het met de garantie, met de garantie geeft de leverancier eigenlijk het vertrouwen in het product af. Des te langer de garantie des te langer de levensduur.
Wat kost een thuisaccu en wat levert het op?
Er komen steeds meer thuisaccu’s op de markt. Deze accu`s kunnen in verschillende maten en soorten geleverd worden. Je hebt ze voor aan de muur, of hij krijgt een vaste plek in bijvoorbeeld een kelder, carport of schuur. Dit zijn vaak ook de plekken waar de omvormer hangt. Het formaat is vaak vergelijkbaar met dat van een cv-ketel. Het gewicht ook, maar veel zwaarder kan ook dit hangt natuurlijk af van de capaciteit van de accu.
De Tesla Powerwall is misschien de bekendste maar dan ook meteen de duurste. Door de naamsbekendheid weet je bij Tesla dat de kwaliteit goed is. Maar er zijn veel andere aanbieders, zoals Enphase, Fronius, Growatt, BYD, LG Chem, Huawei, SolarWatt, Varta, SMA, BMW en Mercedes.
Zoals je ziet zitten hier ook veel autofabrikanten bij, dit is omdat de accu`s in auto`s er lijken op de accu`s die in huizen voorkomen. Uiteindelijk zijn het aan elkaar geschakelde batterijen met kleine computers om het laden en ontladen te regelen.
Sommige thuisaccu`s hebben een omvormer geïntegreerd, dit is een handige combinatie als je überhaupt nog geen zonnepanelen hebt. Zo heb je later geen verassingen en hoef je niet nog eens nieuwe componenten aan te schaffen. Let op het is altijd belangrijk dat dit goed op elkaar wordt afgestemd en dus is het handig om een deskundige hiervoor in te schakelen.
Maar wat kost een accu voor zonnepanelen nou echt?
Inmiddels is de spanning wel genoeg opgebouwd. De capaciteit van de accu is bepalend voor de prijs.
“Een vuistregel is 1000 euro per kWh”
Zo betaal je voor een klein systeem van 5 kWh bijvoorbeeld 5000 euro, een hoop geld inderdaad. De belangrijkste vraag is, wat is het doel van de accu, dat bepaald het vermogen van de accu.
Bij een thuisaccu komt geen extra onderhoud kijken. Leveranciers geven een levensduur van 8 tot 15 jaar wat zeer belangrijk is voor de berekening van de terugverdientijd. En vergis je niet momenteel is de terugverdientijd van de thuisaccu nog erg lang, in ieder geval langer dan de terugverdientijd van zonnepanelen.
Sterker nog met de huidige salderingsregeling in Nederland is het financieel niet rendabel om een thuisbatterij aan te schaffen. Dit gaat pas interessant worden als de salderingsregeling een stuk is afgebouwd. Deze salderingsregeling zou vanaf 2023 langzaam kunnen worden afgebouwd, echter staat dit nog niet vast.
Veiligheid en duurzaamheid van de accu`s
Er zijn verschillende soorten accu’s. De één is betrouwbaarder dan de ander en dit ligt ook aan het soort batterij/accu dat je kiest. Lithiumbatterijen zijn relatief duur, lastig te recyclen, gemaakt van schaarse grondstoffen en zijn brandbaar. Toch worden deze batterijen veel gebruikt door de efficiënte vorm van energie opslaan.
Helaas mag je deze lithiumbatterijen dus ook niet altijd zomaar in je huis plaatsen. Er kan zelfs geëist worden dat je zo’n accu in een container buiten je pand plaatst. Tegenwoordig heb je ook duurzame nikkel-metaalhydride (NiMH) accu’s. Deze zijn niet brandbaar, gemaakt van grondstoffen die makkelijk te recyclen zijn en relatief eenvoudig te verkrijgen. Verder wordt er hard gewerkt aan milieuvriendelijkere accu’s zoals zoutwater- en flowaccu’s echter is hier nog niet veel van op de markt.