Over de afgelopen jaren is er een nieuwe beweging gaande omtrent kamperen. Iedereen wilt tegenwoordig onafhankelijk zijn als het gaat om zijn huis op wielen. We willen op de mooiste plekjes staan op de momenten dat het ons uitkomt. En gelijk heb je, want tijdens een vakantie of weekendje weg moet je genieten. Die onafhankelijkheid is niet ver weg en kan ons al gauw veel geld besparen! Ik ga jullie in deze blog alles vertellen over hoe een zonnepaneel op je camper, bus of caravan het verschil kunnen maken!
Hoe ziet zo`n zonnepanelen systeem eruit?
Als het goed is zit er in je camper al een accu, dus die houden we buiten beschouwing. Een complete set bestaat op zijn minst uit de volgende componenten:
- Zonnepanelen;
- Laadregelaar (meestal is dit de controller en omvormer in één);
- Accu (optioneel);
- Kabels (4 stuks);
- Dak doorvoer voor een waterdichte verbinding;
- Installatiemateriaal (afhankelijk van het soort zonnepaneel.
Verder zijn er een aantal keuzes die je kan maken met betrekking op de panelen. Zo kunnen de panelen flexibel en vast zijn. Vroeger waren flexibele zonnepanelen altijd duurder en hadden ze een slechter rendement. Tegenwoordig valt dit mee.
Er wordt dan ook vaak voor de flexibele variant gekozen. Dit komt voornamelijk door het installatie gemak. Deze zijn gemakkelijker te installeren en je hoeft niet een volledig frame te monteren op je camper, caravan, bus of misschien zelfs boot.
Welk soort zonnepaneel camper past het beste bij mij?
Een zonnecollector is het best geschikt om directe stroom af te geven aan een apparaat of aan een installatie die de stroom kan opslaan of meteen verbruikt.
Het is aan te raden is om een systeem te (laten) installeren waarbij het zonnepaneel de opgevangen elektriciteit afgeeft aan en opslaat in een accu, die de stroom opslaat voor later gebruik. De meeste campers of kampeerbussen hebben al een accu waar gebruik van gemaakt kan worden. Het is wel belangrijk om te kijken of de accucapaciteit groot genoeg is en geschikt voor zo`n installatie.
Als apparaten dan elektriciteit nodig hebben, halen ze die gewoon uit die accu. Zo’n accu of zelfs een aantal aaneengeschakelde accu’s is ook handig als er een paar minder zonnige dagen na elkaar volgen. Op die manier zorg je ervoor dat je altijd een buffer hebt. Echter zul je er rekening mee moeten houden dat accu pakketten zwaar zijn. Accu`s die gebruikt worden om de elektriciteit van zonnepanelen op te slaan zijn van redelijk formaat en daar komen vaak wat kilo`s bij kijken.
Verder zijn accu`s redelijk prijzig. Kijk dus van tevoren of de huidige accu geschikt is of dat je echt een nieuwe moet aanschaffen. Met een 100 Ah accu kan je al aardig uit de voeten.
Hoeveel watt moet ik hebben voor het zonnepaneel op de camper?
Dit is lastig te beoordelen en volledig gebruiksafhankelijk. Zet je `s ochtends een bakje Senseo, maar lust je er vervolgens in de middag en avond ook nog wel één? Dan is dit al gauw een flinke aanslag op je verbruik.
Je wilt hierbij natuurlijk niet te veel geld uitgeven aan onnodige wattages. Anderzijds wil je ook niet dat je te weinig hebt. Voorheen kwamen mensen met 100 tot 130 Watt al aardig uit de voeten, tegenwoordig lijkt niks minder waar en zal je al gauw richting de 200 Watt gaan. Dit door alle apparaten die we tegenwoordig willen opladen. Denk hierbij aan onze laptops, tablets en natuurlijk niet te vergeten onze mobieltjes.
Het is namelijk goed om de beseffen dat het altijd gaat om Wp, oftewel Watt Piek. De wattage wat de panelen maximaal kunnen leveren. Dus nieuwe zonnepanelen, in de volle zon, onder de juiste hoek en zonder obstructies. Aan deze voorwaarden worden zelden voldaan en dus zijn we al gauw 20% van het rendement kwijt.
Hoe moet ik het systeem monteren?
Het is niet enorm moeilijk een zonnepaneel zelf op een caravan te installeren als je ze hebt aangeschaft. Je hoeft dus niet noodzakelijk een installatiebedrijf laten langskomen om de zonnepanelen te monteren op het dak van je caravan. Het is wel handig als je bekend bent met het aanleggen van elektrische bedrading. Als je daar bovenop niet bang bent om gaten te boren in het dak van je caravan, ben je zo goed als klaar om zelf zonnepanelen te monteren.
Het is natuurlijk wel belangrijk dat je voldoende informatie verzamelt alvorens je overgaat tot de eigenlijke installatie.
Ten allereerst is het niet handig om het zonnepaneel direct op het dak van je camper of bus te lijmen. Een zonnepaneel is kostbaar en heeft een lange levensduur. Mocht je ooit een andere camper willen dan is het fijn als je de zonnepanelen kunt meenemen. Verder moet het zonnepaneel ook kunnen “luchten”. Door voldoende ventilatie rondom en dus ook onder je panelen te hebben zorg je ervoor dat je het maximale rendement behaald van de panelen. Dit kun je bereiken door een frame van kunststof of aluminimum te maken. Deze materialen zijn ook niet onnodig zwaar. Meestal wordt een complete set geleverd met deze frames.
Gedurende de installatie is het handig om je zonnepanelen te beschermen. Plak deze af met een doek of karton. Verder kunnen de panelen dan ook geen stroom opwekken, wel zo fijn als je bezig bent met de bedrading.
Kijk voor meer informatie dit handige filmpje!
Waar moet je op letten voor het optimaal gebruiken van de panelen?
Allereerst moet je natuurlijk de zonnepanelen goed installeren. Het is van belang dat je er rekening mee houdt dat alle verminderde zoninval zorgt voor een slechter rendement. Mocht je dus iets op het dak leggen of onder een boom gaan staan. Dan zal je zien dat de zonnepanelen aanzienlijk minder stroom gaan leveren. Mocht het niet anders kunnen dat je een keertje in een bos of onder een boom staat. Let dan daarna wel goed op dat de zonnepanelen schoon zijn.
Hoelang kost het om de zonnepanelen op mijn camper te installeren?
Bij de meeste sets zul je een schematische tekening en handleiding meegeleverd krijgen. Toch blijft het lastig om een dergelijk systeem te installeren. Ik adviseer er toch een dagje voor uit te trekken. Het systeem zelf is plug & play, toch zijn er altijd dingen die je tegen komt. Denk bijvoorbeeld aan modificaties of de doorvoering naar binnen toe. Je wilt later geen lekkages tegenkomen en zult dit goed moeten uitvoeren.
Wat kost een zonnepanelen pakket?
Maar vergeet niet dat je ook onwijs veel geld bespaard. Laten we zeggen dat je € 6.50 per dag op de camping betaald (let op dit wordt meer de komende jaren!). Als je dan voor een 200 Wp variant gaat betaal je al gauw tussen de 400 tot 500 euro. Dan duurt het ongeveer 60 – 80 dagen om de investering terug te verdienen met een zonnepaneel op je camper. Plus je kunt op meerdere plekken terecht.
En niet te vergeten, je draagt bij aan EenGroenNederland!
Waar koop ik een zonnepanelen voor mijn camper?
Er zijn verschillende plekken om deze panelen te kopen. Ikzelf houd, zeker bij dit soort grote aankopen van goede service, garantie en retour voorwaarden. Dan kom ik vaak al gauw bij Bol.com terecht.
Ik heb zelf wat onderzoek gedaan en kom dan al gauw bij het volgende product uit. Een product met uitstekende reviews en precies datgene wat we zoeken. Een leuk extraatje is dat je via bluetooth de prestaties van je zonnepanelen kunt volgen.
Onze keuze voor zonnepanelen op de camper.
Verder hebben we ook een selectie gemaakt van zonnepanelen voor uw camper van 3 verschillende vermogens. Alledrie de sets hebben de volgende specificaties.
Deze sets zijn ideaal voor een systeem dat automatisch uw accu oplaad. Hij is geschikt voor een boot, camper of bus en is makkelijk aan te sluiten, ook zonder ervaring. Dit door de meegeleverde stapsgewijze instructies en schematische tekening. Verder is er ook een behulpzame klantenservice.
Deze sets bevatten:
- 1, 2 of 3 zonnepanelen van 100Wp van de afmetingen 1180 x 540mm en een gewicht van 1.1 kilogram.
- 1 x MPPT laadregelaar Victron Energy 75/15 met bluetooth (hier zit ook een handleiding bij)
- 1 x schematische tekening
- 1 x dakdoorvoer
- 5meter kabel rood (kabel voor zonnepaneel naar laadregelaar)
- 5meter kabel zwart (kabel voor zonnepaneel naar laadregelaar)
- 3meter kabel rood (kabel is voor laadregelaar naar accu)
- 3meter kabel zwart (kabel is voor laadregelaar naar accu)
- Alle kabel is voorzien van de connectoren
Er wordt een complete set aangeboden voor een scherpe prijs. Verder worden ze ook geleverd met een handige app (VictronConnect) waarop je de opbrengst kunt bekijken. Belangrijk om te weten is dat deze sets een 12V systeem zijn.