Kamperen. Voor de een is het maar een primitieve bedoening die voor veel ongemak zorgt, voor de ander is het de ultieme vorm van vakantie. Ik ben van de laatste soort.
Of je nu gaat voor een simpel trekkerstentje, een grote ‘bungalow’, een caravan of zelfs een gehuurde plek op een glamping, kamperen blijft in elk jaargetijde een heerlijk actieve manier om er even helemaal uit te zijn en de (on)gemakken van de luxe wereld zoals we die thuis kennen achter ons te laten om ze daarna weer opnieuw te waarderen. Of juist niet.
Toch is kamperen niet iets dat je zomaar onvoorbereid van de ene op de andere dag kunt gaan doen. Daarom bij deze verschillende tips voor beginners gevat in tien aandachtsgebieden die variëren van een goede uitrusting tot do’s en don’ts ter plekke.
Vroeger had ik een aantal voor mij zeer basale zaken altijd in mijn rugzak als ik ging kamperen. De belangrijkste waren een stevige klos sisaltouw, een doos lucifers in een lucht- en waterdicht afsluitbare box, een goed Zwitsers zakmes en een rol aluminiumfolie.
Dat laatste zou ik tegenwoordig vanwege mijn gegroeide respect voor en zorg om het milieu achterwege laten, maar het bewees fantastische diensten. Van alles maakte ik van het zeer plooibare en met een paar lagen over elkaar heen vrij sterke folie. Windschermen om mijn eenzame pitje butagas te behoeden voor doorlopend uitwaaien, koffiefilterhouder, een zonneklep, een barbecueschaal en zelfs een ‘gewone’ koekenpan. Zaken die je natuurlijk allemaal en zeker tegenwoordig lichtgewicht kunt krijgen, maar je moet ze wel meenemen. Daarom om te beginnen wat zaken die je als goede kampeerder gewoon moet hebben.
10 dingen die je nodig hebt als je gaat kamperen
De tent
Hoe groot kan de open deur zijn, hoor ik je nu denken. Toch zal je de mensen de kost geven die op het laatste moment bedenken dat ze nog een tent mee moeten en in blinde paniek bij familie, vrienden en kennissen rond gaan vragen.
Het gevolg is dat ze met een tent zitten die niet aan hun basiseisen voldoet en dat ze, als ze die tent ter plekke voor het eerst opzetten, meer zorgen voor (leed)vermaak voor andere kampeerders dan voor hun eigen vakantievreugde.
Begin dus bij de tent (de caravan en de glamping blijven hier verder buiten beschouwing). Leen een tent van vrienden als je kamperen een keer wilt proberen, maar zet deze tent wel van te voren een paar keer op, zodat je weet hoe het werkt.
En als je wel een tent koopt, bepaal op voorhand wat je wilt (en koop hem vooral in het najaar als het hoogseizoen voorbij is en iedere winkelier van zijn oude voorraad af wil). Het aantal slaapplaatsen, de eventuele bergruimte, leefruimte binnen, vervoergemak, dat soort zaken. Ik ben ooit met een grote bungalowtent onder een rugzak met de trein naar Zuid-Frankrijk gegaan. Ik sjouwde mij een rugfractuur…
Ga je voor duurzame kwaliteit, dan kom je in de categorie van de De Waard-tenten, prijzig, maar een tent voor het leven. Ga je voor simpel gemak, kijk dan eens naar het grote aanbod ‘pop-uptenten’. Ze staan zo en bieden inmiddels vaak veel ruimte en ‘comfort’.
Wat er verder met de tent te maken heeft
Wat voor tent je ook kiest, zorg wel dat je een aantal zaken bij je hebt die het kampeergemak en vaak ook de levensduur van je tent vergroten. Een extra onderzeil is daar één van. Ik had altijd een ruim passend stuk stevig landbouwplastic mee. Ook niet echt milieuvriendelijk, maar het was sterk en kon vele jaren mee. En met een extra grondzeil blijft je tent schoner, warmer en droger, wat de levensduur ten goede komt.
Zorg ook voor bij de ondergrond passende haringen en een flinke rubberen hamer om jezelf een hoop ergernis te besparen. Je tent op zetten in de Hollandse klei is wat anders dan een tijdelijke verblijfplaats stormvast verankeren op de rotsondergrond van de Franse Ardèche. En wat storm betreft: een paar extra scheerlijnen zijn ook nooit weg.
Slaapcomfort
Als het tijdelijke dak boven je hoofd eenmaal staat is de slaapplaats vervolgens het meest belangrijke. En juist dit wordt vaak veronachtzaamd door beginnende kampeerenthousiastelingen (die vervolgens al snel enthousiasteling af zijn…). Zeker als je langer dan twee à drie dagen gaat kamperen is een goede slaapplek van levensbelang.
Bezuinig dus niet op een luchtbed of een slaapmatje. En al helemaal niet op een slaapzak. Test je slaapmat of luchtbed en check voor welke temperaturen de slaapzak die je mee wilt nemen geschikt is. ’s Nachts wakker worden van de kou en de volgende ochtend met rugpijn opstaan bevorderen het kampeerplezier echt niet. En denk vooral ook aan een prettig kussen. Neem desnoods, als je bagageruimte dat toelaat, je eigen vertrouwde kussen mee.
Zitvlees
Natuurlijk is het een romantisch beeld om lekker in kleermakerszit de avond voor je tent door te brengen bij het sfeervolle licht van een vuurpotje, maar niet iedereen houdt het dag in dag uit vol om met zijn kont op moeder aarde te zitten zonder steuntje in de rug.
Dus neem een (klap)stoel mee en kies de beste optie die comfortabel zitten en goede vervoerbaarheid verenigt. Zorg in elk geval dat het zitvlak minstens een paar centimeter boven de grond zweeft. Dat scheel in het ergste geval vocht en koude. En dat steuntje in de rug heb je echt nodig. Al was het alleen maar om af en toe even lekker achterover leunend onder de sterrenhemel te mijmeren.
Verlichting
Omdat de sterrenhemel, hoe helder deze ook kan zijn, nooit genoeg licht geeft om de kampeernachten zolang de ogen open zijn aangenaam te verlichten, is een lichtbron wel prettig. Kaarsen werken uitstekend, zo lang ze maar goed beschermd tegen de wind hun werk kunnen doen, en een klein kampvuurtje is, mits het op het terrein toegestaan is natuurlijk, helemaal het summum.
Maar een beetje kampeerder kan niet zonder een goede kampeerlamp en zaklantaarn. Het liefst eentje die verschillende lichtstanden biedt en zuinig is in batterijgebruik. Wat dat aangaat is PrimeOutdoor 3-in-1 Camping Lantaarn een uitstekende keuze. Het verenigt de kampeerlamp en de zaklantaarn in één en bovendien kan het apparaat ook als powerbank en dus telefoonoplader dienst doen.
De keuken…
We hebben het hier over kamperen, en niet over een enorme sleurhut compleet met ingebouwde keuken, douche en toilet. Je moet dus ook spullen mee om te kunnen koken, want iedere avond snackbar (als die er al in de buurt is) of uit eten gaan, gaat ook vervelen en maakt de vakantie bovendien aanzienlijk duurder.
En buiten koken of in de tent kan echt heel leuk zijn. Ook hier geldt op voorhand: hoeveel keukenruimte heb je in de tent en welke eisen stel je aan comfort. Ik heb het jaren gedaan met een éénpits camping gaspitje, één koekenpan en één steelpan. Het macaronirecept dat ooit met deze primitieve middelen op een camping ontstond is nog steeds favoriet bij de kinderen.
Natuurlijk is een luxer tweepits gasstel dat ook nog eens stevig op poten staat zodat het een goede werkhoogte heeft comfortabeler, maar het primitief klungelen hoort toch een beetje bij de kampeerromantiek. Vergeet als je op gas kookt de gasfles niet en realiseer je dat niet elke camping elektra beschikbaar heeft als je een elektrisch kookstel mee hebt. Bovendien is een plek met elektra doorgaans veel duurder (en die mobiele telefoon kun je als je geen PrimeOutdoor Camping Lantaarn hebt ook opladen in de algemeen toegankelijke wasgelegenheid).
En een barbecue mee? Ach, een gat in de grond met een klein vuurtje en een rooster erboven werkt ook. Controleer wel of je bij de plek waar je kampeert een open vuur mag maken; een boze campingbeheerder kan veel kampeerplezier vergallen. Wil je het net wat praktischer maar nog steeds zo compact, dan kan je ook een Ecogrill meenemen.
… en het bestek
In de tijd dat ik nog geen standaard lijst had gemaakt met alle kampeerbenodigdheden (maak zo’n lijst ruim op tijd zodat je tijd genoeg hebt om je eigen kampeeruitzet te verzamelen) kwam ik er geregeld ergens op een afgelegen plek achter dat ik bestek vergeten was mee te nemen. Nu had ik altijd wel mijn zakmes, maar als je met meerdere mensen gaat kamperen is voldoende eetgerei onontbeerlijk.
Net als voldoende borden en bekers (één per persoon is genoeg, voor die paar weken in het jaar kunnen koffie en wijn best in dezelfde kop) en natuurlijk de pannen die je denkt nodig te hebben. Denk daarbij minimaal; hoe minder bagage, hoe beter. En vergeet wat de keukenafdeling betreft ook het minst leuke niet: de afwas. Een klein flesje afwasmiddel, een sponsje en een theedoek is erg handig. Een gootsteen om de afwas in te doen vind je meestal ter plekke wel.
Eten en koelen
Ik ben nooit een voorstander geweest van veel voedsel meenemen. Ik ga veel liever ter plekke op pad om te zien wat er in den vreemde te krijgen is. Maar dat is voor iedereen verschillend. Zorg ik elk geval voor wat koffie of thee, frisdrank, bier en wijn voor de eerste behoefte en eventueel wat eten voor de eerste dag.
Een pak pasta en een al dan niet zelf gemaakte saus in een pot doet al wonderen. En als je niet zonder hagelslag en pindakaas kan, zullen die, zeker als je naar het buitenland gaat, ook een plek moeten vinden in de bagage.
Hoewel je echt zonder ‘koelkast’ kunt kamperen (een gat in de grond op een schaduwrijke plek of een afgebakend reservoir in een pittoresk langsstromend beekje kunnen zeer behulpzaam zijn), is een koelbox een luxe die je jezelf zeker toe moet staan als je de ruimte hebt.
Koelelementen kun je op de meeste campings (tenzij je wild kampeert…) wel weer laten bevriezen, maar het mooiste is een koelkastje dat op de accu van een eventuele auto werkt. Maar nogmaals, met een beetje goede wil kun je ‘for the time being’ echt zonder koeling.
Kleding
Ben je iemand die graag zijn of haar halve kledingkast meeneemt onder het motto ‘je weet maar nooit’ is kamperen misschien niet het beste wat je doen kunt. In een tent geldt wat kleding betreft ‘less is more’. Je moet het immers ook allemaal kwijt op die beperkte ruimte. En reken maar dat het weer snel in al die kleren gaat zitten.
Zorg daarom desnoods voor een vuilniszak die je goed dicht kunt knopen waar je je kleding ‘vochtvrij’ in kan bewaren. Ook als je louter gaat ‘mooiweerkamperen’. Want ook in warme streken kan het vochtig zijn en ’s avonds behoorlijk afkoelen.
Dus houd het comfortabel en neem ook echt dat ene setje kleding mee dat je lekker warm kan houden als dat nodig is. Daarbij is ook dat paar extra (wandel)schoenen naast die zomersandalen geen overbodige luxe. En ga je toevallig kamperen in de Belgische Ardennen, vergeet dan je kaplaarzen niet.
Op reis en vermaak
Tenzij je juist van op de bonnefooi reizen zonder te weten wat het eindpunt is een vakantieavontuur maakt geldt: wees voorbereid. Niet alleen wat betreft het opzetten van de tent en de lijst met spullen die je maar beter wel mee kan nemen, maar ook aangaande de plek zelf.
Weet waar je heen gaat, met wat voor ondergrond je te maken hebt, welke faciliteiten er op de camping zijn, of de plek geschikt is voor kinderen enzovoort. En ‘weet waar je heen gaat’ geldt ook voor de reis zelf. Of je nu per fiets, openbaar vervoer of auto reist, zorg dat je de route hebt voorbereid en dat je je reisdocumenten en vakantiebudget op orde hebt.
Plan je reis ook zo dat je niet in het donker aankomt op de camping. Een tent opzetten in het donker is misschien leuk voor een uitdagende spelshow, maar erg frustrerend voor het begin van een vakantie. Ook een reparatieset voor een lek luchtbed en een voetpomp in de bagage zijn van die zaken die veel ergernis kunnen voorkomen.
En als je nog wat ruimte hebt, neem dan ook die kleine jerrycan mee zodat je niet voor elk kopje koffie of thee water hoeft te halen. Voor de regenachtige dagen zijn, zeker als je niet allemaal in een eigen wereld naar je mobiel wilt staren, wat spelletjes, maar op zijn minst wat dobbelstenen en een pak speelkaarten handige en kleine toevoegingen aan de bagage.
Tot slot: jij bent de sleutel
Waar je ook heen gaat, je neemt altijd jezelf mee. Dus heb je zelf de grootste invloed op een al dan niet geslaagd kampeeravontuur. Het belangrijkste daarbij is: weer of geen weer, houdt het leuk en ontspannen.
Mijn eerste keer kamperen, toen nog met mijn ouders, was eigenlijk een ramp. Het weer was erg slecht – zo’n compleet verregend paasweekend – de geleende tent bleek lek en tot overmaat van ramp vielen mijn broertje en ik, nadat bijna alle kleding al nat geregend was, in het plaatselijke campingmeer omdat we boven aan de brede glijbaan aan het stoeien waren en kwamen we drijfnat thuis.
Door het onverwoestbare goede humeur van mijn ouders en de uitdaging om voor elke tegenslag weer een goede oplossing te verzinnen, werd er een kampeerzaadje geplant dat nooit meer weg gegaan is. Het hele primitieve hoeft voor mij niet meer, maar er is – om het even welk jaargetijde het is – geen enkele andere vorm van vakantieverblijf die je dichter bij de natuur, bij het pure leven en bij jezelf brengt dan kamperen. Dus geef het een kans en geniet…
Ga jij vaak kamperen of wil je het voor het eerst gaan doen? Laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina.
Eén reactie
Mijn man en ik willen voor de komende zomer een plekje op een natuurcamping reserveren, zodat onze kids ook kennis kunnen maken met het campingleven. We hebben zelf geen tent, dus we mogen de tent van mijn ouders lenen. Wat een slimme tip om de tent voor de vakantie een paar keer op te zetten, zodat je op de camping weet hoe het moet. Dat gaan we doen!