Kosten Zonnepanelen

Wat kosten Zonnepanelen? – Hier lees je alles over de kosten van Zonnepanelen!

Hier lees je alles over de kosten van Zonnepanelen.
Wat kosten Zonnepanelen

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in ons leven. Daarom zijn er steeds meer mensen die hun leven iets duurzamer in gaan richten. Een betere wereld begint namelijk bij jouzelf. Je kan voornamelijk denken aan het plaatsen van zonnepanelen. Dit kan je namelijk veel opleveren, maar toch zijn er veel mensen die twijfelen over het nemen van zonnepanelen. Hierbij is veel veelgestelde vraag: Wat kosten Zonnepanelen?

Om die reden is dit artikel gewijd aan wat kosten zonnepanelen. Hiermee laten we zien hoe rendabel ze kunnen zijn en wat nou de daadwerkelijke kosten zijn van een zonnestroom systeem. En we gaan het hebben over alle punten waar je op moet letten om het beste rendement te hebben!

Wat kosten zonnepanelen?

Vele mensen denken dat de kosten van zonnepanelen enorm zijn. Dit is dan ook de reden voor het grootste deel om af te zien van het aanschaffen van zonnepanelen. Jammer, want zonnepanelen kunnen jou erg veel opleveren. Om die reden staat hieronder een uitleg van de kosten van zonnepanelen.

Bij het aanschaffen van zonnepanelen kan er best veel informatie op je af komen. Ze bestaan bijvoorbeeld uit verschillende componenten en dat is wel even van belang om uit te leggen. Met enkel zonnepanelen ben je er namelijk niet. Bij een installatie komt namelijk meer kijken.

Ten eerste moet je bij de zonnepanelen kosten natuurlijk rekening houden met de kosten van de zonnepanelen zelf. Deze worden vaak op het dak van een woning geplaatst. Ze vangen zonnestralen op.

Verder heb je te maken met omvormers. Dit is een essentieel onderdeel van een zonnepanelen installatie. Omvormers zorgen er namelijk voor dat je energie terug kunt leveren aan het energiebedrijf. Hiermee behaal je jouw rendement.

Ook moet je rekening houden met een montagesysteem. Dit heb je namelijk nodig om de zonnepanelen installatie te kunnen monteren.

Tenslotte heb je nog het monitoringssysteem. Hiermee kan je namelijk precies zien hoeveel stroom de zonnepanelen leveren. Daarnaast ontvang je ook een melding wanneer er eventueel sprake is van storing. Dit is optioneel en ook niet nodig als je hier geen behoefte aan hebt. Wat ook optioneel is, zijn schoonmaakkosten. Je kan ervoor kiezen om eens in de zoveel tijd je zonnepanelen te laten schoonmaken. Dit kan je echter ook zelf eenvoudig doen. Het schoonmaken van zonnepanelen is in veel gevallen ook niet eens nodig. Meer over schoonmaken lezen, neem een kijkje op onze blog Zonnepanelen Schoonmaken.

Kosten Zonnepanelen

De zonnepanelen kosten

Nu je op de hoogte bent van al de bovenstaande componenten, hoe zit het nu met de kosten van zonnepanelen? Dat verschilt.

Zo is de ene leverancier duurder dan de ander en kunnen er ook verschillen komen in prijs omdat de panelen bijvoorbeeld verschillen in kwaliteit. Gaan we uit van het gemiddelde, dan moet je rekenen op een bedrag tussen de 4500 en 5000 euro voor een installatie van 10-12 zonnepanelen met een opbrengst van 4000 – 4500 kWh. Voor dit bedrag wordt je van van A tot Z geholpen. En worden verschillende garanties meegeleverd.

Er zijn verschillende partijen waar je gratis een offerte op maat kunt opvragen! Neem eens een kijke bij Coolblue of StroomVanDeZon. Ze helpen je bij een ideale oplossing op maat.

zonnepanelen kopen
Wil jij ook graag geld besparen met zonnepanelen?

Druk op de knop en vraag GRATIS een offerte op bij Coolblue!

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een investering. Niet alleen voor de toekomst, maar ook voor jezelf. Deze investering kan je namelijk eenvoudig weer terugverdienen. Hoeveel je terugverdient is afhankelijk van je installatie. Denk dan aan hoeveel zonnepanelen je tot je beschikking hebt en de kwaliteit van de panelen.

Het maximale vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek. Wil je de opbrengst van zonnepanelen per jaar berekenen, dan kan je dat eenvoudig doen. 0.85 is een goed gemiddelde om als factor te nemen voor Nederlandse daken.

Om de verwachte jaaropbrengst van zonnepanelen te berekenen, doe je het maximale vermogen van een zonnepaneel in Wattpiek keer 0.85. De opbrengsten van zonnepanelen kan dus per installatie verschillen. Wel is duidelijk dat je de zonnepanelen kosten op lange termijn wel weg kan werken en dat je jaarlijks tot wel honderden euro’s kunt besparen.

Zonnepanelen en hun rendement; waar moet ik op letten?

Om maximaal te kunnen profiteren en te genieten van een zo hoog mogelijk rendement, zijn er een aantal dingen waar je op zou kunnen letten bij zonnepanelen. Deze factoren zullen hieronder uitgelegd staan.

Hellingshoek

De eerste factor die van invloed is op het rendement van jouw zonnepanelen, is de hellingshoek. In principe is een hoek van 35 graden optimaal en zorgt voor het beste rendement. Echter is het verlies van rendement bij een andere hellingshoek klein. Daarom is een andere hellingshoek ook zeker nog wel rendabel.

Richting

Ook de richting van de zonnepanelen is van invloed op het rendement. Voor de hoogste opbrengst per jaar is het aan te raden om de zonnepanelen te richten op het zuiden. Gelukkig zijn zonnepanelen gericht op andere richtingen ook nog rendabel. Wel is het af te raden om je zonnepanelen te richten op het noorden.

Schaduw

Om zoveel mogelijk rendement te behalen uit je zonnepanelen, is het uiteraard van belang dat ze zoveel mogelijk zon opvangen. Daarom wil je ze ook zoveel mogelijk uit de schaduw houden. Ligt er een paneel wel deels in de schaduw, zou je kunnen overwegen om power-optimizers aan te schaffen.

Ruimte

Tenslotte is de ruimte nog een factor die meespeelt bij het rendement. Zo kan je bijvoorbeeld op een plat dak meer panelen plaatsen bij een kleinere hellingshoek en kan je op een schuin dak de zonnepanelen dichter tegen elkaar aan plaatsen.

Zonnepanelen voor een eengezinswoning

Woon jij in een eengezinswoning en denk je erover na om zonnepanelen te plaatsen. Dat kan uiteraard. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is ook een beetje afhankelijk van de grootte van je huishouden. Om je een inzicht te geven in de kosten en opbrengsten van zonnepanelen voor een eengezinswoning, staat hieronder een berekening.

Voorbeeld situatie

  • Je jaarlijks stroomverbruik is 3500 kWh, dit is redelijk standaard voor een eengezinswoning met 3 bewoners.
  • Je leverancier heeft zonnepanelen van 380 Wp in de aanbieding.
  • Daarvan heb je er dan 3500 KWh / 380 Wp = 9,2 zonnepanelen nodig.

De opbrengt van zonnepanellen verschilt jaar op jaar. En in de loop der jaren gaat die opbrengst een klein beetje achteruit. Daarom zou je in dit geval het beste voor 10 panelen kunnen kiezen, er van uitgaande dat dit past op je dak.

Wat kosten zonnepanelen dan uiteindelijk?

  • Een systeem van 10 zonnepanelen en 3.800 watt-piek kost ongeveer € 4.500 tot 5.000 euro.
  • De panelen gaan zo’n 25 jaar mee en in die tijd wekken ze voor zo’n € 11.200 aan stroom op.
  • De omvormer is na ongeveer 12 jaar aan vervanging toe. Bij een set van 10 panelen kost dat zo’n € 1.100 – 1.500 euro.

Je ziet dus al direct hoeveel geld het je bespaard en technisch gezien oplevert. Vergeet niet dat de verwachting is dat de energieprijs ook nog eens flink gaat stijgen. Bij de zonnepanelen zul je geen last hebben van de stijging, omdat je eenmalig investeerd. Onderstaand zie je ook een overzicht van de historische stijging van energiekosten (Bron: CBS).

Conclusie zonnepanelen kosten

We zijn aan het einde van het artikel gekomen. In het artikel hebben we gekeken naar de kosten van zonnepanelen en de opbrengst ervan. Als het goed is ben jij daarom nu op de hoogte van wat zonnepanelen je allemaal kunnen opleveren.

Wil jij ook duurzamer leven? Denk er dan zeker eens over na om zonnepanelen aan te schaffen. Vooraf kan je altijd een op maat aanvraag doen. Dit kan je makkelijk laten doen bij Coolblue, een vertrouwde leverancier van zonnepanelen.

Kosten zonnepanelen overzicht

Zonnepanelen kopen. Vele woningen kunnen al gauw €600 tot €800 euro besparen per jaar. Wellicht geld dit voor u ook. Onderstaand hebben we een overzicht gemaakt van de meest voorkomende huishoudens.

verbruik Huishouden***Investering excl btw**Gemiddelde opbrengst*Totale besparing*Terugverdien tijd*
2000250040080006,25 jaar
30003500600120005,83 jaar
40004500800160005,62 jaar
* Uiteraard kan dit afwijken en ligt dit aan hoe je omgaat met de energie die geleverd wordt, maar het is een goede indicatie.
** Bij zonnepanelen kan je de voorbelasting terug vragen, veel partijen zullen je daarbij helpen en scheelt dit dus enorm op de investering.
*** Dit is het opgegeven Wp voor de zonnepanelen, over het algemeen wordt in nederland een correctiefactor voor het rendement van 0.85 gehanteerd.

Zonnepanelen offertes

Misschien wil je de zonnepanelen juist via een lokale partij kopen of meerdere offertes opvragen. Gelukkig kunnen we je hier ook bij helpen! Vul onderstaand formulier in voor meerdere offertes!

Zonnepanelen zonder investering

Niet genoeg geld om in één keer de zonnpanelen te kopen? Wil je wel vanaf dag 1 direct beginnen met besparen? En dit zonder een investering te doen en iemand die ook nog eens alles voor je regelt? Dan is het huren van zonnepanelen misschien wat voor jou!

Hoe ziet het kostenplaatje er dan uit?

Uiteraard zal je uiteindelijk minder besparen dan je zult besparen als je zonnepanelen koopt met je eigen geld, maar mocht je het geld niet hebben of wil je niet het gehele bedrag in één keer kwijt bent dan is huren een mooie tussenstap.

Voor een gezin met twee kinderen, dat zo’n 4000 kWh per jaar verbruikt, betekent dit een gemiddelde besparing van 456 euro per jaar. Dat is bijna 7000 euro tijdens de hele looptijd. Dat geld kun jij voor belangrijkere dingen gebruiken. De opleiding van je kids bijvoorbeeld, of een elektrische auto.

HalloStroom is bijvoorbeeld een partij die deze unieke oplossing biedt!

Direct rendement, zonder investering

10 jaar lang een vaste lage energieprijs

20 jaar gratis stroom na afloop van het huurabonnement

Smartphone app met real-time opbrengst informatie

Geen zorgen over onderhoud

Al meer dan 5.000 zonnepanelen geplaatst

Iets minder rendement dan wanneer je de panelen zelf koopt

Je gaat wel een langdurig contract aan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven