Ecologisch op vakantie naar Nice

Vakantie, het is altijd een periode om naar uit te kijken. Wanneer je met ecologie bezig bent, vormt het ook een beetje een moeilijk punt. Waar stoppen je waarden en beginnen je zorgeloze dagen. De grens en het evenwicht is vaak moeilijk. Als ik op vakantie ga, wil ik niet telkens denken aan de gevolgen van mijn verspillingen, maar sinds ik bezig ben met LoveGreen City kan ik het stemmetje in mijn hoofd helaas niet meer het zwijgen op leggen.

De oplossing is op voorhand al wat plannen om je vakantie zo ecologisch mogelijk te maken, zonder aan plezier in te perken. Het begint bij het kiezen van de locatie. Waar gaat de reis heen. Het vliegtuig is niet ecologisch, maar soms de enigste manier om ergens te geraken. Toch vergeten mensen vaak dat de trein of de bus een goed alternatief bieden. Het is vaak een pak langer reizen en ik begrijp heus wel als je maar een week verlof hebt dat je niet twee volle dagen wil reizen. Het vliegtuig is dan wel sneller, maar je moet vaak al wat langer op voorhand in de luchthaven zijn en dus verlies je ook wel wat tijd. De tijd die je dan extra op trein of bus zit, kan je ook gebruiken als vakantietijd. Vaak reizen mensen naar hun bestemming en plots moeten ze in vakantiestemming zijn. Knop gewoon omdraaien en hup nu plezier hebben. De overgang is veel te abrupt. Met de bus of de trein heb ik ook een pak minder stress. Je kan al even wennen aan het idee dat je straks tot rust kan komen op je bestemming. Overgangstijd inlassen maakt evenveel uit van je vakantie als je eigenlijke vakantie. Wij gingen dus voor Nice. Met de trein sta je op 8u van Brussel in het zonovergoten Nice en mijn ecologische stemmetje in mijn hoofd is ook begonnen met de vakantie.

Het eigenlijke verblijf is ook niet altijd even evident. De keuze van hotel of B&B is vaak even belangrijk als de locatie. Prijzen zijn de belangrijkste factor in de keuze van een verblijfplaats. Door de trein te nemen, hebben we al een pak budget uitgespaard die we dan aan een beter hotel kunnen besteden. Zo vonden we in Nice een ecologisch en biologisch hotel. Ik keek er ontzettend naar uit en mijn verwachtingen waren hoog gespannen. Ik ben niet aan mijn proefstuk toe op vlak van ecologische hotels. Het Daberer hotel in Oostenrijk is mijn absolute favoriet.

Ik waardeer elke poging van hotels om ecologische aanpassingen te doen, maar het probleem met ecotoerisme is, dat er meer greenwashing aan te pas komt dan echte pogingen.

 

Zo heb je grote hotelketens die op geen enkele manier te kennen geven dat ze een biologisch of ecologisch beleid voeren. Wanneer ik dan in die hotels op de menu biologische producten zie of sojamelk vind aan het ontbijt, maakt me dat altijd gelukkig.  Het hotel in Nice geeft echter aan de bewuste keuze te maken om ecologisch en biologisch te zijn en ja, dan ben ik wel wat kritischer. Je betaalt er ook voor. Ik ga niet beweren dat de pogingen er niet waren. Het grootste deel van de producten waren op de menu waren van biologische teelt, maar als je adverteert van een biohotel te zijn, moet echt alles biologisch zijn.

Het probleem ligt grotendeels bij de ingesteldheid. Zo hebben we de eerste avond in het hotel gegeten. Op het menu stonden geen vegetarische opties. Ik begrijp niet hoe dat kan in een hotel dat beweert met ecologie bezig te zijn. Wij vragen of er toch een aanpassing kan gedaan worden. De aanpassing was helaas hallucinant. We kregen een bord overkookte penne met wat gedroogde basilicum. Niets meer, niets minder. Nog nooit in mijn vegetarisch leven heb ik zo iets triestig gezien of gegeten. Ik vond het vreemd dat ze niet in staat waren om iets beters te produceren. Achteraf werd het duidelijk dat alle maaltijden in voorverpakte porties werden geleverd, waarna ze opgewarmd werden. Een echte keuken was er dus niet aanwezig, vandaar dat een aanpassing aan het menu niet mogelijk was. Bij mij rees dan onmiddellijk de vraag hoeveel van die maaltijden er dan aanwezig waren en hoeveel er op het einde van de dag gebruikt waren. Het is niet alsof die bewaard kunnen worden. Nerveus ging het stemmetje in mijn hoofd praten over het verspillen van voedsel.

Het tweede feit dat me bijzonder stoorde aan het zogezegde biohotel was het ontbijt. Daarbij werden voornamelijk bioproducten geserveerd en ook de sojamelk was aanwezig. Alleen moest je het ontbijt eten op papieren borden en met houten bestek. Ook stonden er een massa aan flessen water op de tafels met daarop plastic bekertjes. Ok, waarschijnlijk (hopelijk) allemaal van gerecycleerde materialen, maar in een hotel kan je toch perfect met borden en bestek werken. Dit is helemaal niet duurzaam en ecologisch. Dat gerecycleerde papieren borden en dergelijke gebruikt worden in dingen zoals Starbucks, waar je mee neemt, vind ik best ok. In een hotel is er geen nood aan wegwerp producten. Als de vaatwas op een ecologische manier wordt gebruikt met milieuvriendelijke producten, kan dit perfect. Ik ben van mening dat we te veel in een wegwerp maatschappij leven en dus stootte mij dit ontzettend tegen de borst. Een mening waar misschien niet iedereen mee akkoord zal zijn, maar ik was teleurgesteld. Ik had voortdurend het gevoel dat de termen biologisch en ecologische gebruikt werden als marketingstunt en niet met een oprechte bezorgdheid om de planeet. Verder waren er nog wel wat mankementen aan het hotel zowel op ecologisch vlak als op gewoon vlak.

Gelukkig wordt vakantie niet alleen gemaakt door het hotel en dus trokken we de stad in. Lekker eten maakt voor mij een groot deel uit van vakantie en dat kan soms een uitdaging zijn in een andere stad. Happy Cow is dan ook mijn bondgenoot bij elke reis die ik ooit maak. Ik zoek op voorhand altijd enkele vegetarische restaurants op. Vaak kan je dan nog aanvullen met salades en pizza’s die makkelijk vegetarisch kunnen gemaakt worden. Voor de vegans onder jullie is het een grotere uitdaging en ik ben er nog nooit in geslaagd een volledige vakantie veganistisch te eten. Ik wil er graag enkele tips uit Nice bij vermelden, omdat ik het fantastisch vind dat ook daar mensen moeite doen om verandering en diversiteit te brengen.

Nice Life International: Een gezellig klein cafeetje met verse vegetarische lunch en smoothies die met liefde worden gemaakt.

Le Speakeasy: Het enigste vegan restaurant aan de Cote d’Azur. Het eten wordt bereid door een oudere vrouwtje met een missie.

Amorino: Een van de beste ijsjes die ik al ooit heb gegeten. Natuurlijk en bio, en het beste is dat ze ook een filiaal in New York. (zie foto boven)

So Green: Prijzige salade bar, maar zeker de moeite!

Aphrodite: Voor wie al eens een centje meer wil uitgeven. Een sterrenrestaurant met een vegetarisch menu.

Ten slotte geef ik nog enkele makkelijke eco tips mee. Op vakantie maak je vaak lange wandelingen en neem je water mee. Ik was mijn drinkfles vergeten en heb dus het stemmetje in mijn hoofd moeten sussen met waterflesjes van gerecycleerd plastic. Hey, het is beter dan niets he. Wat ik ook soms jammer vind, is dat er in toiletten niet altijd een droger is en je dus genoodzaakt bent om telkens een papieren handdoekje te nemen. Makkelijke oplossing is om een extra stoffen zakdoek in je tasje te steken. Op die manier heb je overal je persoonlijke handdoekje mee en nog hygienischer ook.

 

De volgende vakantie gaat naar Canada, met natuurlijk ook een uitgebreid verslag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven