Tools voor geocaching

Beste tools voor geocaching (2023); deze heb je maar beter op zak

Ik vind het heerlijk om te gaan geocachen. Op zich heb je niet veel nodig, maar sommige tools kunnen toch wel handig zijn als je gaat geocachen.

Ik doe dit nu zo’n 2,5 jaar. Het is iets wat je overal kan doen, want in elk land liggen wel caches verstopt. Met de gratis app heb je al heel veel plezier, maar zelf hebben wij een abonnement genomen om meer caches te zien en meer mogelijkheden te hebben.

Al vrij snel kocht mijn vriend een magneetstok en deze hebben we al heel vaak gebruikt. Vorige week gingen we een rondje met de fiets doen. Het was heel leuk, maar helaas hebben we niet elke cache kunnen vangen. 

We kwamen aan eentje die hoog in de boom hing met als titel “visje op het droge”. Hier had je dus een hengel voor nodig. Er kwam een mountainbiker mee zoeken want die was net dezelfde ronde aan het doen. Hij zag de cache hangen en kon deze succesvol vangen met de hengel die hij bij zich had. Zo konden we ook loggen. 

Wij waren de ronde in de andere richting aan het doen, dus konden niet met hem verder. Hij waarschuwde ons al dat we een heel deel van de caches niet zouden kunnen loggen omdat er nog veel hengelcaches aan zouden komen. Hij zei ons ook dat er de laatste tijd steeds meer van deze bij kwamen. Hoog tijd om deze tool toe te voegen aan onze geocache uitrusting.

tools voor geocaching

Welke tools heb je nodig om te geocachen?

Op zich heb je behalve je mobiel niks nodig. Maar zoals je in mijn verhaal al kon lezen, kan je dan niet elke cache loggen. In sommige caches is meer werk gestopt, maar voor deze moet je wat meer moeite doen of heb je speciaal materiaal nodig. Daarom kan het dus handig zijn om wat tools te voorzien.

Soms staat het ook bij de beschrijving van de cache als je bijzondere tools nodig hebt.

Pen

Het belangrijkste om bij te hebben is een pen. Liefst nog meerdere mocht de ene niet meer schrijven. Als je een cache hebt gevonden, moet je namelijk je geocachenaam in het logboekje kunnen schrijven. Standaard zitten er zowel in mijn rugzak, handtas en de auto al wat pennen. Ooit kwam ik ergens en zag daar toevallig een hele leuke cache. Ik heb toen met wat gras proberen mijn naam in het boekje te schrijven. Sindsdien ben ik beter voorbereid.

Stempel

Heb jij geen zin om elke keer je naam te schijven dan kan je een logstempel met je naam op laten maken. Heel leuk als je heel vaak gaat geocachen. Je kan er hier eentje laten maken met je naam.

Magneetstok

Een magneetstok is meestal telescopisch, je kan de stok in en uit elkaar schuiven. Op het einde van deze stok is een magneet bevestigd. Wij hebben de onze al heel vaak gebruikt. Soms zit een cache in een smalle buis en aan de cache is dan een magneetje bevestigd. Je krijg deze er alleen uit door je magneetsstok er tegen te houden.

Pincet

Sommige caches zijn zo klein dat je het logboekje er amper of niet uitkrijgt met je vingers. Heb je wat langere nagels dan kan het wel eens lukken, maar anders kan een pincet wel van pas komen. Zelf hebben we er standaard eentje in onze rugzak zitten.

Hengel

Hengelcaches kan je enkel vangen als je een haak hebt om achter de cache te hangen. Ze kunnen soms meters hoog in een boom hangen. Een hengel met een hele lange stok kan daarvoor nodig zijn. Soms heb je een geocahce rondje met enkel hengelcaches. Meestal staat dat wel in de beschrijving vermeld.

Goodies

Soms zitten er in een wat grotere cache ook goodies, bijv. Kleine speelgoedjes, beertje,… Je mag hier eentje uitnemen en meenemen, maar daar staat tegenover dat jij er dan ook eentje terug stopt.

Waterfles

Sommige caches vereisen water om “boven water te halen” 😉 Je kan dan een flesje water voorzien. Hiervoor kan je opgevangen regenwater gebruiken. Vaak is dat om in een buis te gieten en zodra het water er in gaat, zal je de cache naar boven zien komen.

Zaklamp

Zelf hebben we deze nog niet veel nodig gehad, maar voor sommige caches kan het handig zijn om licht te kunnen schijnen. Je kan er voor kiezen om een ecologisch exemplaar aan te schaffen dat je handmatig moet opwinden of op zonne-energie zoals de Waka Waka.

UV-lamp

Er zijn sommige caches waarbij je de aanwijzing enkel kan zien door er met een UV-lamp op te schijnen.

Prikstok

Soms zit er iets verstopt net onder de grond. Je kan dan een losliggende tak oprapen en zachtjes op de grond tikken om te luisteren of het ineens anders klinkt. Dan zit er waarschijnlijk iets. Je kan daarvoor ook een speciale prikstok zoals deze meenemen.

Andere benodigdheden die handig zijn bij het geocachen

Niet per se tools om te geoachen, maar wel handig om bij te hebben.

Rugzak

Heb je heel wat tools bij je om te geocachen dan kan het handig zijn als je deze in een rugzak kan opbergen. Zo hoef je er niet mee te sleuren of je zakken vol te proppen. Ook handig als je wat langer onderweg bent om er wat eten en een drinkfles in te stoppen.

Plastuit

Ideaal voor vrouwen die lang onderweg zijn tijdens het geocachen is een plastuit. Zelf had ik dat eerst niet en vond ik een lange tocht niet leuk omdat ik dan naar het toilet moest en er vaak geen in de buurt was. Nu neem ik een plastuit en wat toiletpapier mee en voel ik me veel geruster. Ik neem het papier weer netjes mee terug in zakje in mijn rugzak.

Powerbank

Met het vele navigeren kan de batterij van je mobiel wel eens vlugger plat lopen dan gehoopt. Daarom heb ik altijd een powerbank en het kabeltje van mijn mobiel bij. Ik gebruik er eentje met twee usb-poorten zodat we beide onze mobiel kunnen opladen. Neem je een gps mee dan kan je deze indien nodig ook opladen. Powerbank bestellen.

Wandelgps

Met enkel je mobiel kan je al veel, maar als je veel diep in het bos zit om te geochachen, dan kan een wandelgps heel praktisch zijn. Met je mobiel kom je dan in de buurt van de cache, maar vaak zit er toch (veel) afwijking op waardoor je totaal verkeerd aan het zoeken bent. 

Ook handig is als je op voorhand de locaties van de caches in je gps zet. Dan kan je tijdens het wandelen gewoon deze route volgen zonder steeds weer toe hoeven navigeren naar de volgende cache.

Telefoonhouder

Ga je geocachen met de fiets gebruik je best een telefoonhouder. Je telefoon vast houden tijdens het rijden is gevaarlijk en het steeds wegstoppen en terug pakken om de weg te zoeken is alles behalve praktisch. Ik spreek uit ervaring, vandaar dat nu die telefoonhouder geïnstalleerd is.

Tekentang

Als je veel in het bos vertoeft heb je natuurlijk de kans dat er teken op je komen zitten. Om deze makkelijk te verwijderen kan je een tekentang meenemen.

Welke tools neem jij mee tijdens het geocachen? Laat zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

B&B Egelantier

Gelegen in een met veel groen omgeven doodlopend straatje, is Egelantier een oase van rust op nog geen anderhalve kilometer van het centrum van Arendonk.

Lees verder »

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven