Mieren in huis - hoe krijg je ze buiten?

Mieren in huis – Hoe krijg je ze weg?

Mieren heb je liever niet in huis, ze zijn namelijk heel sterk en kunnen best wel wat stuk maken. Door graven en graven kunnen hele stenen los komen te zitten. Maar hoe krijg je ze nu buiten? 

Mieren in huis weg krijgen op natuurlijke wijze

Zelf zet ik liever geen lokdoosjes aangezien deze insecticide bevatten. Ik kies steeds voor een diervriendelijke en natuurlijke manier. Zomaar kolonies mieren gaan doden, kan het evenwicht van de natuur in gevaar brengen. En al die giftige stoffen die uiteindelijk in het water terecht komen kunnen ook nooit goed zijn.

Aangezien een mier altijd heel veel anderen meebrengt, kan je ze best zo snel mogelijk uit huis krijgen. Eentje komt er op uitkijk en de rest volgt nadien. Ze hebben een gps systeem dat hun altijd via dezelfde route stuurt. Probeer goed in de gate te houden hoe ze lopen en de route te onderbreken.

Mieren bij de voordeur

Een paar jaar geleden zag ik aan de voordeur een hoopje zand. De mieren waren binnen geraakt  en waren de rand rond de voordeur stuk aan het doen. Ik heb toen kopermuntjes in de hoek van de voordeur en de hoek aan de binnenkant in de gang gelegd.

Dit hielp meteen. Ze bleven buiten. Maar als iemand aan de deur kwam dan keken ze wel heel raar. Sommige waren recht voor de raap en vroegen waarom er in godsnaam allemaal geld op de grond lag.

Het was natuurlijk ook lastig om te poetsen, eerst alle muntjes oprapen en nadien terug leggen. Dus ik ging op zoek naar een andere oplossing. Ik vond koperen tape, die eigenlijk bedoeld was om rond een bloempot te plakken om de slakken tegen te houden. Aangezien dat mij wel veel handiger leek, heb ik dat aangeschaft en de tape rond de voordeur geplakt. Vooral in de hoeken waar ze binnen kwamen en ook aan de binnenkant in de gang.

Deze oplossing werkt voor mij heel goed.

Mieren in de keuken

Mieren komen in huis omdat ze op zoek zijn naar eten. Deze werkers brengen dit eten dan naar het nest. Dus je zou ze ook wel eens kunnen opmerken in de keuken. Om dit te voorkomen kan je best proberen het eten altijd onmiddellijk op te ruimen en ook de restjes op het werkblad schoon te vegen. Ze komen graag af op eten en zeker zoetigheden zoals druppels frisdrank of kruimels koek. Ook in de vuilbak kunnen ze misschien nog wat te eten vinden, dus check deze ook as je een mier ziet. 

Waar kunnen mieren niet tegen?

Mieren houden niet van felle geuren en dat komt omdat het hun gps-systeem in de war stuurt. Ze laten namelijk zelf een geurspoor achter zodat de andere mieren de weg kunnen vinden. Maar als jij op dit spoor andere felle geuren achter laat, zullen ze het spoor van elkaar niet meer kunnen vinden.

Enkele dingen die hier zouden kunnen helpen zijn:

  • Koffiedik
  • Ui en knoflook
  • Kruiden en specerijen zoals peper, nootmuskaat, kaneel, munt, lavendel
  • Azijn in water sprayen op het spoor
  • Krijt: trek dikke krijtstrepen rond plekken waar je niet wilt dat ze komen.

Deze dingen kunnen heel goed buiten helpen, maar binnen ga je natuurijk niet heel je aanrecht en vloer vol peper of koffiedik strooien. Dan is zo’n koperen tape een veel praktischere oplossing.

Als ze via de deur naar binnen komen plak je wel best de hele deuropening af (op de grond). Dit jaar plakte ik enkel in de hoek waar ik ze binnen zag komen. Maar ze bleven binnen komen. De mieren waren me te slim af en vonden een alternatieve route naast de koperen tape. Daarna plakte ik de tape over de hele opening en weg waren ze. De volgende dag nog en een week later nog steeds. Gouden oplossing.

Leuk weetje: mieren beschermen bladluizen tegen lieveheersbeestjes

Heb je iets aan deze tips of heb je zelf nog tips? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

5 reacties

  1. van de koperen muntjes wist ik al, deze tape is handiger. Maar ik heb gelukkig eigenlijk nooit
    last van mieren in huis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven