Zoals ik al aangaf in mijn artikel over het vliegtuig op zonne-energie, ben ik een fan van technologie. Ik begrijp dat technologische vooruitgang zijn impact heeft gehad op het milieu en de samenleving, maar ik geloof ook dat technologie ons vooruit kan helpen. Ik geloof ook sterk dat je pas dingen kan veranderen als je deel uitmaakt van een samenleving en meegaat in wat mensen vandaag de dag bezig houdt. Zo zal je al heel hard moeten zoeken om iemand te vinden zonder een gsm. Een groot deel van de bevolking is zelfs al overgeschakeld op een smartphone. Het leukste aan een smartphone zijn de apps (programma’s die je op je telefoon kan installeren). Voor iedereen wat wils aan apps en zo ook voor de vegetarische milieuverbeteraar!
Alle apps die hieronder beschreven staan zijn verkrijgbaar in de Belgische iTunes store. Indien dit niet het geval is, heb ik het erbij vermeld. De apps zijn dus enkel bruikbaar op een iPhone, maar sommige zijn ook te verkrijgen in de Android store en de Google store. Aangezien ik die niet kan testen, zal je zelf even op onderzoek moeten. Laat gerust weten welke er beschikbaar zijn in de comments onderaan. Alle apps zijn gratis en in het Engels tenzij het erbij vermeld staat. Ten slotte wil ik nog meegeven dat sommige apps als inspiratie dienen. Je kan heel makkelijk varianten vinden die je misschien beter liggen. De bedoeling is dat je vooral zelf op zoek gaat naar die massa aan groene apps die je leven een beetje makkelijker kunnen maken.
Aangezien de best verkopende boeken nog altijd kookboeken zijn, kan je je wel inbeelden dat ook op app vlak de kook-apps heel populair zijn. Ik vond dat er twee bovenuit sprongen, namelijk VeganYumYum en 21-Day Vegan Kickstart. VeganYumYum is een eenvoudige app met makkelijke vegan receptjes. De ingrediënten staan handig opgelijst en de verschillende stappen staan mooi geïllustreerd met foto’s. De zoekfunctie is ook super handig. Zo kan je een ingrediënt ingeven en onmiddellijk de recepten zien met dat ingrediënt. Dat maakt het gebruiken van restjes weer een pak makkelijker.
21-Day Vegan Kickstart vond ik een fantastisch concept. Starten met veganistisch koken is een uitdaging en met deze app wordt het plots een piece of cake. 21 dagen lang krijg je een ontbijt, lunch, snack en avondeten recept. Je hoeft dus niet meer te gaan zoeken naar wat je wil klaarmaken. Je hoeft ook niet altijd te koken. Zo geeft de app ook tips over hoe je best je ontbijtgranen of veggieburgers kiest. Daarnaast krijg je ook nog de calorieën en voedingswaarden te zien bij de recepten. Ik ga de 21 dagen uitdaging alvast eens uitproberen. Ik ben er vast van overtuigd dat je er enkele zalige receptjes aan overhoudt.
Verder op vlak van voedsel is de Animal-Free app een echte aanrader. Zo krijg je een overzicht van een groot aantal producten en ingrediënten met daarbij de uitleg of er dierlijke onderdelen in zitten. Je zou ervan versteld staan hoeveel ingrediënten eigenlijk een bijproduct zijn van een dier. Labels lezen wordt op deze manier een pak makkelijker en het grote voordeel is, dat je met deze app gewoon de barcode kan scannen.
Heb je ook soms het gevoel dat je niet weet hoe ecologisch een product nu echt is? GoodGuide wil je helpen. Met een uitgebreide database kan je verschillende producten met elkaar vergelijken. Alle producten hebben een score die aangeeft hoe milieuvriendelijk ze zijn. Met de barcode scanner kan je snel zien of een product aan je eisen voldoet. Deze app is een grote hulp bij het shoppen, maar heeft voorlopig enkel nog maar Amerikaanse producten. Je kan de app wel al vinden in de Belgische itunes store. Het product is dan misschien niet van hetzelfde merk, maar het geeft je wel al een idee van de waarde.
Naast de vraag of een product wel milieuvriendelijk genoeg is, wordt het ook steeds moeilijker om te weten welke certificaten en labels echt zijn. Label Lookup heeft een overzicht gemaakt en geeft er telkens een woordje uitleg bij. Zo kan je zien of ze onafhankelijk zijn en welke vorm van controle er is. De app is vrij uitgebreid en geeft een duidelijk overzicht. Mocht je dus ooit twijfelen, is deze app je hulplijn.
De Climatecounts app gaat niet zo zeer over ingrediënten, maar eerder over de merken. Naast het eigenlijke product, moet je natuurlijk ook overwegen waar het vandaan komt. De app geeft een mooi overzicht van de grote merken met een score op basis van verschillende criteria. Climate Counts is een organisatie die op onafhankelijke basis onderzoek doet en dus zeker een betrouwbare bron is. Merken waarvan je dacht dat ze weinig inspanning deden, komen er nog betrekkelijk goed uit. De knop “This changed my mind” vind ik wel leuk. Daarnaast zijn ze van mening dat je met geld (en dus hoe je het besteedt) een grote ecologische revolutie kan veroorzaken. Elke euro die je spendeert aan een bedrijf dat moeite doet in plaats van een vervuiler, is natuurlijk een vorm van protest.
Dirty Dozen is nog zo’n handige app. De app geeft je twee lijsten van groenten en fruit. De dirty dozen lijst zijn de twaalf soorten groenten en fruit die het meest bespoten zijn. De clean 15 zijn de 15 soorten groenten en fruit die het minste pesticiden bevatten. Ik had dit lijstje vroeger in mijn portefeuille zitten, maar nu volledig digitaal. Soms kan je portemonnee de kosten van bio voedsel niet altijd aan. Op deze manier kan je de beste keuzes maken.
Een van mijn favoriete apps is de Gorgeously Green app (niet gratis, 0,89 euro). Alleen al de titel vind ik boeiend, maar hij ziet er ook leuk uit. De app is gebaseerd op het boek Gorgeously Green van Sophie Uliano en bevat tal van tips. Zo heb je een overzicht van de tien beste eco tips (heb jij ze al allemaal gedaan?) en de tien beste manieren om ecologisch én economisch te zijn. Een overzicht van producten die schadelijke stoffen bevatten en hoe je ze moet verwijderen, kan heel letterlijk een leven redden. De lijst metrookpunten voor olieën vond ik origineel. Mijn absoluut favoriete onderdeel aan de app is de checklist. Een overzicht met tal van tips om in de winkel keuzes te maken. Handig, bondig en geniaal!
De laatste in de winkel categorie is helaas niet verkrijgbaar in België. What’s Fresh laat je eenvoudig weten welke groenten en fruit op dit moment in seizoen zijn en welke uit een serre komen. Op die manier kan je terug beginnen eten met de seizoenen. Een belangrijk onderdeel van een groener leven leiden. Ik zou geen flauw idee meer hebben wanneer ik precies tomaten mag eten, maar met deze app heb ik het helemaal onder controle. Ik hoop dat iemand een Belgisch alternatief kan vinden!
Eenmaal thuis is het ook niet altijd makkelijk om eco te leven. Met de Go Green app kan je het simpel houden. Je krijgt elke dag een kleine tip om je leven groener te maken. Eenvoudig en effectief.
De EcoChallenge app gaat – zoals de naam aangeeft – natuurlijk een stapje verder. Om de zoveel tijd gaat het over een volledig ander onderwerp, maar telkens vanuit een ecologisch perspectief. Er wordt informatie en tips gegeven en je kan tal van berekening doen voor je eigen huishouden. Naast het feit dat dit bijzonder boeiend is, is dit ook de mooist gemaakte app die ik gevonden heb. Het zou natuurlijk geen EcoChallenge heten als er geen opdrachten aan te pas kwamen. De opdrachten zijn simpel en leuk en de link met facebook maakt de sociale druk een beetje hoger. Zeker eens proberen!
Een heel specifieke, maar fantastisch app die ik dagelijks gebruik, is mijn Shower Timer. Velen onder jullie hoef ik waarschijnlijk niet te vertellen dat water een schaars goedje is. En dan is er toch elke ochtend die vervelende douche! Mijn ochtendhumeur al direct op maximum. Met deze app kan je veel beter nagaan hoe lang je doucht en hoeveel water je daarbij verbruikt. Ik was aangenaam verrast en heb nu een gemiddelde van zes minuten. Op start drukken, douche in, genieten, douche uit, hand afdrogen et voilà!
De PaperKarma app is nog zo’n specifiek geval (helaas niet in België beschikbaar). De trip naar de brievenbus is altijd vermoeiend. Massa’s ongewenste reclame en brieven die je niet wil (en ik heb het niet over de rekeningen). Met Paperkarma neem je een foto van de post en je brievenbus-zorgen zijn voorbij. Zij contacteren de bedrijven en binnen de kortste keren krijg je geen ongewenste post meer. Het leven kan toch makkelijk zijn hé!
Naast al die hulp in je eigen huis is het natuurlijk interessant om te weten wat er in de rest van de wereld gebeurdt. Aangezien kranten en tijdschriften niet echt milieuvriendelijk zijn, is de digitale versie altijd beter. Ecoki is een kleine en eenvoudige app met wekelijks een artikel over een milieu gerelateerd onderwerp. Boeiende inspiratie voor een leeg moment.
Een absolute topper op vlak van nieuws is de app van The Guardian. Wil je op de hoogte blijven van al het groene nieuws in de wereld, dan zit je hier goed. Naast het nieuws in The Guardian, krijg je ook updates van groene blogs en de berichten die binnen komen via Reuters. Je moet wel kunnen relativeren, anders word je door de vele artikels over doemscenario’s een beetje moedeloos. Maar zonder twijfel de beste bron van informatie voor iedereen die met het milieu bezig is.
Ook al lees je voldoende over alle ecologische problemen in de wereld, dan kan je al eens verzeild geraken in een gesprek met een sceptici die je niet van antwoord kan dienen. Dan is Skeptical Science je redding! Ik heb nogal vaak het probleem dat ik moeilijk cijfers uit mijn mouw kan schudden. Deze app geeft je een overzicht van tal van onderbouwde argumenten. Het kritische weerwerk die je mogelijk zou krijgen, staat mooi en overzichtelijk weergegeven, zodat jij altijd een stapje voor bent in de discussie. Het wil natuurlijk niet zeggen dat je de sceptici zal overhalen ( je kent de karakteristieken van een ezel wel), maar je pleidooi zal wel sterk zijn.
Als laatste wil ik nog even een leuke app meegeven die ik per ongeluk tegen kwam. Four Seasons is een app voor kinderen met verhaaltjes en spelletjes over milieu en dieren. Helaas is hij in het Engels en dus niet echt praktisch voor Nederlandstalige kinderen, maar ga zeker eens op zoek naar een Nederlandstalige variant. Onze kinderen zullen nog veel meer dan wij met milieu moeten rekening houden, dus dan kan je maar beter ze introduceren op een leuke manier.
Apps genoeg dus om je in te verdiepen. Ik hoor graag aanvullingen en bedenkingen!
En dan nu, downloaden maar!
Met dank aan Leen voor het downloaden van de apps uit de Belgische iTunes Store.