Hoe kies je bewust voor een natuurlijk, ecologisch matras?

Als je op zoek bent naar een nieuw matras, is het allerbelangrijkste dat het matras lekker ligt. Wat je niet meteen voelt, maar uiteindelijk wel merkt, is of het matras gemaakt is van veilige, gezonde materialen. Dan slaap je namelijk het allerlekkerst.

Het idee dat jouw matras ook nog eens is samengesteld uit materialen die worden geproduceerd door arbeiders die een eerlijke prijs krijgen voor hun werk en die onder goede arbeidsomstandigheden werken, maakt het plaatje compleet.

Daarom is een keuze voor een ecologisch matras, gemaakt van gecertificeerde biologische en natuurlijke materialen een goede keuze.

natuurlijk matras

Natuurlatex

De meeste natuurlijke matrassen bevatten natuurlatex en soms kokos. Een natuurlatex matras mag al zo heten wanneer het voor 35% uit natuurlatex bestaat.
De rest bestaat dan uit synthetisch latex en daarmee is het geen natuurlijk matras meer. Eén van de eerste vragen dus die je kunt stellen: uit hoeveel procent natuurlatex bestaat het matras?

Milieuvoordelen natuurlatex

Natuurlatex is een volledig zichzelf vernieuwende grondstof. Natuurlatex is afkomstig van de rubberboom. Het produceren van een synthetisch koudschuim matras kost tien keer zoveel energie als de productie van een natuurlatex matras.

Matrassen zonder schadelijke stoffen

Hoe weet je nu zeker dat jouw matras vrij is van schadelijke stoffen? Er zijn een aantal organisaties die precies dat aspect controleren. QUL (Quality association for environmentally-agreeable latex mattresses) is een organisatie die controleert of het uiteindelijke natuurlatex matras als eindproduct vrij is van schadelijke stoffen. Ook het Duitse Eco-instituut checkt de aanwezigheid van schadelijke stoffen.

natuurlijk matras - de binnenkant

Lekker slapen

Behalve het ecologische voordeel merk je bij een matras van volledig natuurlatex ook de voordelen qua slapen. Natuurlatex heeft een hoge puntelasticiteit. Dat wil zeggen dat je een deel van het matras in kunt drukken, zonder dat er een groot gedeelte mee komt. Deze eigenschap zorgt ervoor dat het matras lichaamsdelen die uitsteken, zoals schouders en heupen, goed omsluit. Hierdoor lig je in een orthopedisch verantwoorde lighouding waarbij alles goed ondersteund is.

Daarnaast heeft 100% natuurlatex een open poriënstructuur die zorgt voor een goede luchtcirculatie en temperatuurregulatie.

Als het matras daarnaast andere gecertificeerd biologische materialen bevat zoals onder andere biologisch katoen en biologische wol, dan weet je zeker dat je de komende jaren heerlijk zult slapen.

Meer info? www.hetecobed.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven