Wat een geluk! De lente verblijdt ons al vroeg met haar aanwezigheid en we kunnen volop genieten van al het goede wat ze ons brengt. Elke cultuur heeft wel een feest voor het begin van de lente en dat verdient ze!
De lente is mijn favoriete jaargetij. Ik krijg echte lentekriebels, word geïnspireerd, gooi mijn tuindeuren open, doe een (spontane) poging tot natuurfotografie, wil mijn huis restylen .. en ja ik krijg zelfs zin om mijn huis en heuse voorjaarsschoonmaak te geven.
Eco schoonmaaktips
Misschien heb jij je voorjaarschoonmaak al achter de rug, maar de volgende eco schoonmaaktips een voor natuurlijk en veilig schoon huis kun je natuurlijk gebruiken voor je wekelijkse huidhoudelijke bezigheden.
1) Au naturel De meest eco vriendelijke manier en minst kostbare wijze van je huishouden schoonhouden is de ouderwetse manier. Hierbij gebruik je een aantal basis producten die jouw oma vast ook in huis had. Hieronder noem ik een 5-tal ‘au naturel must have’s’ met een aantal van hun gunstige kwaliteiten.
Azijn: ontkalken, groene aanslag verwijderen en roest behandelen.
Citroen: ontvetter, vernietigd bacteriën en frisse geur.
Zout: vlekverwijderaar en schuurmiddel.
Baking Soda (natriumbicarbonaat): Allesreiniger (oplossen in ruim water), schuurmiddel (oplossen in water tot gewenste dikte).
Olijfolie: Geeft glans aan RVS en werkt als smeermiddel voor bijvoorbeeld een vastzittende rits of scharnieren.
2) Clean Green Deze is voor de hand liggend waarschijnlijk, maar toch benoem hier ik kort de vele voordelen van eco vriendelijk schoonmaken.
Reguliere schoonmaakmiddelen zitten vol met giftige stoffen, chemische verbindingen en hebben als basis aardolie. Ze zijn verkrijgbaar met de meest fantastische beloften, mooi verpakt en hebben vaak een ‘catchy’ naam gekregen. Ze zijn eigenlijk niet zo fris en tijdens het gebruik van deze schoonmaakwonders, erg belastend voor je gezondheid en het milieu. Ook hun productieproces is milieubelastend.
Natuurlijke schoonmaakmiddelen bevatten minder chemische verbindingen, welke (wettelijk moet dat minimaal 90%) biologisch afbreekbaar zijn en hebben als basis plantaardie zeep. Heel veel beter voor je gezondheid en het milieu dus! Ze maken goed schoon, zijn veilig in gebruik en hebben vaak een aangename geur gemaakt met een natuurlijk parfum, bijvoorbeeld een etherische olie, welke na gebruik gewoon verdwijnt.
Ook zijn ze vaak verpakt in een biologisch afbreekbare verpakking en kun je bij de ‘grotere’ merken terecht voor een handige navulverpakking. De bedrijven, die deze schoonmaakproducten maken hebben vaak ook een goed en transparant MVO beleid.
3) Duurzaam schoonmaken Behandel je meubels, inrichting en huidhoudelijke apparaten met aandacht, zo gaan ze veel langer mee. Gebruik bijvoorbeeld vaker je – simpele maar doeltreffende, stofdoek in plaats van het goedebedoelde emmertje sop.
Ook al gebruik je een eco vriendelijke allesreiniger, je meubels en woonaccessoires slijten harder als je deze met een vochtig doekje schoonmaakt. Je bespaart daarmee niet alleen op je (eco vriendelijke) allesreiniger, maar ook water, de inhoud van je portomenee en niet geheel onbelangrijk, het milieu.
4) Be mindful, be kind Bij tip 3 noemde ik al even de aandachtige behandeling van je meubels, inrichting en huishoudelijke apparatuur. Het lijkt zo simpel en toch is het niet vanzelfsprekend.
Tijdens mijn studie werkte ik als huishoudelijke hulp en zag zoveel mooi ingerichte huizen van lieve mensen, maar aan hun bezittingen zag je dat de liefde en aandacht voor hen soms ontbrak. Ik denk zelf dat hoe je met je bezittingen omgaat, refleceteerd in hoe je met jezelf en de wereld omgaat, en andersom.
Het is een mindset, welke weerspiegelt in alles wat je denkt, voelt en doet. Dus kortom; behandel je meubels, inrichting en huishoudelijke apparatuur zoals je zelf behandeld zou willen worden ;-).
5) Be mindful, be kind Je wordt bijna overspoeld met de vele schoonmaakmiddelen die je kunt kopen. Voor elk klusje is er wel een speciaal schoonmaakmiddel te verkrijgen. Gelukkig wordt de keuze automatisch iets beperkt als je eco vriendelijke schoonmaakproducten gebruikt, maar dan nog is de keuze ruim te noemen.
Ga er goed voor zitten, maak je favoriete thee en bedenk welke schoonmaakmiddelen je echt gebruikt en schrijf ze op. Of ga andersom te werk; schrijf op welke klussen je wilt doen en bedenk welke schoonmaakmiddel daarbij past. Je zult zien dat er ‘schoonmaakmiddel overlappingen’ zijn. Hopelijk is je lijst met producten nu verminderd en kun je aan de slag!
Eén reactie
Er bestaat bovendien een volledig natuurlijk poetsmiddel op basis van melkzuurbacteriën: Wipe & Clean zie link naar http://www.agriton.be/sites/default/files/files/WipeClean_3lkFlyer_ned.pdf