Duurzame huishoudtoestellen – Kies jij er al voor?

Waar kijk je naar bij het kiezen van een nieuwe koelkast of tv? Is dat naar het uitzicht, de kwaliteit? Waarschijnlijk ook naar de prijs. Maar let je ook op het energieverbruik? Door te kiezen voor een exemplaar met een hogere energieklasse vermindert het niet alleen je impact op het milieu maar je bestaart er op termijn zelf ook mee, ookal is je toestel iets duurder in aanschaf.

energielabel

Ik kies een duurzaam toestel

Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM helpt je met het maken van je keuzen door de campagne Ik kies een duurzaam toestel. Koken, tv-kijken, de was doen het kost allemaal heel wat energie. Door hier voor een zuinige variant van toestel te kiezen spaar je heel wat op energie- en waterkosten. Zonder dat je ervoor zelf veel moeite moet doen. Met de campagne worden in verschillende elektrozaken (tot eind dit jaar) de zuinigste huishoudtoestellen en tv’s in de kijker geplaatst. Hierdoor hoef je nog minder moeite te doen 😉

Energielabel

Elektrische toestellen dragen een energielabel. Hierop vind je de energiescore met een bepaalde klasse. Zeer energiezuiniege toestellen worden met een A+++ label gekenmerkt. Een toestel met label G (= zeer energieverspillend) laat je best links liggen. Het verbruik van een toestel kan tot 80% van de totale kost uitmaken. Zeker dus iets om over na te denken bij de aanschaf. Bij een duurzaam toestel wordt niet enkel rekening gehouden met het energieverbruik, maar ook met dat van het water zoals bij wasmachines en vaatwassers.

Duurzame tips

  • ingevroren producten kan je in de koelkast ontdoeien. Zo is die onmiddellijk al veel koeler zonder zelf energie te moeten gebruiken
  • Warme gerechten laat je best eerst afkoelen vooraleer je ze in de koelkast plaatst.
  • Niet alleen wassen met een duurzaam toestel draagt bij, maar ook milieuvriendelijke wasmiddelen. Let hierbij op het ecolabel en de juiste dosering.
  • Oude toestellen die nog herbruikbaar zijn, kan je laten ophalen door de kringloopwinkel.
  • Toestel dat niet meer te herstellen valt, kan je inleveren bij het containerpark of bij aankoop van een nieuw toestel bij de winkel waar je het koopt. Deze worden door Recupel opgehaald en gerecycleerd.

Meer info vind je op: www.ikkiesduurzaam.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven