Onze energiefactuur wordt steeds hoger terwijl we niet per sé meer gaan verwarmen. Ondanks de zachte winters moeten we toch steeds meer geld neertellen terwijl we misschien zelfs minder verbruiken.
Niemand betaald graag teveel, ook wij niet, dus gingen we eens kijken wat we er aan konden doen. Je kan uiteraard elke week van energieleverancier veranderen, maar dan ben je wel hele dagen prijzen aan het vergelijken en ook jij hebt vast wel betere dingen te doen. Een andere en simpelere oplossing is het gebruiken van radiatorfolie.
Radiatorfolie zorgt ervoor dat de warmte van de radiatoren beter binnenshuis blijft en niet in de buitenmuren trekt waardoor het naar buiten afgevoerd wordt. Klinkt natuurlijk heel erg simpel en in de praktijk is dat ook gewoon zo. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over radiatorfolie zodat jij binnenkort lekker knus en warm geld kan besparen!
Welke zijn het beste?
Tonzon; minste warmteverlies!
Torzon is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in vloerisolatie, maar ze bieden ook radiatorfolie aan. Met de Tonzon radiatorfolie verlies je amper warmte per radiator. Deze folie breng je aan op de achterkant van de chauffage. Hiervoor gebruik je de meegeleverde warmtebestendige tape. Daarnaast kan je ook speciale magneetjes kopen om de radiatorfolie op de achterkant van de radiator te bevestigen.
- Afmeting: 50 x 500 cm / 50 x 750 cm / 40 x 750 cm /
- Inclusief tape 15 meter warmtebestendig
- Handleiding
- Magneetjes optioneel
Voordelen:
- Amper verlies van warmte (testresultaten met warmtecamera Tonzon)
- Mooi resultaat
- Verschillende afmetingen verkrijgbaar
- Makkelijk op maat te maken
- Duidelijke instructievideo (YouTube)
Nadelen:
- Niet de goedkoopste
- Magneetjes niet bijgeleverd
EcoSavers; beste eco optie
De radiatorfolie van EcoSavers heeft hoge reflecterende eigenschappen, tot 96%, waardoor de warmte beter in de ruimte gehouden wordt. De EcoSavers radiatorfolie is makkelijk aan te brengen en kan je onzichtbaar op de achterkant van de radiator aanbrengen. De folie kan je makkelijk aanbrengen met de magneettape die inbegepen is. Let wel op dat deze tape niet geschikt is om te gebruiken op aluminium en RVS (roestvrijstalen) radiatoren. Hiervoor dien je dubbelzijdige tape te gebruiken.
- Afmeting: 50 x 500 cm
- Inclusief EcoSavers magneettape 10 meter
- Handleiding
Voordelen:
- Beste eco optie, tot 96% warmtebehoud
- Magneetstrip plakt goed op de radiator
- Goed voor 2 tot 3 grote radiatoren
- Goede kwaliteit
- Makkelijk te installeren en ziet er ook nog goed uit
Nadelen:
- Ongemakkelijke vouw in het midden (deze kan je wel gladstrijken)
Hornbach Maclean; beste prijs
De radiatorfolie van Maclean zorgt ervoor dat maar liefst 80% van de warmte naar binnen weerkaatst wordt. Deze folie breng je aan op de achterzijde van de radiator. Hierdoor zit de folie onzichtbaar achter de radiator. Om de radiatorfolie aan te brengen worden er 12 super sterke magneten meegeleverd. De folie kan je makkelijk op maat van de radiator maken en kan door iedereen makkelijk aangebracht worden.
- Afmeting: 50 x 400 cm
- Inclusief 12 magneten
- Handleiding
Voordelen:
- Stevige folie
- Makkelijk monteren
- Magneten zijn sterk
- Je voelt meteen resultaat
Nadelen:
- Mochten meer magneten bij zitten
Simple Fix; duurzame keuze
De hoogwaardige radiatorfolie van Simple Fix is erg duurzaam en houdt de warme van de radiatoren erg goed in de kamer. De folie is eenvoudig op maat te maken en makkelijk te bevestigen. Deze folie bevestig je met behulp van de meegeleverde magneettape. De folie is damp- en waterbestendig, gemaakt uit hoogwaardig aluminium en in drie formaten te verkrijgen.
- Afmeting: 500 x 40 cm / 500 x 50 cm / 500 x 60 cm
- Inclusief magneettape 3 meter
- Handleiding
Voordelen:
- Makkelijk te bevestigen
- Sterke hechting van de magneettape
- Duurzaam
- Ruimere afmetingen
Nadelen:
- Niet de goedkoopste
BT; beste kwaliteit met 2 lagen
Met de radiatorfolie van BT zorg je ervoor dat de warmte van de radiator niet verloren gaat. De folie heeft een zeer lage warmtedoorgangscoëfficiënt, waardoor je simpelweg meer warmte binnen in je huis behoudt.
Deze folie is groter van formaat in vergelijking met andere radiatorfolie. Hierdoor kan je deze folie ook op grotere radiatoren gebruiken. Heb je toch kleinere radiatoren dan kan je de folie makkelijk versnijden of knippen.
De folie wordt opgerold geleverd waardoor er geen kreuken in zitten. Dit maakt het bevestigen van de radiatorfolie een heel stuk praktischer.
De folie bestaat uit een twee lagen. Een laag isolatiefolie en een mat met plastic noppen. De folie bevestig je aan de achterzijde van de radiator met behulp van de 12 meegeleverde en sterke magneten. Je kan de folie in twee verschillende afmetingen verkrijgen.
- Afmeting: 415 x 62,5 cm / 200 x 62,5 cm
- Inclusief 12 magneten
- Handleiding
Voordelen:
- Goede kwaliteit
- Handig dat hij opgerold geleverd wordt
- Hoge isolatiewaarde
- Twee lagen
Nadelen:
- Duurste optie
- Mochten meer magneten bij zitten
Wat is radiatorfolie?
Radiatorfolie is een soort zilverfolie die je achter de radiatoren kan aanbrengen. Dit kan zowel op de achterkant van de radiator zelf als op de muur achter de radiator. Radiatorfolie zorgt ervoor dat er minder (stralings-)warmte verloren gaat. De folie reflecteert de warmte weer naar binnen in plaats van de warmte via de muur naar buiten te sturen.
Hoe werkt het?
Vanuit een verwarmingsketel, ongeacht of deze op waterstof, stookolie of gas werkt, wordt er warm water naar de radiatoren gestuurd. Hierdoor warmen de radiatoren op en gaan ze warmte aan de omgeving afgeven. Echter gebeurt dat aan twee kanten, zowel de kant voor de radiator maar ook aan de achterkant van de radiator.
Achter de radiator bevindt er zich meestal een muur of raam. De warmte die zich daar bevindt wordt via die muur of dat raam naar buiten afgevoerd. Dit is dus warmte die verloren gaat en waar jij binnenshuis dus niet van kan genieten. Daarbij komt ook nog eens dat je in feite voor die warmte, die naar buiten gaat, aan het betalen bent. Het geld vliegt dus letterlijk uit het raam.
Door radiatorfolie, op de achterkant van de radiator, aan te brengen kan je dat verlieslatende proces verminderen. Radiatorfolie kan ervoor zorgen dat zo’n 75, tot wel 95% in het geval van hoog rendement folie, van de warmte achter de radiator terug de kamer in gestuurd wordt.
Wat zijn de voordelen?
Een radiatorfolie aanbrengen heeft erg veel voordelen:
- De warmte blijft beter behouden;
- Kamer komt sneller op temperatuur;
- Makkelijk aan te brengen, iedereen kan dat;
- Het is niet duur en je hebt de kost snel terugverdiend. Dus eigenlijk maak je op korte termijn al winst;
- Je moet minder hard verwarmen voor hetzelfde resultaat = winst.
Zijn er ook nadelen?
Wanneer je een erg goed geïsoleerde woning hebt zal het effect van radiatorfolie veel minder duidelijk zijn. Daarnaast is het even wat knutselen om de radiatorfolie op maat van jouw radiatoren te maken. Maar goed, dat vinden we zelf niet echt een nadeel, je moet er immers maar wat voor over hebben wil je uiteindelijk geld besparen, toch?
Hoe moet je het aanbrengen?
Zelfs een onhandige Harry kan radiatorfolie aanbrengen. Er zijn twee manieren waarop radiatorfolie kan aangebracht worden. De manier die je moet gebruiken hangt af van welke folie je in huis gehaald hebt. Bij de ene soort krijg je magneettape terwijl je bij de andere soort gewone magneetjes dient te gebruiken.
In de praktijk werken de magneetjes het snelst. Om de tape aan te brengen is iets meer werk nodig.
Natuurlijk moet je de radiatorfolie eerst even op maat van de radiator maken. Het is verstandig om een klein beetje van de rand te blijven zodat de folie achteraf niet zichtbaar is ofboven de radiator uit komt.
Heb je de folie op maat gemaakt dan dien je de tape aan te brengen op de radiator. Met een beetje logisch verstand en inventiviteit moet dat bij iedereen wel lukken. Heb je geen idee hoe eraan te beginnen, dan kan je de handleiding altijd een keertje doorlezen of een instructie filmpje op YouTube bekijken.
Eénmaal de magneetstrip of tape geplaatst is moet je de radiatorfolie er gewoon nog aan vastmaken.
Radiatorfolie op de muur of achter radiator aanbrengen?
Twee opties die beide kunnen. Echter merken we dat de meeste radiatorfolies op de achterkant van de radiator geplaatst dienen te worden. Dit heeft voornamelijk als voordeel dat je de folie niet ziet hangen. Hang je de folie tegen de muur achter de radiator dan kan het wel zijn dat je deze vanuit bepaalde hoeken kan zien.
Is jouw radiator niet geschikt voor de magneetstrips of magneten, dan is de muur achter de radiator natuurlijk de enige andere oplossing om de radiatorfolie aan te brengen. In dat geval kan je ook gewoon dubbelzijdige tape gebruiken.
Is het zinvol?
Natuurlijk is radiatorfolie zinvol. Ook al levert het je maar een minimale winst op, winst is winst. Radiatorfolie is ontwikkeld om warmte beter binnen te houden. Het rechtstreekse gevolg is dat je hierdoor jouw huis of kamer sneller op de gewenste temperatuur kan krijgen. En, je gaat er ook minder door verbruiken aangezien dit proces sneller gaat omdat de warmte beter behouden blijft. Als dat niet zinvol is, dan weten wij het ook niet meer.
Hoeveel bespaar je ermee?
€10?, €30?, 100? Een getal kan je er niet op plakken natuurlijk aangezien de besparing door middel van radiatorfolie afhankelijk is van verschillende factoren. Zo hangt dit erg af van de hoeveelheid isolatie in de ruimte, het rendement van de cv-ketel en natuurlijk hoe jij de thermostaat ingesteld hebt.
Daarnaast speelt ook de locatie van de radiatoren een rol. Staan deze tegen de muur of onder een raam? Ook het aantal radiatoren, waar je de folie hebt aangebracht, en hoelang deze per dag aan staan speelt mee in het uiteindelijke rendement en de daarbij horende besparing.
Omdat dit voor iedereen en voor ieder huis wel een beetje anders is kan je er niet meteen een getal op plakken. Uiteraard ga je er uiteindelijk wel geld mee besparen aangezien je minder hard moet verwarmen om hetzelfde resultaat als voorheen te bekomen.
De kostprijs van een rol radiatorfolie, die meestal rond de €20 zal kosten, heb je in het geval van een gemiddelde woning zeker en vast op één jaar al terug verdiend. Laat je de folie ettelijke jaartjes hangen dan is de rekensom dus snel gemaakt, al kan het rendement na verloop van tijd mogelijk wel afnemen. Winst maak je in elk geval altijd!
Conclusie
Nu de gas- en stookolieprijzen de pan uit swingen is het misschien wel het juiste moment om radiatorfolie in huis te halen. Door radiatorfolie op de achterkant van de radiator aan te brengen zal er minder warmte verloren gaan. De zuurverdiende centen, waarmee jij de energiefactuur betaald hebt, hebben in dat geval jouw huis of kamer wel zo optimaal mogelijk verwarmd!
De kleine investering van om en bij de €20 heb je na een jaartje al dik terug verdiend. En zo maak jij de jaren daarna enkel en alleen maar winst. Uiteindelijk bespaar je op die manier een mooi bedrag waar je weer wat anders mee kan doen dan alleen maar facturen betalen! Mooi toch?!