Juiste luchtvochtigheid in huis - te hoog of te laag

Het belang van de juiste luchtvochtigheid in huis

De juiste luchtvochtigheid in huis is erg belangrijk voor je gezondheid en woongemak. Soms kan de balans van de luchtvochtigheid verstoord raken waardoor je te maken krijg met een te lage of een te hoge vochtigheidsgraad.

Dit kan grote gevolgen hebben, zoals schade aan je woning of gezondheidsklachten. Hoe kan je je de luchtvochtigheid in huis meten en hoe kun je de luchtvochtigheid verlagen of juist verhogen? In dit artikel beantwoorden we al je vragen!

Wat is luchtvochtigheid?

De juiste luchtvochtigheid in huis kan zorgen voor een prettig binnenklimaat. Maar wat is luchtvochtigheid precies, hoe kun je dit meten en wat is de perfecte luchtvochtigheid? Hoe weet je of de luchtvochtigheid in huis te hoog of te laag is?

Ten eerste is het belangrijk om vast te stellen wat luchtvochtigheid in huis precies inhoudt. Je hebt het hierbij over de relatieve luchtvochtigheid in je woning. Het gaat hierbij om de vraag: hoeveel waterdamp zit er in de lucht ten opzichte van de hoeveelheid waterdamp die maximaal in de lucht kan zitten.

Er zijn een aantal dingen die hier invloed op hebben en dit zijn de temperatuur en de luchtdruk. Deze relatieve luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in een percentage. De perfecte luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. 

Wat is de juiste luchtvochtigheid in huis?

De perfecte luchtvochtigheid in huis ligt ergens tussen de 40% en 60%. Is het percentage lager dan 40%, dan wordt er gesproken over een lage luchtvochtigheid. Is het hoger dan 60%, dan wordt er gesproken over een hoge luchtvochtigheid.

Een te laag of een te hoog percentage zorgt allebei voor een onaangenaam woongemak en voor diverse gezondheidsklachten. Niet alleen een te hoge of te lage luchtvochtigheid zorgt voor oncomfortabel woongemak. Ook de temperatuur en de luchtkwaliteit zijn belangrijk in een woning. Zorg dat je de woning voldoende ventileert om de luchtkwaliteit en de luchtvochtigheid op peil te houden. 

luchtvochtigheid meten - hygrometer

Hoe kan ik het meten?

Maar hoe weet je nu of je een te lage of te hoge luchtvochtigheid in huis hebt? Je kunt de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Dit is een soort vochtmeter die exact de vochtigheidsgraad in je huis kan meten.

Je kunt dit type meter in verschillende winkels en webshop verkrijgen voor een vriendelijke prijs. Verder zijn deze meters ook voorzien van andere functies, zodat je ook de luchtdruk en de temperatuur in huis kunt meten. 

Waarom is er droge lucht in mijn huis?

Heb je last van een droge lucht in je woning? Veel mensen gebruiken hierbij bakjes met water aan de verwarming. Je kunt de bakjes ophangen en de warmte van de verwarming zorgt ervoor dat het water verdampt, waardoor de lucht vochtiger wordt.

Daarnaast kun je ook speciale luchtbevochtigers aanschaffen. Dit zijn apparaatjes die de luchtvochtigheid meten en vervolgens automatisch de nodige hoeveelheid vocht aan de lucht toevoegen. 

Gevolgen van te lage luchtvochtigheid in huis

Is de luchtvochtigheid in je huis te laag, dan kun je last krijgen van diverse gezondheidsklachten. Zo kan je last hebben van: 

  • Barsten in lippen
  • Droge ogen
  • Geïrriteerde luchtwegen
  • Huidklachten

Er kan ook schade aan je huis ontstaan door een te lage luchtvochtigheid. Zo kan je last krijgen van hout dat gaat scheuren en barsten. Hout krimpt namelijk door uitdroging. 

Oplossing voor lage luchtvochtigheid in huis

Een lage luchtvochtigheid is in de meeste gevallen een gevolg van slechte ventilatie in huis. Ook als je verwarming vaak te hoog staan, kan dit een lage luchtvochtigheid veroorzaken. De oplossing hiervoor is is vaak een betere ventilatie. Ook het verlagen van de temperatuur in huis kan hierbij. Zet je verwarming bij voorkeur onder de 21 graden. 

Waarom is er vochtige lucht in mijn huis?

Last van een vochtige lucht in je huis? Dit zorgt vaak voor veel woonongemak. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zo kun je onder andere een vochtvreter, ontvochtiger of een airconditioner gebruiken. Een airconditioner haalt het vocht uit de lucht door de lucht te verkoelen. Een vochtvreter zet de vochtige lucht om in water en dit water wordt opgevangen in een bakje van kunststof. 

Gezondheidsgevolgen van hoge luchtvochtigheid in huis

Er wordt gesproken over een hoge luchtvochtigheid wanneer het luchtvochtigheidspercentage in huis hoger is dan 60%. Een hoge luchtvochtigheid komt vaak voor in de zomer, omdat warme lucht meer vocht bevat dan koude lucht. Een hoge luchtvochtigheid in huis kan vervelende gevolgen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van diverse gezondheidsklachten, als: 

  • hoofdpijn
  • luchtweginfecties
  • huidirritaties
  • vermoeidheid
  • allergische reacties

Schade aan huis door hoge luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid is niet alleen schadelijk voor je gezondheid, maar ook voor je woning. Een hoge luchtvochtigheid in huis kan namelijk ook zorgen voor:

  • houten meubels of vloeren die uitzetten
  • loskomend pleisterwerk of behang
  • schimmelvorming
  • vochtplekken op de muren
  • een muffe geur in huis
  • ongedierte

Laat de oorzaak vaststellen door een expert

Een hoge luchtvochtigheid kan veroorzaakt worden door diverse dingen. Wil je graag weten wat de oorzaak is? Laat dit dan vaststellen door een vochtspecialist. In veel gevallen kun je de hoge luchtvochtigheid simpel oplossen door bijvoorbeeld je woning beter te ventileren. In andere gevallen kan er een andere oorzaak zijn, die specifiek aangepakt moet worden. Een expert kan je hierbij het beste helpen. 

Meest voorkomende oorzaak van hoge luchtvochtigheid 

Een hoge luchtvochtigheid wordt meestal veroorzaakt door een gebrekkige ventilatie in huis. Deze oorzaak is vaak in combinatie met vocht dat niet goed kan worden afgevoerd. Denk hierbij aan woningen die goed geïsoleerd zijn, waardoor het vocht niet kan weg kan. In oude woningen zijn er vaak kleine kieren waar het vocht door kan ontsnappen. 

De oplossing voor een hoge luchtvochtigheid in huis

Een hoge luchtvochtigheid kun je in veel gevallen oplossen door je woning beter te ventileren, dus door je ramen open te laten staan. Toch is dit niet in alle gevallen voldoende. Heb je last van hoge luchtvochtigheid in een ruimte, zoals de badkamer? Dan kun je ervoor kiezen om een luchtontvochtiger in de badkamer te zetten. Voor een betere duurzame oplossing kun je kiezen voor een ventilatiesysteem. 

Diverse vochtproblemen als oorzaak

Hoge luchtvochtigheid ligt vaak een gebrek aan ventilatie. Toch kunnen er ook serieuzere oorzaken van de hoge luchtvochtigheid zijn waar je het beste direct wat aan kunt doen. Zo kan een vochtprobleem, zoals een lekkage, doorslaand vocht of optrekkend vocht de oorzaak zijn.

Je kunt dit merken aan een muffe geur, vochtplekken op muren of schimmelvorming in je woning. Mocht dit een groot probleem gaan vormen, dan is het belangrijk om een vochtspecialist in te schakelen die achter het onderliggende probleem kan komen. 

luchtvochtigheid verhogen verlagen ventileren

Hoe bereik ik de juiste luchtvochtigheid in mijn huis?

Heb je te maken met een te lage of te hoge luchtvochtigheid in huis? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zoals je hierboven als hebt kunnen lezen, is het goed luchten en ventileren van je woning vaak de beste oplossing. Helaas is niet dit altijd genoeg om de luchtvochtigheid in balans te krijgen.

Daarnaast kan het openen van ramen voor een ruimte de oplossing zijn, maar hierdoor niet direct voor de complete woning.

Ten slotte verlies je ook warmte door het openen van ramen en deuren en dat is iets wat je in de koude herfst- en wintermaanden liever niet doet. Dit zijn andere structurele oplossingen om de balans weer terug te vinden van de luchtvochtigheid in huis:

Oplossing 1: Kies voor een ventilatiesysteem

De beste oplossing om de juiste luchtvochtigheid in huis te creëren is door een ventilatiesysteem. Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen, maar je kunt het beste kiezen voor een afzuigventilator of een WTW ventilatiesysteem.

Een afzuigventilator is enkel geschikt voor kleinere ruimtes en het zorgt voor de afvoer van lucht. Je kunt dit gebruiken in ruimtes als een badkamer of een wc. Een WTW ventilatiesysteem werkt via een warmteterugwinning en dit regel de aan- en afvoer van lucht in een ruimte. De warmte uit de afgevoerde binnenlucht wordt gerecupereerd om vervolgens de aangevoerde buitenlucht te verwarmen.  

Oplossing 2: Ga voor een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger

Heb je last van een hoge of lage luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte in je woning, dan kun je het probleem vaak aanpakken met een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger. Dit is een apparaat dat stoom of mist een ruimte inblaast als er sprake is van een lage luchtvochtigheid. Een luchtontvochtiger haalt overtollig vocht uit de lucht in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid.  

Oplossing 3: Pak het onderliggende vochtprobleem aan

In veel gevallen is het gebrek aan ventilatie de oorzaak van een hoge luchtvochtigheid in huis. Toch is dit niet altijd het geval, en soms kan er sprake zijn van een onderliggend vochtprobleem. Dit kan liggen aan een waterlek of doorslaand vocht. Hierbij zal het plaatsen van een ventilatieprobleem of een luchtontvochtiger dus niet helpen.

Mocht een groter vochtprobleem de oorzaak zijn, dan is het belangrijk om de hulp van een professional in te schakelen. Een expert kan namelijk zorgen voor de juiste analyse en behandeling. 

Tips voor een goede vochtigheidsgraad in je woning

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de vochtigheidsgraad in je woning op peil te houden. Volg deze tips:

Lucht regelmatig je woning

Je woning regelmatig luchten is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om de vochtigheidsgraad op peil te houden. Dit doe je door regelmatig een raampje open te zetten. Doe dit ook na het koken of douchen. 

Beperk de hoeveelheid vocht in huis

Ten eerste is het belangrijk om de hoeveelheid vocht in je huis te beperken. Dit doe je bijvoorbeeld door de was buiten te drogen, de afzuigkap tijdens het koken aan te zetten of door deksel op je pannen te plaatsen tijdens het koken. Hierdoor zal er minder verdampt water in je woning terecht komen. 

Beperk de temperatuur in huis 

Het is belangrijk dat het niet te warm in huis wordt. Een te hoge temperatuur kan namelijk voor een te lage luchtvochtigheid in huis zorgen. Zorg dat je verwarming nooit hoger dan 21 graden staat om dit te voorkomen. 

Meet regelmatig de luchtvochtigheid in je woning

Verder is het ook van belang om regelmatig de luchtvochtigheid in je woning op te meten. Je kunt hiervoor een hygrometer gebruiken. Dit type meter geeft de luchtvochtigheidsgraad aan. Hierdoor kun je nauwkeurig in de gaten houden wanneer dit omhoog of omlaag gaat, waardoor je op tijd kunt ingrijpen om schade aan je huis of gezondheidsklachten te voorkomen. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven