EcQ (uitgesproken als eccu) is het nieuwe boek van Daan Fouwert over ecologische intelligentie
Daan vind het belangrijk dat de maatschappij bewust met het ecologische aspect bezig is.
Er zijn acht aspecten van de ecologie, en deze worden wel opgepakt door mensen, organisaties en bedrijven maar vaak allemaal apart. Dan wordt één aspect verbeterd maar niet de rest (en soms nog verergert).
Om een maximale bijdrage te kunnen leveren is het belangrijk dat we we ons van al deze aspecten bewust worden en daarmee aan de slag gaan. Zo kan de kwaliteit van de biosfeer behouden en herstelt worden.
Dit hoeft niet in strijd te zijn met een gezonde winst voor ondernemingen. De eigen portemonnee en een duurzame wereld kunnen met elkaar verenigd worden.
Hoe zit het met het EcQ van de overheid en bedrijfsleven?
De overheid en het bedrijfsleven promoten duurzaamheid maar focussen zich in de praktijk nog te veel op oude, neoliberale verdienmodellen. Fragmentarisch duurzaam beleid leidt wellicht in Nederland tot het behalen van groene doelstellingen maar wereldwijd behalen we niet de gewenste resultaten. Na lang research komt auteur Daan Fousert tot de stelling:
Nederland verdient een verbeterslag op het gebied van duurzaamheid en kan een inspiratie zijn voor andere landen.
We denken dat we al behoorlijk goed bezig zijn, maar zijn onwetend op meerdere vlakken. Om een breed gedragen groene bewustwording gezamenlijk te ontwikkelen, moeten we ons niet verdiepen in één aspect van de ecologie maar alle aspecten in beeld krijgen en dan pas oordelen. Fousert daarover: “Elektrisch rijden wordt in Nederland omarmt als dé oplossing voor het reduceren van fossiele brandstoffen. Dat de natuur in Congo hierdoor wordt geruïneerd vinden wij van minder evident belang. Ons duurzame gevoel moet goed zijn, dat lijkt voldoende maar is verre van dat.”
Fousert oppert dat de overheid, het bedrijfsleven maar ook consumenten veel bewuster kunnen zijn. Niet alleen één groen aspect belichten, maar het totaalplaatje laten zien en beoordelen. Dit laatste kan door middel van een ecologische classificatie. Hierdoor kan eenieder in een oogopslag zien hoe duurzaam een product of dienst echt is. Fousert heeft zijn bevindingen en adviezen gebundeld in het boek ‘EcQ, Ecologische Intelligentie’.
Wat is EcQ?
Met zijn boek introduceert Fousert de term Ecologische Intelligentie (EcQ) als vijfde en nieuwste intelligentieniveau voor leiderschaps-, organisatie- en maatschappelijke ontwikkeling. Fousert duidt EcQ als volgt:
EcQ is gericht op betekenisvol leven in harmonie met je fysieke omgeving en leefwereld.
“Het vraagt van ons allen – overheden, bedrijven en consumenten – om nog bewuster te worden hoe wij onze ecologische footprint achterlaten. Niet door alleen te gebruiken en te nuttigen, maar ook door te conserveren, te herstellen en te bewaken. Dit impliceert ook voorbeeldgedrag: voorleven hoe het zo goed mogelijk kan zodat anderen je willen volgen.
‘Ik constateer momenteel dat Ecologie niet maximaal leeft binnen onze neoliberale regering en dat geeft ons alle reden om hard aan de bel te trekken. Niet meer doen wat we altijd gedaan hebben, want dan krijgen we wat we altijd gekregen hebben. De aarde, de mensheid en deze tijd verdienen het om een kantelpunt en impuls teweeg te brengen. Het is nog niet te laat om een aanzet te geven tot een betere wereld!”
In zijn boek belicht Fousert enkele voorbeelden waarin EcQ leidt tot een zichtbaar betere leefomgeving, zonder dat de economische voordelen worden gereduceerd. Het boek sluit af met een heldere boodschap: Wij mensen zijn allen verantwoordelijk voor het leven op aarde. Kijk niet weg, wees zuinig met grondstoffen en ga zelf op onderzoek uit. “
Het boek is in februari 2021 verschenen en telt meer dan 200 pagina’s.
Wie is Daan Fousert?
Daan Fousert is een schrijver die boeken rond meerdere thema’s (zowel zakelijke als romans) schrijft.
- Nooit meer de baas
- Dienend leiderschap
- Leef je ziel
- Stemmen van verre
- Caitlin I
- Caitlin II
- Wandelen in liefde
- Verdwenen
- Botox
- Mist
- Het geluk te overleven
- Zelfmanagement
- Onvermijdelijk