Reizen is mooi, maar wat dacht je dan van duurzaam reizen? Reizen op zich is niet enkel een welverdiende ontspanning na een heel jaar hard werken. Het verbreed ook je visie op de wereld. En je kan er zoveel van leren. Iedere zomer is er in Nederland en België een uittocht naar het buitenland.
Maar het is ook algemeen bekend dat al dat gereis een grote impact heeft op het milieu. Dit is voornamelijk door de grote ecologische voetafdruk van vliegreizen. Ook cruises scoren niet goed op duurzaamheid. Daar is niet enkel de reis heen en terug vervuilend maar gewoon de hele vakantie! Maar er zijn nog een heleboel elementen die van invloed zijn op de duurzaamheid van jouw vakantie.
Wat is duurzaam reizen?
Duurzaam reizen; het lijkt een beetje op een trend de laatste tijd. Zoals trouwens alles betreffende duurzaamheid. Maar dikwijls wanneer de term ‘duurzaam’ wordt gebruikt is er sprake van greenwashing. Dit wil zeggen dat de term gebruikt wordt als marketing truc om een product of dienst beter te laten verkopen maar in werkelijkheid helemaal niet zo duurzaam is.
Daarom is het goed om duidelijk te krijgen wat duurzaam reizen nu precies inhoudt. Het komt er in feite op neer dat je bewuste keuzes maakt op reis, je realiseert welke impact jouw reis heeft en respectvol omgaat met het milieu en de lokale bevolking.
Waarom zou je ervoor kiezen?
Waarom zou je ervoor kiezen om duurzaam te reizen? Simpelweg om je ecologische voetafdruk te verkleinen. We hebben de afgelopen honderden jaren als mensheid een veel te grote impact gehad op onze aarde en alle fauna en flora. De klimaatopwarming is een feit.
Het is dus in ieders voordeel als we op alle manieren duurzamer gaan leven. En duurzaam reizen hoort daar ook bij. Dit wil niet zeggen dat we allemaal moeten stoppen met reizen. Want reizen brengt ook veel voordelen met zich mee. Het opent je ogen voor andere culturen en manieren van leven.
Wel is het van belang om bewust te gaan reizen op een manier die zo weinig mogelijk impact heeft op de wereld rondom ons.
Reizen met de trein
Dat vliegreizen weinig duurzaam zijn, dat weet iedereen. De CO2-uitstoot die de verbranding van kerosine met zich meebrengt is massaal. Daarom is het altijd goed om te overwegen of je reis niet met een ander vervoersmiddel kan gebeuren. De trein bijvoorbeeld.
Voornamelijk voor korte afstanden is dit een beter alternatief. In deze tijd is het toch ook een beetje gek om per vliegtuig van Brussel naar Londen te reizen als je dit perfect in enkele uurtjes met de trein kan doen, niet?
Vanuit verschillende plekken in Nederland kan je namelijk comfortabel met de trein reizen naar locaties in België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. NS international maakt dit allemaal mogelijk. Waarom zou je dan nog vliegen?
Opreis.nl biedt dan weer volledig geplande treinvakanties aan, inclusief alle vervoertickets en hotelovernachtingen met ontbijt. Op die manier kan je gewoon rustig op de trein stappen en hoef je je verder nergens meer iets van aan te trekken.
Kamperen
Dat kamperen in de Ardennen een meer verantwoorde keuze is dan een vliegreis, dat weten we allemaal. De reden hierachter is de CO2-uitstoot, die is veel minder bij kamperen dan bijvoorbeeld bij een vliegreis.
De meest duurzame optie is om met een tentje achterop je fiets te gaan kamperen. Nu weten we ook wel dat bikepacking niet voor iedereen weggelegd is.
Een andere optie is het huren van een camper. Op die manier heb je je huisje altijd bij je en de ecologische voetafdruk is nog steeds veel kleiner dan wanneer je op hotel gaat. Het geeft daarbovenop ook nog eens heel veel vrijheid wanneer je kan slapen waar je maar wilt!
Bij Camptoo kan je jouw ideale camper huren van een particulier en genieten van de complete vrijheid. Op deze manier steun je de deeleconomie en verminder je de CO2-uitstoot.
Wil je toch liever op een camping verblijven? Kies dan voor een eco-camping of een natuurcamping, zoals De Lemeler Esch in Overijsel, in plaats van die camping met 3 zwembaden en 5 restaurants. Op die manier verklein je je ecologische voetafdruk weer een hele hoop.
Reizen in de natuur
Een heerlijke reis in een natuurgebied. Klinkt dit als muziek in je oren? Dit kan een duurzame keuze zijn. Maar let dan wel steeds op dat je tijdens je reis steeds bewuste keuzes maakt, met respect voor de fauna en flora rondom je. Probeer bijvoorbeeld geen plastic en ander afval achter te laten in een natuurgebied. Kies daarom voor een duurzame drinkfles of een herbruikbare koffiebeker ipv de plastic varianten.
Er zijn ook verschillende organisaties en websites die duurzame reizen in de natuur aanbieden. Via natuurhuisje.nl kan je bijvoorbeeld een vakantiehuisje midden in de natuur boeken, in heel Europa.
Of liever een georganiseerde reis in de natuur? Natuurlijkreizen.nl biedt allerhande reizen aan, gaande van fietsvakanties tot culinaire reizen, zowel in groep als individuele reizen. SNP natuurreizen heeft dan weer een aanbod voor de avonturiers onder ons. Ze zijn gespecialiseerd in actieve reizen over de hele wereld, zowel in groep als privé.
10 tips om duurzaam te reizen
“Take only photos, leave only footprints.”
1. Vermijd massatoerisme
Hoe meer mensen, hoe meer belasting voor het milieu. Zoek daarom plekjes op die wat minder bezocht zijn. Deze zijn dikwijls ook mooier en authentieker omdat ze nog niet door de massa gevonden werden.
2. Zoek een alternatief voor je vliegreis
De trein is de meest ecologische optie voor je reis. Dus reis je minder dan 1000 kilometer, kijk of er een trein naar jouw bestemming rijdt! Het is ook leuk vertoeven op de trein. Je hebt er meer ruimte dan op het vliegtuig en dikwijls wordt je getrakteerd op prachtige uitzichten.
Ook de auto is een beter alternatief dan het vliegtuig, mits hij vol zit natuurlijk. Helemaal in je eentje met de wagen naar Italië is niet milieuvriendelijk. Kies dan voor de trein.
Als je toch een verre reis wil maken kan je ervoor kiezen om de CO2-uitstoot van je vliegreis te compenseren. Steeds meer vliegmaatschappijen bieden deze optie aan. Het geld dat je doneert wordt ingezet voor het planten van bomen of duurzame landbouw. Ook belangrijk bij vliegreizen is dat je zoveel mogelijk rechtstreeks vliegt, zonder tussenstops.
3. Blijf dichter bij huis
Natuurlijk is Thailand een mooie vakantiebestemming. Maar moet het altijd zo ver zijn? Onze eigen lage landen hebben ook hartstikke mooie plekjes. En de buurlanden zijn dikwijls ook maar een autoritje van ons verwijderd.
4. Ga op fietsvakantie
Dit is verreweg de meest milieuvriendelijke manier van reizen. Heerlijke slow travel waarbij je op plekken komt waar je niet eens met de auto zou geraken. Weet je niet hoe je aan zo’n fietsvakantie moet beginnen? Bajabikes biedt uitgestippelde fietsvakanties aan in landen zoals Italië, Portugal, Slovenië en Zweden. Maar ook hier dicht bij huis, in België en Nederland, kan je lekker met de fiets op pad.
5. Kies voor lokaal
Laat dit nu 1 van de belangrijkste elementen zijn voor een duurzame reis. Kies voor lokaal. Dit gaat niet enkel over lokaal eten of drinken. Waarom zou je op reis ook maar Hollandse kaas willen eten of Belgisch bier willen drinken?
Zo lokaal mogelijk is ook belangrijk bij het kiezen van accommodaties, tours en het kopen van souvenirs. Via de website withlocals.com kan je wereldwijd activiteiten boeken bij lokale mensen. Dit kan gaan van aanschuiven bij hun aan tafel tot tours en activiteiten. Ook dit is een vorm van deeleconomie en houdt het geld binnen de gemeenschap in plaats van het naar grote bedrijven te laten stromen.
6. Laat wilde dieren wild zijn
Wilde dieren horen in het wild. Niet in een aquarium of een dierentuin. Niet in een stad om met toeristen op de foto te gaan. Niet in een park zodat toeristen er ritjes op kunnen maken.
In plaats van zulke dieronvriendelijke activiteiten kan je ervoor kiezen om een lokaal sanctuary of opvangcentrum te bezoeken. Een centrum voor geredde schildpadden of olifanten bijvoorbeeld. Op die manier heb je een mooie ervaring met dieren en steun je een lokaal initiatief.
Via WWF kan je ook een World Wildlife Crime Fighter worden. Je kan op reis wel eens marktjes tegenkomen waar wordt gehandeld in wilde diersoorten. Trek er een foto van of maak een filmpje en upload het in de Wildlife Witness app, met de exacte locatie.
Deze info wordt dan doorgestuurd naar TRAFFIC, een internationaal onderzoeksbureau dat de handel in bedreigde dieren en planten monitort en dit doorspeelt aan de lokale autoriteiten en overheden.
7. Gebruik de juiste zonnebrand
Vele zonnebrandcrèmes bevatten microbestanddelen die de koraalriffen aantasten. Zorg er dus voor dat je een natuurlijke zonnebrand kiest die ‘Reef Friendly’ is. Merken zoals Naiëf, Biosolis en We Love the Planet bieden zulke natuurlijke crèmes aan. Ze zijn niet enkel goed voor de koralen maar ook voor jezelf.
8. Help bij een Beach Clean-up of Cash in Trash Out event
Opruimacties om plastic te verwijderen van het strand worden op veel plaatsen georganiseerd. Misschien kan je wel eens meehelpen? Of ruim gewoon spontaan al het plastic dat je tegenkomt op het strand op zodat het niet in zee terecht komt.
Ook tijdens het geocachen kan je afval opruimen en de natuur een handje helpen via zogenaamde Cash In Trash Out events.
9. Heb respect voor de natuur
Laat de fauna en flora zoveel mogelijk onaangetast. Raak niets aan wat je niet hoeft aan te raken. En neem zeker niets mee als souvenir. Het Great Barrier Reef heeft bijvoorbeeld heel erg te lijden onder de massale hoeveelheid duikers en snorkelaars die er jaarlijks toestromen. De koraalriffen worden erdoor vertrappeld en sommige toeristen nemen zelfs stukjes rif mee als souvenir. Dit is echt not done.
10. Kies voor een duurzame accommodatie
Gaat je accommodatie op een duurzame manier om met water en energie? Werken er lokale mensen? Kan je er lokaal eten? Is het locally-owned? Dit zijn enkele vragen die je kan stellen bij het kiezen van je verblijf.
Er zijn tegenwoordig tal van alternatieven voor de grote hotelketens. Eco-resorts die volledig op zonne-energie draaien. Vegan B&B’s die enkel plantaardig eten serveren. Of een homestay bij een lokaal persoon. Allemaal leuke opties om jouw vakantie extra bijzonder te maken.
Lonely Planet – 80 duurzame reizen
Ben je intussen helemaal te vinden voor een duurzame vakantie? Maar wil je toch nog wat inspiratie opdoen? Dan is het boek ‘80 duurzame reizen’ van Lonely Planet echt iets voor jou. Lonely Planet is de reisgids specialist dus in hun boek over duurzaam reizen kan je echt alles terugvinden.