Lijkt het nu zo, of kijken mensen me soms vol medelijden aan. ‘Kijk daar loopt ze’, zie ik ze denken, ‘die vrouw die helemaal niks meer koopt voor zichzelf. Wat sneu! Zal ze nog wel gelukkig zijn?’

Maakt geld uitgeven gelukkig?

Goede vraag: maakt geld uitgeven gelukkig? Ik denk dat het antwoord ‘ja’ is. Geld uitgeven maakt gelukkig. Het moment dat je een tijdschrift koopt, of die mooie mok, of dat prachtige shirt is er sprake van een geluksgevoel. Dat gevoel blijft hangen totdat je weer thuis bent, het uitpakt en in de kast opbergt. Daarna is het voorbij. Daarna is alles weer gewoon. Tot de volgende aankoop.

Blij met wat ik heb

Mijn geluksmoment is anders. Bij mij is immers geen sprake van een aanschaf. Ik word blij van de spullen die ik al heb. Want sinds ik niks meer koop, zie ik legio nieuwe mogelijkheden met de dingen die ik in huis heb. Dat shirt die stoffig achter in de kast ligt kan ik nog wel pimpen. Ik heb een geluksmomentje wanneer mijn moeder een ‘tweedehands’ tijdschrift langs brengt, die zij net gelezen heeft. Vervolgens lees ik het blad direct van voor naar achter uit. En ik heb een geluksmoment als ik die lelijke mok die al zo lang in de kast ligt, samen met andere onnodige spullen naar de tweedehandswinkel breng.

Ben ik zielig omdat ik niks koop? Nee, echt niet. Ik ben gewoon blij met de spullen die ik heb. Ik voel me beter, rijker en vooral lichter. En als ik zo aan het eind van de maand mijn banksaldo bekijk, voel ik echt een geluksmomentje. Ik kan nog iets kopen!

Maar gelukkig, dat hoeft dan weer niet.