Wij rukken deze keer uit naar nieuwbouwwijk ‘de Messemaker’ in de Nederlandse gemeente Cuijk. Daar aangekomen worden we opgewacht door Ronald Salters, een enthousiaste 60-plusser die ons honderduit vertelt over zijn eco-woondroom annex levenswerk in aanbouw; een Aardehuis. Een innovatief staaltje bouwkunde, volledig in harmonie met de omliggende natuur. Benieuwd wat strobalen, groendaken, Belgische bouwvakkers en Tolkien gemeen hebben? Laaf dan hier uw dorst naar kennis.
Hoe en waarom?
Met een opleiding tot industrieel ontwerper achter de kiezen, en na een lange carrière in zowel het internationale zakenleven als het HBO onderwijs, zag Ronald op een gegeven moment zijn kans schoon. Gewapend met een energie en doorzettingsvermogen waar Usain Bolt nog wat kan van leren, begon hij aan zijn nieuwe woonhuis.
Ronald Salters: “Ik ben inderdaad tegelijk de aannemer, planner en gedeeltelijk uitvoerder van dit hele project. Een lichte vorm van ADHD schijnt me niet vreemd te zijn (lacht), maar ik krijg alle steun van mijn bloedmooie echtgenote en mijn 4 kinderen. Ik ben hiermee begonnen uit idealisme; omdat ik iets duurzaams en waardevols wil achterlaten en omdat ik milieubewust ben. Én natuurlijk om er de rest van m’n leven van te kunnen genieten.”
Keep it simple
Het aardehuis is geen voor de hand liggende constructie. De ronde vorm is afgeleid van een Yurt (een mongoolse tent-/woningvorm) en het basisprincipe van een “Earthship”*. De bijna volledige opgang in de natuur vraagt om een totaal andere benadering dan meer reguliere bouwstijlen.
In zijn zoektocht naar know-how en de geschikte partners kwam Ronald bij toeval in contact met enkele Belgische firma’s.
“Wat ecologisch bouwen en duurzame energie betreft is Duitsland overigens de absolute koploper. Op de voet gevolgd door België.
Beiden staan respectievelijk zo’n 10 en 5 jaar voor op Nederland. Hier is men nog verknocht aan gas en ook qua subsidies zijn er minder mogelijkheden. Een aardehuis staat voor eerbied voor de natuur (cradle to cradle), een zo laag mogelijk energieverbruik en hergebruik van materialen. Al is het motto ‘keep it simple’, voor de meeste bouwfirma’s niet zo evident.”
Hobbits
De woning bestaat zoals gezegd volledig uit houtskelet, gevuld met strobalen. En een groendak dat vanaf de grond nagenoeg het hele huis bekleed. Om die reden doet het mensen soms denken aan de ‘hobbithuizen’ van Tolkien.
“Ik ben een fan, dus dat vind ik helemaal niet erg (lacht). De basis is oersterk gelamineerd hout en de strovulling staat garant voor een uitstekende isolatie. Zeker in combinatie met leem (aan de binnenzijde) en een buitenafwerking van kalkstukwerk. De verwarmingsbuizen worden ook in zowel het leem als de vloer verwerkt. Dat zorgt voor een prima geleiding.
Verder koos ik voor driedubbele beglazing met Heat Mirror Glass voor de ramen en de lichtkoepels. De middelste laag is daarbij geen glas, maar een dunne kunststof folie.”
Het aardehuis maakt gebruikt van zonnecollectoren voor warm water en PV-panelen voor elektriciteit. Die liggen logischerwijs aan de zuidzijde van de woning voor een optimaal rendement. Plus een houtvergasser in de woonkamer.
Deze laatste is een soort open haard waarbij de vrijgekomen gassen opnieuw worden verbrand in plaats van uitgestoten te worden. Een even eenvoudige als doeltreffende methode met een hoog rendement.
“Voor het warme water is er een vat van 300 liter, wat ik later nog kan uitbreiden naar 1300 liter. Ik haal zo’n 50% van de energievoorziening uit de collectoren. Het overige deel, en dan vooral in de winter, zal afkomstig zijn van de gebruikelijke stroomvoorziening.
Omdat alles perfect geïsoleerd is, zal dat uiteindelijk het vermelden niet waard zijn. Een uitgekiend ventilatiesysteem doet de rest. Ik wil zo min mogelijk domotica in huis, maar dit systeem checkt wel automatisch de luchtkwaliteit en zorgt ervoor dat deze continu een hoge kwaliteit heeft.”
Levensloopbestendig
De kelderruimte van 110m2 vormt ook een belangrijk onderdeel van het huis, net zoals de bovenverdieping met balkon.
Kijk om je heen! Al die bomen, dat meertje, de rust…Wie wil er nou niet wakker worden en zijn terras opgaan om van dit prachtige uitzicht te genieten. Het is een paradijs. Verder ben ik een fervent wijnliefhebber, dus die grote kelder komt me uitstekend van pas (lacht).
Ook belangrijk is dat deze woning wat men noemt ‘levensloopbestendig’ is. Er is geen enkele ruimte ontoegankelijk als het je fysiek wat minder zou afgaan. Je kan hier bij wijze van spreken een pirouette draaien met je rollator (lacht).
Geld zal ik overigens niet achterlaten voor mijn kinderen, maar wel dit prachtige huis. Dat weten ze ook. Dan zeggen ze ‘Pap, dat vinden we allemaal best. Als er maar een sauna in is’. Daar moet ik trouwens nog wat op verzinnen (lacht).
http://aardehuis.salters.nl
www.earthship.com
www.orioarchitecten.nl