Woning

Het Visita-team rukt deze keer uit naar nieuwbouwwijk ‘de Messemaker’ in de Nederlandse gemeente Cuijk. Daar aangekomen worden we opgewacht door Ronald Salters, een enthousiaste 60-plusser die ons honderduit vertelt over zijn eco-woondroom annex levenswerk in aanbouw; een Aardehuis. Een innovatief staaltje bouwkunde, volledig in harmonie met de omliggende natuur. Benieuwd wat strobalen, groendaken, Belgische bouwvakkers en Tolkien gemeen hebben? Laaf dan hier uw dorst naar kennis.

Ronald Salters: “Ik ben inderdaad tegelijk de aannemer, planner en gedeeltelijk uitvoerder van dit hele project. Een lichte vorm van ADHD schijnt me niet vreemd te zijn (lacht), maar ik krijg alle steun van mijn bloedmooie echtgenote en mijn 4 kinderen. Ik ben hiermee begonnen uit idealisme; omdat ik iets duurzaams en waardevols wil achterlaten en omdat ik milieubewust ben. Én natuurlijk om er de rest van m’n leven van te kunnen genieten.”

Het aardehuis is geen voor de hand liggende constructie. De ronde vorm is afgeleid van een Yurt (een mongoolse tent-/woningvorm) en het basisprincipe van een “Earthship”*. De bijna volledige opgang in de natuur vraagt om een totaal andere benadering dan meer reguliere bouwstijlen.

De basis is oersterk gelamineerd hout en de strovulling staat garant voor een uitstekende isolatie. Zeker in combinatie met leem (aan de binnenzijde) en een buitenafwerking van kalkstukwerk. De verwarmingsbuizen worden ook in zowel het leem als de vloer verwerkt. Dat zorgt voor een prima geleiding. Verder koos ik voor driedubbele beglazing met Heat Mirror Glass voor de ramen en de lichtkoepels. De middelste laag is daarbij geen glas, maar een dunne kunststof folie.”

Het aardehuis maakt gebruikt van zonnecollectoren voor warm water en PV-panelen voor  elektriciteit. Plus een houtvergasser in de woonkamer.

http://aardehuis.salters.nl
www.earthship.com
www.orioarchitecten.nl

Het volledige artikel met meer foto’s vind je in Visita Magazine 07.