Smeerwortel: Een absolute vereiste in je natuurlijke tuin!

In een natuurlijke tuin is het gebruik van sproeistoffen uit den boze. Maar in jouw tuin groeit het onkruid waarschijnlijk even hard als in de mijne. Hoe kan je dit nu onder controle houden of – nog beter – totaal vermijden?

Er bestaan vele materialen die als mulch gebruikt kunnen worden, maar één plant steekt toch wel ver boven de anderen uit: smeerwortel! Er zijn simpelweg zoveel voordelen verbonden aan deze plant dat het een zonde is als je ‘m niet in je tuin hebt staan.

Smeerwortel

Het is belangrijk om de juiste soort smeerwortel te planten. Er bestaan natuurlijk vele soorten, maar de voor toepassingen in de tuin interessantste is echter de Symphytum uplandicum.

Deze soort groeit hard, heeft alle gekende voordelen van smeerwortel, maar verspreidt zich niet gemakkelijk via zaad. Hierdoor kan de plant redelijk eenvoudig onder controle gehouden worden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Symphytum officinale.

Voordelen van smeerwortel

Over de gunstige eigenschappen van smeerwortel kan ik eigenlijk een boek schrijven, maar ik ga mij hier beperken tot de thema’s die belangrijk zijn voor je tuin 🙂

Allereerst is het een plant die heel diep wortelt en op die manier voedingsstoffen uit de diepte naar boven brengt.

Elke winter, wanneer het blad afsterft, worden deze voedingsstoffen teruggegeven aan de bodem, maar dan bovenop! Hierdoor wordt de bodem rondom deze smeerwortel elk jaar een beetje beter en rijker.

Wanneer je de moeite neemt om de bladeren af te snijden (dat kan tot 6 keer per jaar), kan je deze gebruiken als meststof. Smeerwortel is dus een natuurlijke, onuitputtelijke bron van voedingsstoffen in (en voor) je eigen tuin!

Doordat de wortels zo’n uitgebreid stelsel vormen, leveren ze steevast een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de bodem.

En uiteindelijk is die goede en gezonde bodem de basis waar we in een natuurlijke moestuin naar streven.

Nuttig voor insecten

In mijn tuin staan vele struiken van deze (oorspronkelijk Russische) variant, en vreemd genoeg bloeit deze elk jaar op hetzelfde moment. Ongeacht de weersomstandigheden is dat altijd in de maand mei. De bloemen bloeien vele weken en worden massaal bezocht door insecten. Het is heel fascinerend om van dichtbij de activiteiten gade te slaan. Het gezoem rond de planten is bijna oorverdovend!

Heb je honingbijen of draag je hommels en solitaire bijen een warm hart toe? Dan mag deze plant eenvoudigweg niet in je tuin ontbreken.

Niet enkel gevleugelde insecten zijn idolaat van smeerwortel, ook allerlei andere beestjes zoeken diens gezelschap graag op. Gigantisch veel spinnen (natuurlijke vijanden voor plagen) en sluipwespen vinden een onderkomen onder de grote bladeren van de plant.

Doordat de afstervende bladeren een ideale bron zijn van voedingsstoffen, is er een grote opbouw van ondergronds bodemleven rond de plant.

De massale aanwezigheid van bacteriën en schimmels trekt dan weer regenwormen aan, waardoor de grond onder en rond een smeerwortelplant altijd veel muller, donkerder en simpelweg beter is dan pakweg een meter verder.

Maak je zelf compost?

Wanneer je een moestuin bezit, is de kans groot dat je je eigen compost maakt. Tuinafval, resten uit het kippenhok en van de keuken, dit alles tezamen vormt de ideale basis voor uitstekende compost. Een probleem waar veel composteerders echter mee te kampen hebben is het behalen van hoge temperaturen.

In een composthoop zitten dikwijls zaden en pathogenen. Om deze verwerkt te krijgen, moet je composthoop een

temperatuur van boven de 60 graden Celcius halen. Smeerwortel is ook hier weer een redder in nood! Afgesneden blad dat in de composthoop wordt vermengd, gaat heel snel broeien, verteren en warmte ontwikkelen. Een composthoop bereikt veel sneller hoge temperaturen met een deel smeerwortel erin.

Slakken, slakken en nog eens slakken

Het grootste probleem in elke tuin zijn volgens mij slakken. Ze vreten grote hoeveelheden groen en zeker in eenvochtig voorjaar zijn er nauwelijks planten die ontzien worden.

Nu wil het toeval dat smeerwortel een ruwharige plant is, en zulk blad is niet erg geliefd bij slakken. Snij het blad van de smeerwortel af en gebruik het als mulch tussen je planten.

De vraat aan planten zal sterk verminderen, terwijl de bodem verbetert en je planten extra voedingsstoffen krijgen. Het resultaat zal je erg snel merken.

Dit zijn slechts enkele voordelen van de Russische smeerwortel! Mocht je de kans krijgen deze fantastische plant te kopen of te ruilen, aarzel dan niet! Je zal er heus geen spijt van krijgen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven