Overal pompoenen! Inmiddels hebben we het tweede jaar van de MoesMobiel feestelijk afgesloten. Met pompoenen natuurlijk! En met bijtjes. De laatste 3 maanden waren een echt bijenfeest.

Imker Pim Lemmers was op de Zuiderpolderschool uitgenodigd om te komen vertellen over het belang van de bij. Een aantal kinderen van groep 6 van de Zuiderpolderschool heeft een kweekbak bij de MoesMobiel. Pim vertelde dat we zonder bijen geen bestuiving hebben en zonder bestuiving geen groenten en fruit. Dat kwam wel aan bij de MoesMobielKIDZ.

Dat het zo slecht gaat met de bij komt door een combinatie van factoren:

  • We maken er een zooitje van (overal laten we afval met name plastic slingeren).
  • We gebruiken puur gif als bestrijdingsmiddelen en we geven de bij geen ruimte.
  • We ruimen alles op wat moet blijven liggen voor insecten om in te nestelen en als we dan wat schoon willen maken doen we het met gif.

De mens, leer mij de mens kennen…

De bijen zijn perfecte bestuivers van pompoenen. Door imker Pim heb ik veel geleerd over bijen. Maar sinds ik een ‘welke bij is dat?’-flyer in huis heb, weet ik ook dat ik ze nooit allemaal uit elkaar ga houden. Zeker niet als ze zich ook nog eens helemaal niet aan de bij iedere verschillende bij behorende kenmerken houden! Hadden we bij de MoesMobiel 2 solitairbijen kastjes opgehangen, zitten er metselbijen in! Op schooltv.nl staan heel veel leuke filmpjes over de bijen. Het filmpje waarin een bij laat zien hoe de kwispeldans wordt uitgevoerd en waarom is fascinerend. Ik begrijp echt niet hoe dat kan. Communicatie is bij mensen vaak erg lastig, maar die bijen hebben daar totaal geen moeite mee. Tot op een bloem nauwkeurig laten ze elkaar weten waar lekkere honing te vinden is. Daar kan geen navigatiesysteem tegen op!

De afsluiting van dit seizoen hebben we gevierd met een pompoenenfeest. Er waren zelf gekweekte pompoenen, gebreide pompoenen, gehaakte pompoenen, soep van pompoenen, couscous met pompoensaus, pompoenlichtjes, pompoenslingers, pompoencadeautjes en als klap op de vuurpijl; een heuse pompoentaart met bijtjes! Het was feestelijk, het was zoet en al was het weer een einde…..het was goed.