Hele kuddes schapen hebben we geteld wanneer we de slaap niet konden vatten! Normaliter zouden we die lieve diertjes echter helemaal niet nodig hoeven te hebben om onze hersens in de ‘slaapstand’ te krijgen.
Oorzaken dat je niet kunt slapen en hele nachten wakker ligt
Er zijn diverse factoren die ertoe leiden dat je eerst uren ligt te woelen en je je bij het ontwaken vaak nog
armoediger voelt dan wanneer je effectief geen oog had dichtgedaan. Te beginnen met;
Waken in het licht, ronken in de duisternis
Alvast één belangrijke vereiste voor een ongestoorde slaap is dat je slaapomgeving volledig duister is. Zoniet, dan wordt je slaap-waakritme ernstig verstoord. Zodra het donker wordt, begint je lichaam namelijk met het aanmaken van melatonine, een hormoon dat je fysiek en geestelijk voorbereidt op een kwalitatieve nachtrust.
Het betekent dat je de uren voorafgaand aan de duik in je bed al zoveel mogelijk licht dient te vermijden.
Dim dus alvast de lichten in de huiskamer, schakel de televisie of computer op tijd uit en verban je digitale
wekkerradio met al te hard verlichte display naar een kamer waar slapen doorgaans geen gewoonte is. Vervang hem desgewenst voor een ouderwetse wekker (lawaai, dat wel). Extra pluspunt; deze aanpassingen zullen ook je energiefactuur positief beïnvloeden!
Het is minstens even belangrijk om overdag regelmatig de zon op te zoeken. Behalve een dosis vitamine D en extra energie zorgt zonlicht er ook voor dat de melatonine ‘s avond makkelijker kan aangemaakt worden.
Als de gelegenheid zich voordoet; eet je lunch in de openlucht en/of maak een wandelingetje met je collega’s. Zeker, niet elke job biedt die mogelijkheid, maar toch … iedereen heeft recht op een goede slaap. Dat je prestaties op de werkvloer er alleen maar beter door worden is steevast een goed argument naar je werkgever toe 😉
Gedaan met wakker liggen
In dit boek leer je de stappen waardoor je op een natuurlijke manier terug makkelijk in slaap kan komen.
Draadloos = droomloos
Hoe handig ook, draadloze internet- en telefoonverbindingen zijn nefast voor een geslaagde slaap. Anno
2020 valt aan de invloed van straling weliswaar onmogelijk te ontsnappen, maar zelf kan je het in je directe
omgeving wel tot een minimum beperken. Schakel alle internetverbindingen enkele uren voor het slapengaan uit en veroordeel je mobieltje/smartphone tot verbanning naar een andere kamer. Overigens; in geval van een smartphone betekent het uitschakelen van het apparaat niet dat er geen straling meer aan te pas komt. Die blijft alom aanwezig.
Verstoord slaapritme
Zoals gezegd is een vast slaapritme het beste voor je. Net als de gemiddelde kip zouden we moeten opstaan bij het ochtendgloren en de ogen sluiten zodra de duisternis invalt.
We weten ook allemaal dat onze moderne samenleving daar niet langer op gericht is en we vaak
te maken krijgen met wisselende werktijden, ochtend-, avond -, en nachtshifts en andere omstandigheden die een vast slaap- en leefpatroon quasi onmogelijk maken.
Zulke zaken zijn feitelijk des duivels oorkussen, maar er valt vaak verdomd weinig aan te doen.
Toch willen we je adviseren om in dat opzicht iets van een gelijkmatig patroon te ontdekken en daar je slaap op in te stellen.
Lichthinder en lichtvervuiling
Dat je slaapomgeving niet compleet donker is is ook aan externe invloeden te wijten. Vlaanderen is sowieso één van de meest verlichte regio’s ter wereld en vermoedelijk doet Nederland daar niet voor onder. Uiteraard
hebben steden daar meer last van dan de meer landelijke regio’s, maar tegenwoordig heeft zelfs het meest
afgelegen boerendorp meer straatverlichting dan strikt noodzakelijk.
In onze 24/24 samenleving heeft buitenverlichting zeker een nutsvoordeel, maar helaas schieten we wel eens te ver door in ons enthousiasme. Van zodra een verlichtingsbron geen enkele toegevoegde
waarde voor het draaien van de samenleving heeft, spreken we dan ook van lichtvervuiling.
Bovendien zijn wij zeker niet de enige levensvormen die hier last van hebben. Als mens heb je het voordeel
dat je je slaapomgeving tegen invallend (kunst)licht kan beschermen middels rolluiken of goed sluitende gordijnen. Nachtdieren en planten hebben het echter een stuk moeilijker. Hun biologische dag- en nachtritme wordt vaak ernstig verstoord door de overdaad aan kunstmatige verlichting, met allerlei nadelige effecten tot gevolg.
Tip:
Lukt het je niet om je kamer volledig donker te maken dan kan je dit slaapmasker eens proberen.
Wakker liggen van werk, stress en piekeren
Ben jij een stresskipje? Stress is zo mogelijke de grootste boosdoener als het over moeilijk slapen gaat. Niemand is ooit compleet vrij van stress, maar zowel in je privé als professionele
leven een zekere mate van structuur scheppen is geen overbodige luxe.
Alvast één tip:
Maak voor het slapengaan in je duurzame bullet journal een (kort) lijstje van de dingen die je de volgende dag moet doen. Of dat nu iets met je werk, je kinderen of het aanschaffen van een cadeautje voor een familielid te maken heeft … schrijf het als het ware van je af en ga met een leeg hoofd (spreekwoordelijk) slapen.
Niet kunnen slapen na het sporten
Als je pas laat op de avond hebt kunnen sporten, dan kan het zo zijn dat je daarna nog vol adrenaline zit. Of je kan daarna nog wat gegeten hebben of een energiedrankje gedronken hebben. Allemaal redenen die er voor kunnen zorgen dat je niet in slaap geraakt.
Tip: probeer om ’s ochtends te sporten.
Niet kunnen slapen als je vroeg op moet
Als ik vroeg op moet, dan geraak ik vaak niet in slaap. Het in slaap geraken wordt dan een dingetje uit angst dat je je gaat overslapen. Of uit angst dat je te weinig slaap zal hebben omdat je zo vroeg op moet en in verhouding niet vroeger bent gaan slapen. Als slapen een ding wordt zal je merken dat het juist slecht zal gaan. Probeer er niet te veel aan te denken en het luchtig te bekijken. De wekker zal je wel doen ontwaken.
Tips als je niet kan slapen
- Blijf niet langer liggen, ook al was het de avond ervoor laat (werkpuntje voor mezelf)
- Sta eens op i.p.v. te blijven liggen. Ga iets ontspannends doen tot je je slaperig begint te voelen.
- Herhaal niet constant “ik kan niet slapen” tegen jezelf. Draai dit om naar “ik ga heerijk slapen”.
- Ben je gestrest van de dag die voorbij is, doe dan eens ademhalingsoefeningen. Concentreer je op het in- en uitademen en voel je buik omhoog en omlaag gaan.
- Ben je gestrest van de dag die nog moet komen, schrijf je gedachten op zodat ze uit je hoofd zijn.
- Is je rolluik niet goed dicht kom even uit bed en doe maak het donker. Nog wat licht dat onder de deur door schijnt, leg er dan iets voor.
- Lig je wakker van de honger, eet dan nog even een crackertje.
- Maken je buren te veel lawaai of snurkt je partner, probeer dan eens met oordopjes.
- Magnesium is een mineraal dat niet alleen goed voor je spieren is, maar ook de slaap kan bevorderen. Je kan een supplement nemen, een magnesium thee drinken om magnesiumolie op je buik sprayen.
Het boek Perfect slapen in zeven stappen kan je hepen om terug makkelijk in slaap te vallen.
Lig jij vaak wakker en kan je maar moeilijk in slaap vallen? Heb je iets aan deze tips? Laat het zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.