Natuurlijke zonbescherming

Natuurlijke zonbescherming

De zomer staat weer voor de deur. De zon begin te schijnen en we willen hier optimaal van genieten. We gaan massaal naar buiten, liggen op het strand, zitten in de tuin enz.  Alles om maar zoveel mogelijk te kunnen profiteren van die heerlijke zon.

Maar als we niet (letterlijk) op de blaren willen zitten is het belangrijk dat we onze huid goed beschermen.

Wat is UVA, UVB en SPF?

UVA, UVB, SPF; de gemiddelde zonnebrandcrèmeverpakking staat bomvol met deze kreten. Maar wat betekenen ze precies?

UVB-stralen dringen door in onze opperhuid. Deze stralen zorgen ervoor dat onze huid verbrand en veroorzaken vrije radicalen, die weer ziektes kunnen veroorzaken. De SPF (Sun Protection Factor) geeft aan hoe goed een zonnebrandcrème beschermt tegen UVB-stralen. Hoe hoger de factor, hoe langer je in de zon kunt blijven zonder last te hebben van de negatieve gevolgen van UVB-stralen.

Maar daarnaast zijn er ook UVA-stralen. UVA-stralen dringen dertig tot veertig keer dieper door in de huid. Het aantal vrije radicalen dat hierdoor vrijkomt is veel meer dan bij UVB-stalen. Bovendien zijn het de UVA-stralen die vroegtijdige huidveroudering veroorzaken.

Let er dus altijd op dat de zonnebrandcrème die jij uitkiest niet alleen beschermd tegen UVB, maar ook tegen UVA.

Natuurlijke zonnefilters

In de meeste zonnebrandcrèmes zitten synthetische zonnefilters. Deze filters worden door de huid opgenomen en hebben ongeveer een uur nodig voordat ze hun werk zullen doen. Veel van deze filters beschermen alleen tegen UVB-straling en kunnen allergische reacties veroorzaken.
Gelukkig zijn er ook minerale zonnefilters, zoals Titaniumdioxide en Zinkoxide. Deze filters zijn helemaal natuurlijk en leggen een beschermlaagje op je huid die het zonlicht weerkaatst. Hierdoor beschermen minerale zonnefilters gelijk na het aanbrengen.

Zinkoxide beschermd goed tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Titaniumdioxide beschermd tegen UVB-stralen, maar minder tegen UVA-stralen.

Lees de ingrediëntenlijst van je zonnebrandcrème dus goed. Bij sommige zonnebrandcrèmes, zoals Aubrey Natural Sun wordt er op de achterkant van de verpakking aangegeven hoeveel procent Zinkoxide en Titaniumdioxide er in het product zit.

Make-up met zonbescherming

Zonnefilters worden niet alleen gebruikt in zonnebrandcrème. Deze filters kom je ook tegen in make-up. Soms wordt er een SPF toegevoegd aan bijvoorbeeld een foundation of een lippenstift. Dit kom je vooral vaak tegen in synthetische make-up. Natuurlijke make-up heeft vaak geen beschermingsfactor. Maar gelukkig zijn er een aantal natuurlijke make-up producten die van zichzelf een zonbeschermingsfactor hebben: minerale make-up. Deze hebben namelijk vaak Zinkoxide en Titaniumdioxide op de ingrediëntenlijst staan. Zo heeft de 100% minerale Loose Mineral Foundation van Mineralogie SPF 26.

Mocht je niet dagelijks foundation dragen, dan kun je ook een natuurlijke dagcrème met zonbescherming gebruiken, zoals Have A Good Day van JYB Cosmetics.

Mocht de zon echt flink schijnen dan is het raadzaam om een echte zonnebrandcrème, met hoge beschermingsfactor, op je gezicht aan te brengen.

Blijf uit de zon

Op het heetst van de dag is het beter om gewoon even uit de zon te blijven. Ga lekker in de schaduw zitten, onder een parasol of bedek je huid. Met een dun shirt met lange mouwen en een dunne broek of maxirok blijft je huid goed bedekt, zonder dat je het zelf te warm krijgt.

Kies voor een mooie zonhoed voor op je hoofd. Niet alleen fashionable; ook erg fijn om te voorkomen dat je gezicht verbrand.

Hou er wel rekening mee dat je in de schaduw ook kan verbranden. Vergeet dus ook in de schaduw niet goed te smeren met een zonnebrandcrème!

Toch verbrand?

Ben je toch verband? Verzorg je huid dan goed. Smeer je huid in met een royale laag verzorgende en verzachtende aftersun, zoals de aftersun van Lavera. Aftersun helpt je huid te verkoelen, verzachten en de verbrande, uitgedroogde huid te hydrateren. Je kunt er ook voor kiezen om hier aloë vera gel voor te gebruiken. Let erop dat de aloë vera gel zo min mogelijk toevoegingen bevat. De gel van NoAd is voor 98% puur en een goede keuze.

Bruin zonder zon

Zonbescherming heeft voor veel van ons één nadeel: we worden minder snel bruin. Gelukkig hebben we de zon tegenwoordig niet meer nodig om toch een gezond kleurtje te krijgen. De gezondste bruine kleurtjes, die komen tegenwoordig uit tubes. Er zijn erg fijne natuurlijke zelfbruiners op de markt zoals de selftaningspray van BioSolis.

Natuurlijke oliën met een beschermingsfactor

Wist je dat een aantal natuurlijke oliën ook een zonbeschermingsfactor hebben?

  • Wortelzaadolie: SPF 38-40
  • Frambozenzaadolie: SPF 28-50
  • Tarwekiemolie: SPF 20
  • Avocado olie: SPF 4-15
  • Kokosolie: SPF 2-8
  • Olijfolie: SPF 2-8
  • Macadamia olie: SPF 6
  • Amandelolie: SPF 5
  • Shea Boter: SPF 3-6
  • Jojoba olie: SPF 4
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Wasbare luiers voordelen

Wasbare luiers

Vaak beginnen mensen te huiveren bij het idee alleen al. Luiers zijn voor het overgrote deel van de kersverse ouders gebruiksvoorwerpen waar ze liefst zo

Lees verder »